زبان بدن در کار و محیط کاری چگونه باید باشد؟

زبان بدن در محیط کار

داشتن مهارت های ارتباطی عالی فقط صحبت کردن یا نوشتن خوب نیست بلکه چیزی فراتر از آن است. اگر می خواهید در محل کار خودتان فردی باشید که به خوبی و به طرز مؤثری ارتباط برقرار می کند، ممکن است لازم باشد در مورد درک زبان بدن در کار و محیط کاری نیز چیزهایی یاد بگیرید و در این زمینه تلاش بیشتری به خرج دهید.

زبان بدن یکی از عناصر مهم ارتباطات در محل کار است. بهبود توانایی خواندن و مهارت های سخن گفتن و همچنین درک و تفسیر زبان بدن باعث افزایش توانایی ارتباطی شما می شود. شما می توانید با بهبود ارتباطات غیرکلامی بر اثرگذاری و بهره وری خودتان در محل کار تأثیر بگذارید. تسلط بر زبان بدن می تواند سرمایه مهمی برای تبدیل شدن به یک برقرار کننده موثر و با ارزش ارتباطی باشد.

ما در این مقاله زبان بدن را تعریف و در مورد چگونگی استفاده از آن بحث خواهیم کرد و به شما خواهیم گفت که استفاده از آن چه تأثیراتی می تواند در محل کار داشته باشد. با ما همراه باشید.

تعریف زبان بدن چیست و در محیط کاری به چه معناست؟ 

اشارات بدن، زبان بدن یا بادی لنگویج (به انگلیسی: body language) شامل حالات صورت، حرکات، اشارات و حالات بدن و سایر علائم مبتنی بر حرکت است و به تمام روش های غیرکلامی در برقراری ارتباط اشاره دارد. منظور ما از غیر کلامی، هر پیامی است که افراد بدون استفاده از کلمات با همدیگر رد و بدل می کنند. برای برقراری ارتباط واضح و مفید، زبان بدن به طور معمول با پیام های کلامی ترکیب می شود. در بسیاری از موقعیت ها، زبان بدن یکی از مهمترین عناصر ارتباطی است. برخی از انواع خاص زبان بدن عبارتند از:

  • حالات صورت مانند لبخند زدن، اخم کردن یا چرخاندن چشم ها
  • حرکات دست مانند تکان دادن، اشاره کردن به کسی برای نزدیک شدن یا فشار دادن نوک انگشتان به همدیگر
  • حالات بدن مانند ولو شدن روی صندلی، صاف نشستن یا خم کردن سر
  • انواع دیگر سیگنال ها مانند شانه بالا انداختن، کف زدن یا دست دادن به کسی
تعریف زبان بدن در کار
زبان بدن در کار

زبان بدن در کار

زبان بدن می تواند پیام های مختلفی را در محیط کار انتقال دهد و شما خواسته یا ناخواسته از زبان بدن در ارتباطات خصوصی و عمومی خود استفاده می کنید. هنگام مکالمه با یک همکار یا حضور در جلسه و یا هنگام معرفی خود به مشتری، مطمئناً چه خودآگاه و چه ناخودآگاه از زبان بدن استفاده می کنید.

باید بدانید زبان بدن میزان علاقه یا تمرکز کسی را روی موضوعی نشان می دهد. اگر کسی با شما تماس چشمی برقرار کند، هنگامی که صحبت می کنید سرش را تکان دهد یا در حالی که صحبت می کنید به سمت شما خم شود، احتمالاً توجه کامل او را دارید. اگر کسی به صندلی خود تکیه داده باشد، دست های خود را روی سینه گذاشته و به شما نگاه نمی کند یا انگشتانش را تکان می دهد، ممکن است این علائم حاکی از بی حوصلگی و حواس پرتی او باشد. مشاهده و تفسیر این پیام ها در صورتی مفید است که بخواهید نحوه پاسخ یک فرد یا تیم به ایده ها یا پیشنهادهای خودتان را بسنجید.

درک زبان بدن در محیط کاری می تواند بر روی بهره وری و روابط کل تیم تأثیر بگذارد. اگر بتوانید زبان بدن را به طور دقیق تفسیر کنید، مهارت های خود را به عنوان یک ارتباط برقرار کننده حرفه ای افزایش می دهید. در حالی که شما برای بهبود درک خود از زبان بدن در محل کار تلاش می کنید، مهم است که برخی از حقایق کلیدی در مورد زبان بدن را بدانید.

