کسب و کار اینترنتی چیست؟ معرفی ۳ مدل کسب و کار آنلاین

کسب و کار اینترنتی در ایران

کسب و کار اینترنتی کوچک و بزرگ در ایران و سرتاسر جهان نیاز مبرمی به تبلیغات آنلاین دارد اما قطعاً تبلیغات در مشاغل و کسب و کارهای کوچک دشوارتر است. تعداد کارکنان و مقدار بودجه بازاریابی شما کم است، پس در چنین شرایطی چگونه می توان با کسب و کارهای بزرگتر رقابت کرد؟

خبر خوب این است که شما اگر استراتژی های مناسبی داشته باشید، می توانید از تبلیغات آنلاین برای انگیزش رهبران، افزایش فروش و بازگشت سرمایه استفاده کنید و مهم هم نیست که کسب و کارتان چه اندازه می باشد. هنگامی که به بازاریابی و تبلیغ کسب و کار کوچک خود بصورت آنلاین فکر می کنید، ابتدا این سوالات را از خود بپرسید:

  • مشتریان شما به دنبال چه هستند؟
  • آنها کی و کجا آن را می خواهند؟
  • چگونه می توانید محصول خود را از رقبا متمایز کنید؟

هنگامی که به این سوالات پاسخ دادید، می توانید یک استراتژی تبلیغاتی را برای جذب افراد بیشتر و رونق کسب و کار خودتان به کار بگیرید.

در این مطلب ما برخی از استراتژی ها و نکاتی را برای شما بیان می کنیم تا به شما کمک کنیم میزان شناخت برند و رشد تجارت خود را با بودجه کم افزایش دهید.

همچنین در این مطلب به معرفی ۳ مدل کسب و کار اینترنتی که می توان راه اندازی کرد پرداخته ایم و برای هر کدام یک مدل موفق ایرانی را مثال زده ایم. اگر خانم خانه دار هستید و قصد راه اندازی کسب وکار آنلاین خانگی خودتان را دارید و یا دانشجو هستید و می خواهید به یک کارآفرین موفق تبدیل شوید، برای شروع کارتان حتما این ویدئو را ببینید.


صابر آقامحمدی بنیانگذار سایت ایران فاندر:
من اینترنت را مثل یک معدن طلا می دانم، معدن نامتناهی طلا! یعنی هر چقدر که شما بتوانید بیل بزنید، طلاهایش تمامی ندارد. اینترنت واقعا دنیایی از فرصت هاست، کافیست که فرصت ها را شناسایی نمایید تا بتوانید پول پارو کنید.

کسب و کار اینترنتی چیست؟

به طور کلی به کسب درآمد از طریق اینترنت و هر فعالیت اینترنتی که منجر به درآمدزایی شود، کسب و کار اینترنتی (به انگلیسی: Internet Business) می گویند.

کسب و کارهای آنلاین، جزو جذاب ترین و خفن ترین شغل های دنیا هستند که در هر شرایطی برای شما پولسازی می کنند. کسب و کار آنلاین برای شما شرایطی را فراهم می کند که شب ها هم بتوانید پول در بیاورید. باید بدانید که در لیست ۱۰ نفر ثروتمندترین افراد جهان، ۷ نفرشان در حوزه فناوری فعالیت می‌ کنند.

اما چرا می گوییم سال ۱۴۰۰ بهترین سال برای شروع کسب و کار آنلاین است؟ جواب این سوال را می شود در سال ۹۹ پیدا کرد! از وقتی بیماری اپیدمی کرونا آمده، غذایی که می خواهیم بخوریم را از طریق اینترنت سفارش می دهیم، تاکسی هایی که می خواهیم بگیریم را از طریق اینترنت می گیریم. امروزه دیگر تعداد سمینارها کم شده و همه در وبینارها شرکت می کنند. حتی در کلانشهری همچون تهران، مردم خرید های سوپرمارکتی شان را نیز از طریق اینترنت انجام می دهند.

واقعاً اگر با دقت به اطراف مان نگاه کنیم هر چیزی اینترنتی شده است. هیچ سالی به اندازه سال ۱۴۰۰ زمان مناسب برای شروع کسب و کار در بستر اینترنت نبوده زیرا واقعا فرهنگ سازی خوبی صورت گرفته است. ما کسی را نمی شناسم که با اینترنت و خرید اینترنتی آشنا نباشد، پس از این فرصت باید نهایت استفاده را بکنید.

معرفی ۳ مدل و ایده کسب و کار اینترنتی با مثال های ایرانی

مدل اول: فروش محصولات فیزیکی

در این مدل کسب و کار اینترنتی کالا به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به مشتری ارائه می شود. به عنوان مثال دیجی کالا یک فروشگاه اینترنتی است که هم خودش محصولاتی دارد که ارائه می کند و هم به صورت مارکت پلیس کار می کند؛ یعنی به عنوان یک واسطه، محصولاتی را از فروشندگان می گیرد و به دست مشتری می رساند.

