ایجاد محیط کار شاد با ۱۶ راهکار اسرارآمیز + مزایا

محیط کاری شاد و لذت بخش

محیط کار شاد، بهره وری بالا و وفاداری کارکنان را تضمین می کند! حتی اگر خودِ کار انجام شده طاقت فرسا و سخت است، محیط کاری لزوماً نباید طاقت فرسا باشد. طبق تحقیقات انجام شده در صورتی که کارمندان دلیلی برای لبخند زدن در محل کار داشته باشند، بهره وری آنها تا بیش از ۱۳ درصد افزایش خواهد یافت.

متأسفانه شادی در کار اولویتی است که به راحتی در بسیاری از محیط های کاری نادیده گرفته می شود. به عنوان یک مدیر در جستجوی راه هایی باشید که کارکنان شما به جای تحمل محیط کاری شان، از کار کردن لذت ببرند.

شادترین محیط های کاری آنهایی هستند که کارکنان در آنها احساس قدردانی و بهره وری می کنند و بر اهداف کاری خودشان متمرکز می باشند. در یک محیطی که کارمندان احساس کنند به آنها اهمیت داده می شود، اکثرشان با خوشحالی در آن رشد می کنند.

لذت بخش ساختن زمان های کاری به معنای اطمینان از احساس شادابی و نشاط کارکنان و کسب رضایت آنها است و مدیران شرکت ها می توانند از مزایای کارایی، خلاقیت و نوآوری و رضایت شغلی آنها به خوبی بهره مند شوند. به عنوان یک مدیر آیا فکر می کنید راه های ایجاد نشاط در محیط کار سخت است؟ اگر آری! پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا بدانید این کار اصلاً سخت نیست.

محیط کار شاد چه محیطی است؟

می توان محیط کاری را محیط زندگی دوم افراد در نظر گرفت که روزانه حدود یک سوم از روزشان را در آنجا سپری می کنند. محیط کاری شاد (به انگلیسی:Happy Workplace) محیطی است که به همان میزانی که به بهره وری در کار توجه نشان می دهد، به امنیت، سلامت روانی و جسمانی و آرامش کارکنان نیز اهمیت می دهد.

یک فرد معمولی در طول زندگی خود ۹۰ هزار ساعت کار می کند، پس چرا تا آنجا که ممکن است این کار را لذت بخش نکنید؟ یادتان باشد که کارمندان خوشحال، وفادارتر، با انگیزه تر، خوش بین تر، پربارتر، موفق تر و… هستند. بگذارید شادی به کارکنان شما انگیزه بدهد!

محل کار شاد و انگیزه بخش کارکنان
شاد بودن در محیط کار

مزایای محیط کاری شاد

  • برقرای روابط صمیمانه کارکنان با همدیگر و با مدیران
  • افزایش مسئولیت پذیری و انعطاف پذیری کارمندان
  • انجام بهتر کارهای گروهی
  • حفظ تمرکز روی کار انجام شده
  • افزایش انرژی و ایجاد انگیزه در کارکنان و در نتیجه ارتقای بهره وری و بازدهی آنها
  • رضایت مندی بیشتر مشتریان و ارباب رجوع ها
  • بالا رفتن میزان موفقیت در فروش محصولات و خدمات
  • افزایش تفکر خلاق و خلق ایده های مبتکرانه و نو
  • حل کردن مشکلات و نارضایتی ها به جای غر زدن
  • طرز تفکر مثبت داشتن و خوش بین بودن نسبت به آینده
  • کاهش حس بی علاقگی و نگرانی نسبت به کار
  • علاقمندی به یادگیری چیزهای جدید
  • درس گرفتن از اشتباهات به جای ناراحت شدن از بروز آنها و سعی در حل آن
  • تصمیم گیری های بهتر و عاقلانه تر

۱۶ راهکار ساده برای خلق یک محیط کار شاد

۱- ببخشید (Show Forgiveness)

اشتباه بخشی از تجربه بشری است و هر کسی اشتباه می کند! اگر می خواهید کارکنان شما از اشتباهات خود درس بگیرند، به آنها اجازه دهید بدون ترس از شرمندگی اشتباه کنند. به عنوان یک مدیر وقتی عملکرد یکی از کارمنداتان طبق انتظار شما نبود، بر او سخت نگیرید. البته گاهی اوقات لازم است مقتدرانه عمل کنید تا اجازه سوء استفاده به هیچ کس را ندهید.