این مقاله را حتما بخوانید:  پیش فروش (Pre-sale) یعنی چه؟ تکنیک پیش فروشی محصولات

موقعیت و شرایط، اصل مهم در تفسیر زبان بدن است. اقدامات یک شخص، بسته به موقعیت و شرایط ممکن است معنای بسیار متفاوتی داشته باشد. دستان ضربدری می تواند نشانه ناامیدی یا ناراحتی باشد. با این حال برای برخی، این علامت همچنین می تواند بیانگر اعتماد به نفس باشد. هرچه بیشتر با کارفرمایان، همکاران یا مشتری های خود آشنا باشید، به راحتی می توانید زبان بدن منحصر به فرد آنها را درک کنید.

یکی از مزایای درک زبان بدن در کار، توانایی تفسیر پیام هایی است که با صدای بلند منتقل نمی شوند. پیام های غیرکلامی می تواند با کلماتی که شخصی می گوید مغایرت داشته باشد یا آن کلمات را تقویت کند. یک همکار ممکن است در حالی که با ظرافت سرش را تکان می دهد، بگوید: من کاملا با شما موافقم. یک مشتری ممکن است در حالی که سرش را تکان می دهد، بگوید: من واقعاً علاقه ای ندارم. این پیام های مختلط شاید گاهی اوقات بی نتیجه و بی اهمیت باشند اما آنها می توانند از آنچه شخص دیگری فکر می کند، بینش ارزشمندی به شما ارائه دهند.

به خوبی از بادی لنگوئج استفاده کنید!

روش های مختلفی وجود دارد که می توانید از زبان بدن در کار و محیط کاری به نفع خود استفاده کنید. زبان بدن شما می تواند بر نحوه پاسخ دیگران به شما و همچنین بر نحوه شناخت آنها از شما و اهداف تان تأثیر بگذارد. آگاهی کامل از زبان بدن خودتان می تواند روی بهره وری و شهرت شما در محل کار تأثیر داشته باشد. زبان بدن، قابلیت و توانایی افزایش صداقت، حل تعارض و بهبود روابط کاری یک تیم را دارد. اگر در درک و تفسیر زبان بدن در محیط کاری مهارت داشته باشید، می توانید ارزش خود را برای کارفرما و همکاران خود بالاتر ببرید.

چگونه زبان بدن را بفهمیم؟

۳ مرحله وجود دارد که می توانید برای تفسیر و استفاده از زبان بدن انجام دهید. این مراحل عبارتند از:

۱- مشاهده گر باشید! (Be observant)

اولین قدم در درک زبان بدن، توجه به آن است. بهبود مهارت های مشاهده ای ممکن است کاری ساده تر از آن چیزی باشد که فکر می کنید. شما به احتمال زیاد بدون اینکه متوجه شوید، هر روز زبان بدن را تفسیر می کنید. به خوش برخورد ترین همکاری که در محل کار خود می بینید، فکر کنید. آیا هنگامی که از کنارش عبور می کنید، او به شما لبخند می زند؟ آیا وقتی با او صحبت می کنید با شما تماس چشمی برقرار می کند و سرش را تکان می دهد؟ زبان بدن او احتمالاً کمک می کند تا رفتارش را دوستانه بدانید.

بهبود مهارت های مشاهده زبان بدن باعث افزایش ذهن آگاهی شما خواهد شد. ذهن آگاهی (mindfulness) در رابطه با زبان بدن، به معنای تلاش متمرکز برای توجه به دیگران و اَعمال و رفتار آنها است. اگر شما با استاندارد رفتار دیگران آشنا باشید، شانس بیشتری برای تفسیر صحیح ارتباطات غیرکلامی آنها دارید.

تکان دادن پا در زیر میز به طور معمول نشانه عصبی بودن یا ناراحتی است. با این حال اگر مشاهده کنید که کارفرمای شما همیشه هنگام هیجان یا علاقه پای خود را تکان می دهد، می توانید آن زبان بدن را به طور دقیق تفسیر کنید.

برقرار نکردن ارتباط چشمی، هنگام صحبت مشتری می تواند بیانگر حواس پرتی یا بی علاقگی شما برای شنیدن صحبت های او باشد. برقرار نکردن ارتباط چشمی هنگام صحبت کردن خودتان با مشتری می تواند نشانه عدم صداقت شما بوده و این کار می تواند باعث شود که مشتری به شما اعتماد نکند. اگر هم زیاد با او چشم در چشم شوید، ممکن است باعث آزار او و اِعمال فشار به او شود.