اگر در فکر این هستید که فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنید و به موفقیت برسید، پیشنهاد ما این است که به صورت تخصصی وارد این حوزه شوید! منظورمان این است که به جای اینکه همانند دیجی کالا میلیون ها تنوع محصولی داشته باشید، بیایید و فقط روی یک حوزه خاص مثل فروش عینک، فرش، زعفران و یا هرچیز دیگری که فکرش را می کنید کار کنید؛ اینگونه درصد موفقیت تان بیشتر می شود.

مدل دوم: فروش خدمات

در این مدل کسب و کار اینترنتی خدماتی به صورت مستقیم یا واسطه ای به مشتریان ارائه می شود. برای مثال خدماتی همانند مشاوره، خدمات B2B، خدمات B2C، فروش شارژ، رزرو هتل، فروش آنلاین بلیت هواپیما، قطار، کنسرت، همایش، سینما و… جزو این مدل کسب و کار آنلاین می باشد.

مثال: شرکت علی بابا در ایران این کار را انجام می دهد، شما از طریق این وبسایت می توانید بلیط هواپیما، اتوبوس، قطار سفارش دهید. مدل درآمدزایی آن هم بدین گونه است که بابت فروش هر بلیت درصدی را به عنوان واسطه بر می دارد. و این یعنی همکاری در فروش

مثال: اگر تخصصی دارید در آن زمینه می توانید به صورت آنلاین مشاوره دهید. برای مثال اگر ماما هستید می توانید به صورت آنلاین به زنان باردار مشاوره دهید و یا اگر معلم هستید می توانید به دانش آموزان مشاوره تحصیلی دهید. منظور از آنلاین بودن یعنی سه مدل: چتی، صوتی و ویدیویی است.

B2B یعنی: فروش محصول و یا خدمات یک شرکت به شرکت دیگر (انجام معاملاتی بین دو شرکت)

B2C یعنی: فروش محصول و یا خدمات یک شرکت به مصرف کننده (انجام معاملاتی بین تولیدکننده و مصرف کننده)

مدل سوم: آموزش و فروش محتوا

این مدل نیز همانند مدل دوم، خدماتی است! اگر شما کسب‌وکاری دارید که خدمات آموزشی ارائه می‌دهد، ممکن است یک کسب و کار B2C یا یک کسب و کار B2B یا کسب و کاری داشته باشید که هم برای شرکت‌ها و هم مصرف کنندگان خدمات دارد.

یکی از بهترین و کم دردسرترین مدل های کسب و کار آنلاین، تولید محتوای آموزشی است. تولید و فروش محتوا، یکی از پردرآمدترین مشاغل اینترنتی در سطح دنیا می باشد که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۴ یکی از ده تخصص برتر دنیا شود. پس توصیه می کنیم حتماً در یکی از دوره های آموزش تولید محتوا شرکت نمایید تا با اصول این کار بهتر آشنا شوید.

پیتر دراکر پدر علم مدیریت می گوید: سه کسب و کار هستند که در همه شرایط اقتصادی و حتی بحران ها متقاضیان زیادی دارند و می توانند رشد کنند. یکی از آن کسب و کارها صنعت آموزش است.

اگر می خواهید این مدل کسب و کار اینترنتی را در ایران شروع کنید، می توانید به ۳ روش تولید محتوا انجام دهید و با فروش آنها به درآمد قابل توجهی برسید:

  • تولید محتوای متنی: محصولات متنی می تواند کتاب چاپی، کتاب الکترونیکی، جزوه های آموزشی، دستورالعمل و از این قبیل موارد باشد.
  • تولید محتوای صوتی: محصولات صوتی می تواند در قالب پادکست های آموزشی، مصاحبه های صوتی، صوت کارگاه آموزشی و همایش باشد.
  • تولید محتوای ویدیویی: کل دنیا به سمت تولید محتوا ویدئویی و آموزش از طریق آن حرکت می کند. نرخ تعامل کاربران با ویدیو به مراتب بیشتر از متن و صوت است. بهتر است که آموزش های خودتان را به صورت ویدیویی هم آماده کنید. این محصولات می تواند آموزش تصویری نرم افزار ها، ویدیو کارگاه آموزشی و از این قبیل موارد باشد.

۳ ایده کم هزینه برای تبلیغ کسب و کارهای اینترنتی کوچک

تبلیغات تلاشی است که با پیام فروش قانع کننده در مورد محصولات یا خدمات سعی دارد بر رفتار خرید مشتری یا ارباب رجوع تأثیرگذار باشد. هدف از تبلیغ کسب و کار، جذب مشتریان جدید با تعریف بازار هدف و دستیابی به آنها با یک کمپین تبلیغاتی موثر می باشد. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا اگر به دنبال ایده تبلیغاتی مقرون به صرفه یا در جستجوی یک فرصت جدید برای تبلیغ کسب و کار کوچک تان می باشید، با ۳ ایده تبلیغاتی مقرون به صرفه آشنا شوید.