با انجام این کار آنها احساس می کنند جایی برای خطا دارند و احتمالاً سعی می کنند کمتر مرتکب اشتباه می شوند. تنبلی را تشویق نکنید اما مطمئن شوید که با ریسک پذیری خلاقانه، کارمندان تان را به سمت نوآوری و خلاقیت سوق می دهید.

۲- طبیعت را به داخل بیاورید (Bring Nature Inside)

برای کارمندانی که ساعاتی از روز خود را زیر نور فلورسنت می گذرانند، استفاده از گل و گیاه در داخل محیط کار راهی عالی برای ایجاد فضایی سالم تر و شادتر است. تحقیقات نشان داده که گیاهان خاصی باعث بهبود کیفیت هوا و حتی خلق و خوی افراد می شوند! پس با آوردن گل و گیاه به دفتر کار خود، یک تغییر کوچک به کارمندان خود هدیه بدهید.

توصیه می کنیم برای داشتن یک محیط کار شاد و برای تزئین محیط کاری، استفاده از گیاه عنکبوتی یا گندمی (Spider plant)، گیاه سانسوریا یا گیاه مار (Snake plant)، گل داودی (Chrysanthemums) و بگونیا خالدار یا بگونیا با ریشه های فیبری (Fibrous rooted begonias) را در دستور کارتان قرار بدهید. کافیست در گوگل سرچ کنید و شکل و شمایل این گل و گیاه مرسوم را ببینید.

۳- خیلی جدی نباشید (Don’t Be So Serious)

هرچیز به جای خویش نیکوست! داشتن روحیه و خلق و خوی طنز مطمئناً می تواند شادی را در محل کار شما بالا ببرد. شوخ بودن یک راه ساده برای ارتباط سریع بین همکاران است. به عنوان یک مدیر تمرین کنید که همیشه لبخند بر لب داشته باشید، شوخی کنید و به طور کلی به دنبال راه هایی باشید تا یک محیط کار شاد برای کارمندان خود خلق کنید. خنده همیشه برای روح و محیط کار مفید است.

این مقاله را حتما بخوانید:  تعریف رضایت شغلی چیست؟ 8 راه افزایش رضایت کارکنان

۴- میزبان تجمع های جذاب باشید (Host Engaging Gatherings)

این روزها دور هم جمع شدن یک لذت واقعی است. مطمئن شوید که کارکنان شما نیز چنین احساسی دارند. چه ملاقات حضوری داشته باشید و چه مجازی، باز هم می توانید خوش بگذرانید و از همراهی یکدیگر لذت ببرید.

برگزاری مراسمات و جشن های جذابی همانند جشن تولدها، سرو قهوه، صبحانه غیر کاری، باربیکو و… و حتی یک صبحانه با حضور تمامی کارکنان می تواند باعث شود برای مدت کوتاهی از فضای کاری دور شوید و بیشتر با کارمندان خودتان تعامل برقرار کنید.

برای آن کارکنانی که دورکاری می کنند می توانید کارت های هدیه را به عنوان کارت تشکر در نظر بگیرید. حتی می توانید به کارمندانی که در فضای کاری داخلی شرکت تان کار می کنند، گزینه هایی مانند لیوان، دفترچه یادداشت اختصاصی سازی شده و کارت هدیه تقدیم کنید.

۵- منصفانه حقوق بدهید (Pay Fairly)

این مورد احتمالاً خیلی اساسی به نظر می رسد و همین طور هم هست. همه کارکنان می خواهند برای مدت زمانی که صرف کار می کنند، حقوق عادلانه دریافت کنند. این کار یکی از راه های شاد نگه داشتن کارمندان است، به ویژه کارمندانی که وظایف خودشان را به نحو احسن انجام می دهند.