تماس چشمی نباید در تمام اوقات مذاکره برقرار باشد، اینکه شما از ابتدا تا انتهای مذاکره بدون وقفه به طرف مقابل خیره شوید؛ حس ناخوشایندی در او به وجود می آورید. منظور از تماس چشمی مناسب با طرف مقابل به این معناست که این تماس حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد کل زمان مذاکره باشد. یک مذاکره کننده قهار کسی است که نارحتی، شگفتی، خوشحالی یا حیرت خود را به راحتی در چهره اش نشان ندهد.

این مقاله را حتما بخوانید:  7 استراتژی برای مدیریت زمان در هنگام دورکاری

۲- همدل باشید (Be empathetic)

این مرحله مربوط به در نظر گرفتن زبان بدن در شرایط و موقعیت مناسب آن است. یکی از بهترین راه ها برای درک زبان بدن دیگران، تلاش برای درک دیدگاه آنها است. با در نظر گرفتن شخصیت و شرایط طرف مقابل، می توانید درک بهتری از آن چیزی داشته باشید که بدن او ممکن است بیان کند. مثلاً اگر به یک همکار سلام می کنید و او از تماس چشمی جلوگیری می کند، لب های خود را به هم فشار می دهد و دستان خود را به صورت ضربدری در می آورد، ممکن است فکر کنید که از شما عصبانی بوده یا ناامید شده است.

با این حال اگر مایلید با آنها همدلی کنید و شرایط و موقعیت آنها را در نظر بگیرید، ممکن است متوجه شوید که آنها حالت روحی مناسبی نداشته اند و به همین علت است که این گونه با شما رفتار می کنند. با در نظر گرفتن شرایط افراد، می توانید درک واضح تری از زبان بدن و آن چیزی که آنها بیان می کنند، به دست آورید.

به خاطر داشته باشید که استفاده از زبان بدن در کار و محیط کاری و یا حداقل یادگیری آن، شما را یک سر و گردن از دیگران متمایز و شانس موفقیت تان را بالاتر می برد.

۳- خود آگاه باشید (Be self-aware)

مرحله سوم در بهبود مهارت های ارتباطی مربوط به زبان بدن، خود آگاهی از پیام های غیرکلامی خودتان است. شما می توانید در خواندن زبان بدن دیگران متخصص باشید، اما اگر از زبان بدن خود، آگاهی نداشته باشید، ممکن نیست با تمام پتانسیل و توانایی تان در برقراری ارتباط موفق باشید.

خودآگاهی از زبان بدن این است که متوجه شوید چگونه از نظر جسمی با دیگران تعامل دارید، حالات صورت خود را تحت کنترل داشته باشید و از حرکاتی که انجام می دهید آگاهی داشته باشید. با تمرین و بهبود ارتباطات غیرکلامی می توانید توانایی نشان دادن علاقه، تعامل و حرفه ای بودن را در خود پرورش دهید.

میزان تأثیر گذاری کلمات در برقرای ارتباطات غیر کلامی:

  • خود کلمات ۷ درصد
  • لحن صدا ۳۸ درصد
  • زبان بدن ۵۵ درصد

نقش حواس در برقرای ارتباطات غیر کلامی:

  • چشم ها ۸۲ درصد
  • گوش ها ۱۱ درصد
  • سایر حواس ۷ درصد

تحلیل ۱۱ شکل مختلف زبان بدن

  • نشان دادن کف دست ها

نشانه خلوص، صمیمیت، صداقت و همچنین نشانه پذیرا و دوستانه به نظر رسیدن می باشد.

  • فشار دادن سرانگشتان به همدیگر

نشانه اعتماد به نفس بوده و اغلب توسط مدیران و سیاستمدارانی به نمایش گذاشته می شود که به خودشان مطمئن هستند.

  • پایین نگه داشتن کف دست ها به سمت پایین

نشانه تحت سلطه بودن است و باید مراقب باشید در حالی که کف دست ها به سمت پایین است، دست ندهید.

  • پنهان کردن دست ها

پنهان کردن دست ها داخل جیب می تواند این طور تعبیر شود که شما چیزی برای پنهان کردن دارید یا می تواند نشانه بی خیالی شما هم باشد.