مزایا و اهمیت تبلیغات اینترنتی
مزایای تبلیغات اینترنتی

۱- استفاده از Google Ads

اگر به قرن بیستم بازگردیم، تبلیغ کسب و کارهای کوچک معمولاً عبارت بود از پخش رسانه ای پیام برای گروه های بزرگی از مردم، به این امید که توجه درصد کمی از آنها را به خود جلب کند. شما می توانستید یک آگهی در صفحات زرد یا یک روزنامه محلی انتشار دهید یا ممکن بود این پیام تان را از رادیو پخش کنید و به بهترین ها امیدوار باشید.

تبلیغات آنلاین عموما از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر و کارآمدتر است زیرا شما می توانید بودجه تبلیغات خود را در گروه منتخبی از افراد قرار دهید و نحوه پاسخگویی مخاطبان به تبلیغات تان را از نزدیک بسنجید.

این مقاله را حتما بخوانید:  سئو سایت فروشگاهی در 8 مرحله | آموزش سئو فروشگاه اینترنتی

یکی از قابل اندازه گیری ترین شکل تبلیغات آنلاین، بازاریابی جستجوی پولی (paid search marketing) است. سیستمی که به شما امکان می دهد در هنگام جستجوی افراد برای محصولات یا خدمات مرتبط با تجارت تان، تبلیغات را در نتایج جستجو قرار دهید. پس هر بار که شخصی بر روی یکی از تبلیغات شما کلیک می کند، هزینه کمی به موتور جستجو پرداخت می کنید. به همین دلیل این نوع بازاریابی با نام PPC یا بازاریابی پرداخت به ازای هر کلیک نیز شناخته می شود.

از آنجا که گوگل محبوب ترین موتور جستجوی جهانی است، سیستم تبلیغات جستجوی گوگل یا همان Google Ads، محبوب ترین بستر PPC در دنیا می باشد. با رعایت این رویکردها می توانید برای تبلیغ کسب و کار اینترنتی خود در ایران با Google Ads حتی با بودجه محدود کار کنید:

  • قرار دادن در قسمت کلمات کلیدی که زیاد جستجو می شوند: تبلیغات را فقط در جستجوهای کلمات کلیدی که قصد تجارت یا قصد جستجوگر برای خرید چیزی را نشان می دهد، قرار دهید.
  • از روش های مختلف هدف گذاری برای تمرکز بودجه خود استفاده کنید: می توانید از پارامترهای هدف گذاری استفاده کنید تا تبلیغات شما فقط برای یک تعداد کاربر خاص (مانند زنان یا افرادی که درآمد بالایی دارند) نشان داده شود. مثال دیگر این است که تبلیغات خود را محدود ساعات خاصی کنید تا فقط در ساعات فعال کاری کسب و کار شما نمایش داده شوند. البته بدانید شاید تبلیغات در ساعات خاص در ایران کمی دشوار باشد)
  • برای بهبود «رتبه کیفیت» تلاش کنید: گوگل به هر کلمه کلیدی در حساب شما یک نمره کیفیت بین ۱ تا ۱۰ اختصاص می دهد تا ارزیابی کند میزان تبلیغات شما به افرادی که آن کلمه کلیدی را جستجو می کنند، چقدر مرتبط می باشد. هرچه تبلیغات شما مرتبط تر باشد، امتیاز شما بهتر خواهد بود. یعنی گوگل با رتبه بندی بالاتر تبلیغات با هزینه کمتر برای هر کلیک به شما پاداش می دهد. بر این اساس مشاغلی که وقت خود را برای ایجاد تبلیغات با کیفیت بالا اختصاص می دهند، می توانند با هزینه کمتری بیشتر در معرض دید قرار گیرند.

برخی شرکت های واسط ایرانی وجود دارند که در استفاده بهتر از Google Ads به شما کمک می کنند. کافیست در گوگل یک سرچ ساده داشته باشید.

۲- استفاده از Bing Ads

بینگ (Bing) سهم کمتری از بازار موتورهای جستجو نسبت به گوگل دارد اما همچنان ماهانه میلیون ها نفر از آن استفاده می کنند. شما می توانید با تبلیغ کسب و کار خود به این میلیون ها نفر دسترسی پیدا کنید! Bing Ads همچنین برای اینکه یک پاداش برای کسب و کارهای کوچک بدهد، نسبت به Google Ads ارزان تر می باشد. به طور متوسط ​​ هزینه های هر کلیک (یا CPC) در Bing Ads حدود ۳۳ درصد کمتر از Google Ads است. چند دلیل دیگر برای اینکه Bing Ads را به جمع تبلیغات آنلاین خود اضافه کنید:

  • Bing Ads کنترل دقیق تر برخی از قسمت های تبلیغاتی شما را فراهم می نماید.
  • بینگ به ویژه در میان جمعیت های مسن تر و ثروتمندتر و همچنین در صنعت جهانگردی محبوب است.
  • بینگ گزینه های بهتری برای هدف گیری ابزار دارد.

در حالت کلی استفاده از ادز گوگل بسیار با صرفه تر و بهتر از ادز بینگ است؛ بعلاوه  اگر از Google AdWords استفاده می کنید، آسان است که از کمپین های AdWords خود نسخه برداری کرده و از همان تبلیغات خلاقانه در Bing استفاده کنید. بنابراین دلیل بسیار کمی وجود دارد که چرا نتوانید به آن مخاطب اضافی که ممکن است به تجارت شما علاقه مند باشند، دسترسی داشته باشید.