اگر کارمند مسئولیت پذیر احساس کند که شما به اندازه یک کارمند غیر مسئولیت پذیر به او بها می دهید، شاید به روی خودش نیاورد اما بدانید که در دراز مدت می تواند باعث شود او هم رویه آن کارمند بی مسئولیت را دنبال کند یا خسته شده و شما را ترک کند. مطمئن باشید روزی این اتفاق می افتد اگر عادلانه رفتار نکنید.

پول همه چیز نیست اما بهتر است بدانید که اگر روزی، کسب و کار شما با مشکل مواجه شد، همین کارمندان اگر نیاز مالی هم نداشته باشند و حتی بتوانند موقعیت های بهتری برای کار کردن بیابند، به شما وفادار خواهند ماند و شما را در روزهای سخت تنها نخواهند نگذاشت.

اینفوگرافیک مذاکره دستمزد و حقوق
مذاکره برای دستمزد

۶- بر روی نکات مثبت تمرکز کنید (Focus on Positives)

مطمئن باشید که مثبت اندیشی، مثبت زایی می کند. برای داشتن یک محیط کار شاد اجازه ندهید افکار منفی در محل کار تشدید شود وگرنه همانند ویروس در کل محیط کاری گسترش می یابد. به خصوص در زمان های سخت، تمرکزتان بر روی چیزهای مثبت و خوب باشد.

به تیم کاری تان کمک کنید تا روزشان را درست با یک شکرگزاری، تمرین ورزشی ساده، مدیتیشن یا سایر فعالیت هایی شروع کنند که حس خوبی به آنها می دهد.

از افرادی که اخلاق کاری قوی دارند، سروقت در محل کارشان حاضر می شوند، هنگام کار سعی می کنند حواس پرتی هایشان را کاهش دهند و بر روی کارشان متمرکز باشند (مثلاً کمتر از گوشی همراه شان استفاده کنند)، موفقیت شما برایشان مهم است، به همکاران شان کمک می کنند تا آنها نیز پیشرفت کنند و… قدردانی کنید. قدر چنین کارمندانی را بدانید! با این کار به طور مستقیم به سایر کارمندان تان نیز انگیزه می دهید تا این کارهای مثبت را انجام دهند و غیرمستقیم انگار دارید از آنها انتقاد می کنید.

آیا شما مدیری هستید که به دلایلی نمی توانید صبح زود در محیط کاری تان حضور داشته باشید یا مجبور هستید ساعاتی از روز را در دفتر کارتان نباشید؟

برخی از کارمندان شما چون می دانند شما در ساعات اولیه روز در محیط کاری تان حضور ندارید، بهتر است برای اینکه از این رفتار سوء استفاده نکنند و دیر به سر کارشان نیایند، برخی اوقات سرزده به دفتر کارتان بروید و قبل از حضور کارمندان تان آنجا باشید. حتی اگر کارمندی هر روز نیم ساعت دیر به سر کار برود، حساب کنید که در ماه این مدت زمان چقدر می شود؟

۷-  صادق باشید (Be Honest)

پنهان کاری باعث ایجاد ترس و نگرانی می شود. به کارمندان اطلاع دهید که چه خبر است. حتی اگر تغییرات و نگرانی های زیادی در شرکت وجود داشته باشد، بگذارید کارمندان تان هم از آنها آگاه باشند. در آنچه از تیم خود می خواهید و آنچه آنها از شما انتظار دارند، واقع بین باشید.

رهبران بزرگ در کارشان صداقت را نشان می دهند و با این کار، باعث اعتماد کارکنان به شرکت و مدیریت می شوند. البته نیاز نیست مشکلات بزرگ شرکت خودتان را با کارمندان تان در میان بگذارید، چون این کار باعث استرس کاری می شود و می تواند تأثیر منفی روی عملکرد برخی از کارکنان تان بگذارد.