  • ضرب گرفتن با انگشتان
این مقاله را حتما بخوانید:  آموزش انضباط شخصی با 10 اصل ساده و شگفت‌انگیز

نشان از بی صبری بوده و اینکه احتمالا نمی خواهید نظرتان را بیان کنید.

  • دست به سینه بودن

یک حرکت تدافعی بوده و بهتر است دست هایتان را آزاد کنید تا فردی گشاده رو و دلپذیر به نظر برسید. شما می توانید هنگامی که به صحبت های طرف مقابل تان گوش می دهید، دست هایتان را روی پاهایتان قرار دهید. البته گاهی اوقات این کار می تواند نشانه کاهش دمای اتاق یا تمرکز خیلی خوب روی یک موضوع باشد.

  • خم کردن سر یا شانه

می تواند نشانه خستگی و نامطمئن بودن باشد.

  • تکان دادن سر

نشانه توجه نشان دادن و دنبال کردن صحبت های طرف مقابل می باشد. تکان دادن سر به بالا و پایین نشانه مثبت بودن و تکان دادن سر از راست به چپ نشانه منفی بودن است. مرتب و پشت سر هم تکان دادن سر هم می تواند بیانگر تأسف یا بی صبری باشد.

  • نگاه به ساعت

نشانه بی علاقگی، میل به ترک، ارزش نگذاشتن به افراد و بی توجهی به مسئله می باشد.

  • خندیدن

همسویی با فرد مقابل را نشان می دهد.

  • بالا یا پایین بردن تن صدا

نشان دهنده علاقه به موضوع بوده، لرزش صدا می تواند نشانه عصبی بودن و عدم اعتماد به نفس کافی باشد.

اهمیت بادی لنگویج در محیط کار

نحوه رفتار و عملکرد شما در حالی که کنار همکاران یا مدیر خود هستید، در واقع نشانه های غیرکلامی زیادی ارسال می کند. استفاده از زبان بدن در کار یا به عبارتی ارتباطات غیر کلامی در محل کار، عامل مهمی در نحوه درک دیگران از شما است. نه تنها لازم است به گفته های کلامی خود توجه داشته باشید بلکه در نظر گرفتن پیام هایی که از طریق زبان بدن برای دیگران ارسال می کنید نیز مهم است.

اهمیت زبان بدن در کار
اهمیت زبان بدن در محیط کار

تماس چشمی چیزی است که بسیاری از افراد باید روی آن کار کنند، زیرا ممکن است لزوماً به صورت طبیعی حاصل نشود. توانایی نگاه مستقیم به شخصی که با شما صحبت می کند، اعتماد به نفس و توجه شما را انتقال می دهد. قطع تماس چشمی یا نگاه مستقیم در حین صحبت کردن یا گوش دادن، می تواند نشانگر عدم اطمینان شما باشد.

حرکات دست یکی دیگر از اجزای زبان بدن است. بعضی از افراد زیاد بی قرار می باشند و در این حالت یا با دستانشان، موهایشان یا هر چیز دم دستی مثل تلفن یا خودکارشان بازی می کنند. این می تواند به عنوان یک ضعف و عدم اعتماد به نفس شناخته شود. با این حال برخی دیگر از افراد هنگام صحبت کردن، دست هایشان را تکان می دهند یا آنها را به طرف بالا یا پایین می برند، این کار ممکن است آزاردهنده و منحرف کننده باشد و اجازه ندهد حضار روی آن چیزی که می شنوند، تمرکز کنند.

حالات کلی بدن نیز نشانگر برخی احساسات است که بسیاری از افراد متوجه آن نمی شوند. هنگام خستگی یا عدم اعتماد به نفس، تمایل به خم کردن یا شل کردن شانه ها وجود دارد. این کار می تواند به دیگران این احساس را دهد که شما تنبل هستید، از کار خود راضی نیستید یا بیش از حد ناامن هستید. برعکس اگر صاف بایستید، اعتماد به نفس بیشتری احساس می کنید.

شما چقدر برای درک زبان بدن دیگران و همچنین خودآگاهی از زبان بدن خودتان در محیط کاری تلاش می کنید؟ خوشحال می شویم تجربیات خود را در بکارگیری زبان بدن در کار و محیط کاری با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: indeed.com
رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