۳- استفاده از رسانه های اجتماعی

تبلیغات پولی در شبکه های اجتماعی معروف مانند فیس بوک، تلگرام و اینستاگرام یکی دیگر از راه های قابل دستیابی و موثر برای تبلیغ کسب و کار کوچک شما می باشد.

دلایل تبلیغات در شبکه های اجتماعی روشن است. مثلا بیایید اینستاگرام را در نظر بگیریم. حدود ۴۰ میلیون ایرانی در اینستاگرام عضو هستند و بیش از نیمی از آنها بالای ۳ ساعت در روز از آن استفاده می کنند!

استفاده از تبلیغات کسب وکار (چه سنتی و چه اینترنتی) در اینستاگام برای ایران تحریم است اما تبلیغ هدفمند در پیج های ایرانی به طور متوسط ​​هزینه اش خیلی کمتر از سایر شکل های تبلیغات سنتی می باشد. پس هر سه این راه ها (گوگل، بینگ و اینستاگرام) می توانند و باید بخشی از استراتژی بازاریابی کسب و کارهای کوچک شما باشند.

۶ پلتفرم و کسب و کار اینترنتی موفق در ایران

تجارت الکترونیک یا به زبان عامیانه کسب و کار اینترنتی در ایران (Business Platforms in Iran)، در طول چند سال گذشته شاهد رشد چشمگیری بوده و حتی در دوران اپیدمی کرونا، این رشد جهش بزرگی داشته است! به طوری که میزان سفارش های فروشگاه آنلاینی همچون دیجی کالا در عرض ۲ ماه ۲ تا ۳ برابر شد.

خرید آنلاین در بین طبقات مختلف جامعه در حال ترویج است. میانگین تعداد معاملات آنلاین نسبت به سال های گذشته به طرز چشمگیری در حال رشد است.  هر هفته فروشگاه های آنلاین بیشتری در حال ظهور هستند و سعی می کنند بخش خاصی از بازار هدف را در دست بگیرند. تهران به عنوان قطب اصلی فناوری کشور ۴۶٫۷ درصد از کل مشاغل آنلاین را در اختیار دارد. چهار استان فعال دیگر در ایران از نظر تعداد مشاغل و کسب و کارهای آنلاین عبارتند از:

  • اصفهان با ۷٫۹ درصد در رتبه دوم
  • خراسان رضوی با ۷٫۷ درصد در رتبه سوم
  • فارس با ۵ درصد در رتبه چهارم
  • آذربایجان شرقی با ۳٫۸ درصد در رتبه پنجم

با چشم پوشی از فیلترینگ، می توان گفت افزایش دسترسی ها و رشد سریع زیرساخت های اینترنت و دستگاه های تلفن همراه، نقش مهمی در رونق بخش تجارت الکترونیکی این کشور دارد. پس توصیه می کنیم برای آشنایی با ۶ مورد از بزرگترین و محبوب ترین پلتفرم های تجارت آنلاین در ایران در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

گسترش تجارت در ایران در مقایسه با سایر نقاط جهان کاملاً متفاوت است. بیشتر کانال های محبوب تجارت آنلاین در این کشور عملکردی در حد پتانسیل خود ندارند. بنابراین اگر می خواهید تجارت خود را در ایران انجام دهید یا گسترش دهید پس باید از برنامه ها و پلتفرم های تجاری خاصی که در بازار ایران جای پای محکمی دارند، الگو گرفته یا استفاده کنید. در این قسمت ۶ پلتفرم آنلاین اینچنینی را حضورتان معرفی می کنیم که قطعاً باید هنگام کار در ایران در نظر داشته باشید:

۱- کافه بازار (cafebazaar.ir)

  • نام بومی: کافه بازار
  • نوع: خصوصی
  • سال تاسیس: ۶ آوریل ۲۰۱۱
  • بنیانگذاران: حسام آرمندهی، رضا محمدی
  • دفتر مرکزی: تهران
  • ارزش سهام کل: ۳۸۰ میلیون یورو
  • میزان بازدید هفتگی: ۲۰ میلیون بازدید در ایران
کافه بازار
کافه بازار

کافه بازار یک نرم افزار آندروید ایرانی است که در آوریل ۲۰۱۱ توسط رضا محمدی و حسام آرمندهی تاسیس شد. کافه بازار خدمات خود را به طور خاص به کاربران فارسی زبان ارائه می دهد و بیش از ۲۵ هزار برنامه ایرانی و بین المللی قابل بارگیری همچون بازی ها، رسانه های اجتماعی و… را در اختیار کاربران می گذارد.