این مقاله را حتما بخوانید:  نکات کلیدی جهت آموزش روابط عمومی دیجیتال به مبتدی ها

۸- رفاه را به محل کار بیاورید (Bring Wellness to the Workplace)

سرمایه گذاری روی رفاه کارکنان یکی از هوشمندانه ترین کارهایی است که یک شرکت می تواند برای داشتن یک محیط کار شاد انجام دهد. کارکنان برای عملکرد خوب و مفید به رفاه مطلوب نیاز دارند. رفاه و سلامت کارکنان را از طرق مختلف در اولویت قرار دهید تا آنها را تشویق کنید مراقبت سلامتی خودشان باشند و شاد و خوب بمانند.

رفاه کارکنان را جدی بگیرید. هر کسی از کارکنان شما که بیمار شد، سعی کنید با دادن مرخصی به او این احساس را در آنها ایجاد کنید که سلامت و شادی آنها قطعاً برای شما مهم است. هر از چند گاهی:

  • چالش های تناسب اندام و سلامتی برگزار کنید
  • ناهار را با محوریت سلامتی برگزار نمایید
  • آنها را برای مشاوره تغذیه پیش یک کارشناس بفرستید
  • آنها را بیمه کنید
  • و…

۹- ملاقات رو در رو را در اولویت قرار دهید (Prioritize Face-to-Face Time)

شیوع ویروس کرونا باعث شد محیط های کاری سنتی، جلوه خودشان را از دست بدهند. در حال حاضر محیط های کاری مختلفی وجود دارد، برخی از شرکت ها به دورکاری می پردازند و برخی دیگر با رعایت پروتکل های بهداشتی هنوز هم در دفتر کارشان مشغول فعالیت می باشند.

مهم نیست که شرایط کاری حال حاضر چگونه است، ایجاد یک دنیای کاری جدید که هنوز هم ملاقات حضوری مهم است، می تواند باعث شود که کارکنان شما این احساس را داشته باشند که حفظ ارتباط با آنها برای شما مهم است.

۱۰- روابط حرفه ای را تشویق کنید (Encourage Professional Relationships)

برای توسعه فرهنگ تیمی، اکنون زمان مناسبی برای برقرای ارتباطات غیرحضوری یا آنلاین است. در حالی که بسیاری از مزایای کار از راه دور لذت می برند اما برای حفظ روابط می توان کارهای زیادی انجام داد.

تحقیقات انجام شده روی کسانی که قبل از همه گیری ویروس کوید ۱۹ دورکاری می کردند، نشان داد که تنهایی یک نگرانی واقعی برای آن کسانی است که در خانه کار می کنند. باید بدانید که میزان قطع ارتباط، فرسودگی شغلی و عدم بازدهی کار در این زمان افزایش می یابد.

به یاد داشته باشید که فناوری همیشه ارتباطات را افزایش نمی دهد، به خصوص اگر هیچ هدفی در پشت آنها وجود نداشته باشد. از تیم خود در مورد راه های تشویق روابط حرفه ای پرس و جو و نظرسنجی کنید.

۱۱- روی یک هدف عالی تر تمرکز و توجه داشته باشید (Focus on a Higher Mission)

یک مأموریت و رسالت واضح می تواند به تیم شما کمک کند تا بر اهداف مناسب تمرکز کرده و در عین حال احساس حرفه ای بودن کامل داشته باشد. ارزش های کلی شرکت و نحوه دستیابی همه افراد به این هدف مشترک را به تیم خود یادآوری کنید. ماموریت و رسالت شرکت خودتان را به خوبی برای کارکنان خود شرح دهید و سپس به کارکنان خود در انجام این مأموریت کمک کنید.

۱۲-  روی رشد شخصی سرمایه گذاری کنید (Invest in Personal Growth)

کارکنان خسته می شوند و همچنین تمایل دارند در جای دیگری به دنبال موفقیت باشند. کار همیشه برای دریافت حقوق و دستمزد نیست! با سرمایه گذاری روی رشد شخصی کارکنان خود به آنها نشان می دهید که توانایی های آنها را باور دارید و برای تقویت مهارت های آنها تلاش می کنید.