کافه بازار با کنترل ۹۷ درصدی بازار، محبوب ترین فروشگاه اپلیکیشنی در بین ایرانیان و متعلق به گروه توسعه فناوری اطلاعات هزاردستان بوده که سایت بزرگ دیوار را هم مالک است. طبق گزارش منتشر شده در آوریل ۲۰۱۸، بیش از ۳۶ میلیون نفر در ایران آن را در تلفن هوشمند خودشان نصب کرده اند که این آمار در واخر سال ۹۸ به بیش از ۴۳ میلیون نفر رسیده است. افزودنیست حدود ۲۹ میلیون نفر هر ماه و ۵٫۳ میلیون نفر هر روز از آن استفاده می کنند.

در سال ۲۰۱۷ کافه بازار در رویداد کنگره جهانی موبایل در بارسلونا که بزرگترین گردهمایی موبایل جهان بود شرکت کرد تا اکوسیستم موبایل محلی ایران را معرفی کند و این کار منجر به مشارکت های جدید زیادی در آن شد.

کافه بازار به نسخه محلی Google play ایران معروف است و در حال حاضر محبوب ترین پلتفرم ذخیره سازی اپ ها در این کشور است. تقریباً ۱۲۷ هزار برنامه در پلتفرم کافه بازار موجود است که طیف گسترده ای از موارد استفاده مانند آموزش، برنامه ریزی، تجارت الکترونیکی، سفر، سبک زندگی، تندرستی و سایر موارد را پوشش می دهد. بر اساس گزارش ها و با استناد به داده های جمع آوری شده بین مارس ۲۰۱۷ و مارس ۲۰۱۸ درآمد حاصل از برنامه های بازی نسبت به سال های قبل افزایش ۹۴ درصدی را تجربه کرده است.

سایر برنامه ها نیز در مقایسه با سال منتهی به مارس ۲۰۱۷ حدود ۶۴ درصد افزایش داشته اند. ۴٫۷ میلیون برنامه هر روز از کافه بازار بارگیری می شود و هر ماه ۷٫۹ میلیون برنامه به فروش می رسد. بیش از ۲۱،۶۶۸ تیم توسعه دهنده کارهای خود را در کافه بازار منتشر کرده اند. در حالی که فقط ۲۸ درصد از تیم های توسعه دهنده در تهران مستقر هستند.

این مقاله را حتما بخوانید:  آموزش سئو وردپرس با 20 ترفند طلایی (فیلم + ابزارها)

پس اگر شما طرح و برنامه ای برای راه اندازی اپ موبایلی و کسب و کار اینترنتی خود در ایران دارید، بهترین کار این است که آمار کافه بازار را به طور دقیق بررسی کنید و بازار هدف و میزان سختی رقابت خود را بسنجید و در نهایت در کافه بازار آن را عرضه کنید. همچنین مطمئن شوید که اپ خود را به طور خاص مطابق با تنظیمات مخاطبان مبتنی بر اندروید ایجاد کرده اید.

اپ های بازی در حال حاضر موفق ترین دسته در کافه بازار هستند و این برنامه به طور فزاینده ای به دنبال افزایش نمونه کارهای این نوع اپلیکیشن ها می باشد. بنابراین می توان گفت که در مقایسه با سایر دسته ها، اپ های بازی در بازار کسب و کار اینترنتی در ایران سودآوری بیشتری دارد. یکی از معروف ترین و پر نصب ترین بازی های ایرانی در این پلتفرم «آمیرزا» نام دارد. با این وجود، خریدهای درون برنامه ای مواردی است که باید هنگام طراحی برنامه برای کافه بازار ایران مورد توجه و بررسی قرار گیرد.

۲- دیجی کالا (digikala.com)

  • نوع: شرکت خصوصی
  • سال تاسیس: ۱ ژوئیه ۲۰۰۶
  • بنیانگذاران: حمید و سعید محمدی
  • دفتر مرکزی: تهران
  • تعداد کارمندان: ۴۵۵۰ (۲۰۲۰)
  • شرکت های تابعه: digistyle.com و fidibo.com و mydigipay.com
  • بازدید کننده ماهانه: ۲۶ میلیون
  • تنوع محصول: بیش از ۲ میلیون
  • فرصت شغلی مستقیم: بیش از ۴ هزار
  • کسب و کار ایرانی فعال: بیش از ۶۱ هزار
  • متوسط مبلغ هر سفارش: ۴۹۶ هزار تومان
  • تعداد روزانه بازدید از وب سایت و اپلیکیشن: ۵٫۴ میلیون
  • متوسط زمان هر بازدید از وب سایت: ۴ دقیقه و ۵۴ ثانیه
  • متوسط زمان هر بازدید از اپلیکیشن: ۸ دقیقه و ۳۵ ثانیه
  • مشتریان جدید در هر روز: ۱۲ هزار
  • تنوع کالایی اضافه شده در هر روز: ۳ هزار و ۱۵۴ مورد
  • تعداد کالای سفارش شده در هر روز: ۳۰۰ هزار
دیجی کالا
دیجی کالا

دیجی کالا پر مخاطب ترین فروشگاه آنلاین ایران و خاورمیانه، یکی از استارتاپ های ایرانی است که از دیجیتالی شدن روزافزون این کشور سود زیادی می برد. این شرکت شاید محبوب ترین شرکت مبتنی بر اینترنت در کشور باشد که اکنون بازار آنلاین ایران را تحت سلطه خود درآورده است. دیجی کالا با هموار سازی راه برای تازه واردان به یک داستان موفقیت و رهبر کسب و کار اینترنتی در ایران تبدیل شده است.

وبسایت این شرکت با در اختیار داشتن ۸۵ درصد از سهم کل بازار خرده فروشی آنلاین در ایران، محبوب ترین پلتفرم تجارت الکترونیکی در این کشور است و دلیل اصلی آن عدم وجود آمازون و e-bay در ایران است. این شرکت با فروش وسایل الکترونیکی و رایانه ای کار خود را آغاز کرد اما از چند سال پیش دسته بندی های خود را متنوع کرد. کتاب ها، آلات موسیقی، کفش، وسایل خانه و لوازم آرایشی از دیگر دسته هایی هستند که در دیجی کالا به فروش می رسند.

دیجی کالا توسط الکسا به عنوان سومین وبسایت پربازدید ایران رتبه بندی شده و همچنین بزرگترین فروشگاه آنلاین خاورمیانه است که روزانه بیش از ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار بازدید کننده منحصر به فرد دارد. آنچه دیجی کالا را برای بازار کسب و کار اینترنتی در ایران بسیار سودآور می کند، مشتریان وفادار آن است که حتی از دورافتاده ترین روستاهای این کشور سفارش می پذیرد.

همچنین ۶۰ درصد از محصولات فروخته شده در دیجی کالا از مارک های خارجی است که نشان دهنده میزان استقبال خوب این محصولات در بین مشتریان ایرانی است. این شرکت درآمد خود را تبلیغ نمی کند اما گفته می شود که میزان فروش آنها به طور سالانه ۲۰۰ درصد در حال رشد است. بنابراین اگر تصمیم به فروش محصولات خود از طریق دیجی کالا دارید، به طور عمده از موارد زیر بهره مند خواهید شد:

  • تعداد زیاد کاربران
  • تحویل در همان روز در تهران و حداکثر ۴ روزه به شهرستان ها
  • سیاست بازگشت آسان و رایگان

۳- اینستاگرام (instagram.com)

  • بنیان گذاران اصلی: کوین سیستروم، مایک کریگر
  • مالک فعلی: مارک زاکربرگ
  • شرکت مادر و توسعه دهنده: فیسبوک
  • انتشار اولیه: ۶ اکتبر ۲۰۱۰
  • تعداد دفعات مراجعه بیشتر افراد به اینستاگرام در ایران: کمتر از ۵ بار و هر بار بین یک تا ۲۰ دقیقه (ظاهرا مصرف بالای حجم اینترنت)
  • کاربر جهانی فعال در آن در هر روز: ۵۰۰ میلیون کاربر
  • تعداد پست های جهانی تولید شده توسط پیج ها در هر روز: بیش از ۱ میلیارد
  • پیج های ایرانی بیش از ۳ میلیون فالوور: ۵۰ پیج
  • پیج های ایرانی بیش از ۱ میلیون فالوور: ۶۰۰ پیج
  • پیج های مربوط به کسب و کار اینترنتی در ایران از مجموع ۴۰۰ هزار پیج ایرانی با بیش از ۵ هزار فالوور: حدود ۱۱۵ هزار و ۲۰۰ پیج
اینستاگرام
اینستاگرام

نتایج یک نظرسنجی نشان می دهد که استفاده از رسانه‌های اجتماعی در میان مردم ایران افزایش چشگیری داشته است. طبق این نظرسنجی در آغازین روزهای سال۹۷ حدود ۱۷٫۷ درصد از افراد بالای ۱۸ سال ایران از اینستاگرام استفاده می ‌کردند که با فیلتر شدن تلگرام در خرداد همان سال به ۳۲.۲ درصد افزایش‌ یافت. یعنی ۳۰ درصد از جمعیت این کشور از این رسانه اجتماعی استفاده می کنند که بعد از کشورهای آمریکا، برزیل، هند، اندونزی، روسیه، ترکیه و ژاپن در رتبه هشتم جهان قرار دارد. از این تعداد حدوداً نصفی از آنها (۵۴ درصد) جوانان ۱۸ تا ۲۹ ساله می باشند.

اگرچه این رسانه اجتماعی با تاخیری دو ساله و در سال ۲۰۱۲ وارد ایران شد اما در حال حاضر محبوب ترین و پربازدیدترین شبکه اجتماعی در ایران است به طوری که تا همین اواخر چیزی در حدود ۴۰ میلیون کاربر ایرانی از اینستاگرام استفاده می کنند. اینستاگرام به سرعت توانست راه خود را در سبک زندگی کاربران ایرانی باز کند و هم اکنون شاهد فعالیت نسل جدیدی از کاربران در این فضا در حوزه‌های مختلفی همچون بلاگری در اینستاگرام، جهان گردی، غذا، مد، ورزش و… هستیم که تحت عناوینی نظیر بلاگر، ولاگر، اینستاگرامر یا اینفلوئنسر به فعالیت پرداخته و به تبع داشتن تعداد فالوورهای زیاد، منبع معتبری برای تبلیغ کالاها و محصولات برندهای تجاری محسوب می‌شوند.