برخی از راه های سرمایه گذاری در رشد کارکنان عبارتند از:

  • هدیه دادن کتاب های خودیاری
  • ارائه جلسات مربیگری زندگی و آموزشی
  • دادن فیلم های آموزشی
  • فرستادن کارمندان به همایش های کاری مرتبط

شما با فراهم نمودن فرصت هایی برای توسعه شخصی کارکنان تان در همه سطوح باعث می شوید آنها تلاش بیشتری برای رشد و پیشرفت خودشان بکنند. وقتی به کارکنان این فرصت داده می شود که در تمام سطوح پیشرفت کنند، می توانند در محل کار نیز پیشرفت کنند.

۱۳- حس قدردانی خود را نشان دهید (Show Recognition)

کاری که به خوبی انجام شده، شایسته تقدیر است! به تیم خود یادآوری کنید که چگونه برای زحمات‌شان احترام قائل هستید و این یکی از اصول ایجاد یک محیط کار شاد است.

وقتی کارکنان احساس می کنند که از آنها قدردانی نمی شود، در نهایت سعی می کنند در سایر کارها مشارکت نکنند و کسی چه می داند شاید انگیزه ای برای ترک کارشان باشد! به ویژه اگر برای یک موقعیت شغلی بهتر دیگری دعوت به کار شده باشند.

شما می توانید این حس قدردانی خودتان را از راه های مختلفی به شکل خصوصی و عمومی نشان دهید. از جمله:

  • بیان کلمه متشکرم در جلوی همکاران
  • ارسال پیام قدردانی از طریق شبکه های اجتماعی
  • دادن جوایز و پاداش های فصلی
  • نوشتن یک یادداشت دست نویس و گذاشتن آن روی میز کار آنها
  • و…
محیط کاری شاد با قدردانی از کارکنان
قدردانی و تشکر از کارمندان

از تیم خود تشکر کنید؛ صرف نظر از بودجه شرکت شما، به یاد داشته باشید کلمه متشکرم بهترین کلمه ای است که هیچ هزینه ای برای شما ندارد. هرگز قدرت قدردانی از تلاش های کارکنان را دست کم نگیرید.

این مقاله را حتما بخوانید:  نمونه بیزینس مدل داروخانه شبانه روزی و خدمات دارویی

اما به عنوان یک رهبر مهم است که به سبک های مختلف شخصیتی توجه کنید تا مطمئن شوید کار درست را انجام می دهید. بنابراین اگر از نحوه واکنش سایر کارمندان تان مطمئن نیستید، سعی کنید یک گزینه آرام تر را در نظر بگیرید. شاید برخی از کارمندان به موقعیت یا حقوق کارمند دیگرتان حس خوبی نداشته باشند. در این صورت بهتر است چه کار انجام دهید؟ بله درست حدس زدید! همیشه جلوی او از آن کارمند خوب تان تشکر نکنید یا اگر این کار را می کنید، فعل هایتان را جمع ببندید.

۱۴-  فرصت بیشتری برای گذراندن تعطیلات بدهید (Offer More Vacation Time)

بیماری کرونا باعث شد خیلی از افراد خودشان را فقط محدود به آمدن سر کار کرده و در خانه هایشان قرنطینه شوند. پس می توان درک کرد با وجود این همه استرس، یک محیط کار شاد چقدر می تواند برای آنها ضروری باشد.

آنها با این که می توانستند به سفر بروند، با دوستان شان خوش بگذرانند و… ماندن در خانه را انتخاب کردند تا خدای نکرده باعث نشوند خانواده شان درگیر این بیماری شود. اگر کارمندانی دارید که خانواده شان در شهر دیگری سکونت دارند به آنها این فرصت را بدهید که از یکنواختی کاری و روزمره گی ها جدا شوند و به ملاقات با خانواده بروند.