اینستاگرام یکی از پلتفرم های معروف و مفید برای یک کسب و کار اینترنتی در ایران محسوب می شود چراکه بسیاری از فروشگاه‌ها و شرکت‌ های مختلف می توانند با ساخت پیچ اینستاگرامی خود، به معرفی اجناس و خدمات شان و حتی به فروش در اینستاگرام بپردازند. از سوی دیگر کاربران معمولی هم برای به اشتراک ‌گذاری و جمع کردن پسند یا همان لایک به رقابت می ‌پردازند و بازار خرید و فروش لایک‌ های بیهوده هم در این فضا ایجاد شده است.

اینستاگرام مارکتینگ قوی ترین نوع بازاریابی دیجیتال حال حاضر ایران است که صاحبین کسب و کار و بازاریابان می توانند از آن برای تبلیغ کسب و کار خود استفاده کنند. این ابزار دیجیتال مارکتینگ می تواند شامل چندین استراتژی و تاکتیک مختلف باشد که برای تحقق اهداف مختلف یک تجارت استفاده می شود. وقتی به روش های مختلف استفاده از اینستاگرام برای بازاریابی نگاه می کنیم، در کل می توانیم فعالیت در آن را به ۲ دسته اصلی تقسیم کنیم:

  • روش های پولی مانند تبلیغات و بازاریابی از طریق اینفلوئنسرها
  • روش های غیرپولی مانند ایجاد محتوای ارگانیک همانند پست، استوری و همچنین تعامل با محتوای سایر کاربران

۴- تلگرام (telegram.org)

  • بنیان گذار: پاول دورف
  • توسعه دهنده (ها): Telegram FZ LLC
  • انتشار اولیه: ۱۴ آگوست ۲۰۱۳
  • تعداد کاربران در سطح جهان: ۵۰۰ میلیون
  • نوع: پیام رسان
  • تعداد زنان در مقایسه با مردان: بیشتر
  • زمان صرف شده در هر بار مراجعه برای چک کردن پیام در تلگرام: حدود ۱ تا ۲۰ دقیقه
  • بیش ترین زمان مراجعه افراد: بین ساعات ۱۶ تا ۲۲
  • تعداد کاربر فعال ایرانی قبل از فیلتر شدن در ۱۱ اردیبهشت ۹۷ : ۴۰ میلیون
  • تعداد کانال فعال ایرانی قبل از فیلتر شدن در ۱۱ اردیبهشت ۹۷: ۷۵۰ هزار کانال به زبان فارسی
  • میانگین بازدید روزانه از کانال‌های ایرانیِ تلگرام قبل از فیلتر شدن در ۱۱ اردیبهشت ۹۷: حدود ۲.۵ میلیارد مرتبه
  • تعداد کاربران ایرانی تلگرام در حال حاضر: ۵۰ میلیون کاربر، ۵۶% کل جمعیت ایران
تلگرام و کسب و کار اینترنتی در ایران
تلگرام

تلگرام محبوب ترین پلتفرم رسانه های اجتماعی و اپلیکیشن پیام‌رسان در ایران می باشد که از دلایل آن می توان به امکانات بهتر تلگرام از جمله ایجاد کانال، گروه‌ های کاری، خانوادگی و آسان بودن دسترسی به آن، امکان استفاده از نسخه تحت وب، برقراری تماس صوتی، امکانات مختلف مکمل هم و… اشاره کرد. در همان ابتدا فیلتر شدن فیسبوک و سایر ویژگی‌ های فوق الذکر این اپلیکیشن را به سرعت به پرطرفدار ترین پیام رسان ایران تبدیل کرد. اما با فیلتر شدن آن در ۱۱ اردیبهشت ۹۷ اینستاگرام توانست از آن پیشی بگیرد.

این مقاله را حتما بخوانید:  7 سوال جادویی درباره قیمت گذاری کالاها

اگرچه دولت ایران رسماً آن را مسدود کرده است اما اکثر کاربران ایرانی موفق می شوند با استفاده از VPN از امکانات تلگرام استفاده کنند. ایرانی ها به طور متوسط نیمی از مدت زمان آنلاین خود را صرف تلگرام می کنند. با راه ‌اندازی اینترنت پرسرعت به ویژه ۳G و ۴G این پیام رسان به یکی از کانال‌ های راه‌ اندازی کسب و کار اینترنتی در ایران و عمدتا برای زنان تبدیل شده است.

بنابراین اگر می خواهید حضور برند خودتان را رسانه های اجتماعی افزایش دهید، تلگرام باید یکی از اولویت های اصلی شما باشد. شما همیشه می توانید به عنوان بخشی از تبلیغات و استراتژی بازاریابی دیجیتال خود از کانال های معروف و مرتبط در تلگرام برای کسب و کارتان بهره گیرید.