مرخصی ها و تعطیلات آخر هفته نیز به همان اندازه مهم است. به علاوه مطالعات نشان می دهد که مزایای فیزیکی و روانی زمان مرخصی و استراحت می تواند استرس کاری را کاهش دهد. این یک بازی برد-برد است. استراحت فقط برای ارتقای بهره وری یا مبارزه با خستگی در محیط کار نیست، بلکه غریزی است.

۱۵- برای انجام کار انگیزه بدهید (Provide motivation to do the job)

به تیم خود لحظاتی ایجاد کنید تا با تمام وجود فرهنگ و رسالت شرکت شما را لمس کنند.

کارمندان برای بیدار شدن و سر کار آمدن روزانه به دلیل و انگیزه نیاز دارند. به دنبال راه هایی برای ایجاد انگیزه در کارکنان خود باشید تا به آنها کمک کنید احساس رضایت و مفید بودن کنند و در عین حال هیجان زده و پرشور نیز بمانند. این کار شادی آنها را تا حد زیادی افزایش می دهد.

اکثر مردم تمایلی به انجام کاری که از آن احساس رضایت نمی کنند، ندارند. دوبار در سال یک نشست کاری برگزار کنید و به تیم خود دلیل وجود شرکت خود را یادآوری کنید. سپس از افراد بخواهید راهکارهایی را که احساس می کنند نقش آنها بر این ماموریت تأثیر می گذارد، بیان کنند.

برای این کار:

  • به صورت گروهی کاری را انجام دهید.
  • در صورت کسب دستاوردهایی یک جشن کوچک ترتیب دهید.
  • وقتی نظر افراد را جویا می ‌شوید با دقت به آنها گوش دهید.
  • و…

۱۶- ایجاد یک فضای سالم تر (Create a Healthier Space)

محیط کار شاد واقعاً این روزها جزء ضروریات است! هیچ کس نمی خواهد برای کار به یک دفتر کسل کننده و خسته کننده برود. باید بدانید که نظر افراد در مورد شادترین و بهترین محیط کاری متفاوت است و ویژگی های متفاوتی را برای آن بیان می کنند.

ایجاد یک فضای کاری آرام و خصوصی، رعایت حریم شخصی، فناوری بدون لمس و بهبود سیستم های ضدعفونی و نظافتی باید جزو اولویت های اصلی یک سازمان یا شرکت باشد که کارمندانش مجبور هستند برای کار به آنجا بروند. با ایجاد محیطی که سالم تر است و تمام پروتکل های بهداشتی در آن رعایت می شود، به کارمندان کمک کنید تا در آنجا احساس راحتی و شادی کنند.

جمع بندی مختصر و مفید

ایجاد یک محیط کار شاد برای کارکنان مستلزم رعایت مواردی می باشد که از مهم ترین آنها می توان به این موارد اشاره کرد:

  • چیدمان محل کار به دلخواه کارکنان
  • انتخاب رنگ های شاد، تند و گرم برای تجهیزات اداری، دکوراسیون و رنگ آمیزی دیوارها و پارتیشن ها
  • فراهم نمودن امکانات و تجهیزاتی برای سرگرم شدن در زمان های استراحت کارمندان
  • اجرای برنامه های تفریحی و فوق برنامه در خارج از محیط اداری هرچند وقت یکبار
  • لبخند به لب داشتن مدیران هنگام رویارویی با کارکنان حتی اگر تصنعی باشد
  • قدردانی از کارکنان و برگزاری جشن هایی در ایام و مراسمات خاص مثل روز کارمند
  • دادن حس استقلال و ارزشمندی به کارمندان
  • قرار دادن چند شاخه گل روی میز کارکنان یا استفاده از گل و گلدان در محیط کاری
  • پخش موسیقی های آرام
  • تماشای ویدئوهای سرگرم کننده در زمان های استراحت
  • انجام مدیتیشن های ۵ تا ۱۰ دقیقه ای
  • و…
منبع معتبری که ما در نوشتن این مطلب از آن استفاده کرده ایم: indeed.com
رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