۵- دیوار (divar.ir)

  • تعداد کاربران: بیش از ۳۵ میلیون کاربر یعنی مجموع جمعیت ۵ کشور سوئد، سوئیس، دانمارک، فنلاند و نروژ
  •  تعداد درخواست آگهی ثبت شده در دیوار در سال ۹۸: ۱۴۳ میلیون
  • تعداد درخواست تائید شده و منتشر شده در سال ۹۸: ۹۸ میلیون و ۷۵۴ هزار و ۵۱۴
  • تعداد آگهی های ثبت شده در دیوار در هر ۲۴ ساعت شبانه روز: بیش از ۵۰۰ هزار آگهی
  • تعداد آگهی های قرار گرفته روی سایت دیوار در هر ۲۴ ساعت شبانه روز: بیش از ۳۶۰ هزار آگهی
  • محبوب ترین دسته های دیوار: املاک، وسایل نقلیه و وسایل خانه
  • فرصت شغلی ایجاد شده: برای ۵۰۰ هزار نفر (۹۵۰ نفر به طور مستقیم و بقیه به طور غیر مستقیم)
  • کاربران زن دیوار: حدود ۳۵ درصد
  • تعداد تماس های روزانه با دیوار: بیش از ۳ هزار
  • یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های دیوار: محیط زیست (سال ۹۸ حدودا ۹۸ میلیون آگهی در دیوار منتشر شد. اگر قرار بود هر دو آگهی را روی یک برگه A4 در تیراژ فقط ۱۰ برگه چاپ و پخش کنیم به ۴۹۰ میلیون برگه احتیاج داشتیم و این یعنی قطع ۶۱٫۲۵۰ اصله درخت)
  • یکی از اصلی ترین معایب دیوار: ایجاد شدن بستر تخلف برای برخی قاچاقچیان حیات وحش، کلاهبرداران و…
دیوار
دیوار

سایت و برنامه دیوار بستری برای کسب و کار اینترنتی، ثبت رایگان تبلیغات و خرید و فروش بی واسطه محصولات جدید و دست دوم است. با استفاده از این برنامه، می توانید در مدت زمان کوتاهی از هر نقطه از کشور کالاهایی را بفروشید یا کالاهایی را که می خواهید، خریداری کنید. اگر به دنبال چیزی می باشید، کافیست با انتخاب شهرتان، در دسته بندی ها به دنبال آن باشید. اگر هم  چیزی برای فروش دارید، با گرفتن چند تا عکس خوب می توانید آگهی فروش آن را در دیوار بگذارید.

۶- اسنپ (snap)

  • مالک: گروه اینترنتی ایران (ایاد الکاسار، محمد وفوز)
  • سهامداران عمده: شرکت ایرانسل و MTN
  • سال تاسیس: بهمن ۱۳۹۳
  • نوع: شرکت خصوصی
  • صنعت: حمل و نقل
  • دفتر مرکزی: تهران
  • رشد ماهیانه: ۱۰۰ در صد
  • پرسنل تمام وقت: ۵۰۰ نفر
  • فعالیت: در ۱۰۰ شهر بزرگ و کوچک ایران
  • رتبه جهانی در حمل و نقل آنلاین: هفتم
  • سفر موفق روزانه: ۱ میلیون
  • خدمات ارائه شده در سوپر اپلیکیشن اسنپ: اسنپ باکس (پیک موتوری)، اسنپ بایک (تاکسی موتوری)، اسنپ پلاس (خودروهای لوکس، البته در حال حاضر این سرویس فعال نمی باشد)، اسنپ بورس (بورس و سرمایه گذاری)، اسنپ کلاب (باشگاه مشتریان اسنپ)، اسنپ دکتر (مشاوره پزشکی)، اسنپ فود (سفارش آنلاین غذا)، اسنپ مارکت (خرید از هایپر استار و سوپر مارکت)، اسنپ ‌پرداخت (خرید شارژ سیم‌کارت و بسته اینترنت، پرداخت قبض)، اسنپ کیو (بازی)، اسنپ ‌تریپ (خرید بلیت، رزرو هتل و اقامتگاه)، اسنپ ‌وانت (درخواست آنلاین وانت) و…
اسنپ و کسب و کار اینترنتی در ایران
اسنپ

اپلیکیشن اسنپ اولین سرویس تاکسی تلفنی آنلاین در ایران است و تنها رقیب آن در بازار، اپلیکیشن تپسی می باشد. افرادی که از این اپلیکیشن درخواست خودرو می کنند، بعد از تعیین مسیر سفر، انتخاب نوع سرویس و خدمات، مشاهده هزینه سفر و… به طور خودکار در این اپلیکیشن با نزدیکترین راننده ارتباط برقرار می کنند و در صورتی که راننده قبول کند به موقعیت مسافر اعزام می شود.

مسافران بعد از رسیدن به مقصد، در صورت رضایت یا عدم رضایت می توانند در این اپلیکیشن به راننده امتیاز دهند. این امر باعث می شود سیستم نظارت هوشمندی بر آن حاکم باشد. راننده ها نیز همین کار را می توانند برای مسافران انجام دهند. در صورت عدم رضایت راننده از مسافر، پشتیبانی شرکت با مسافر تماس گرفته و بعد از پرسیدن سوالاتی، اگر حرف های راننده صحت داشته باشد، سعی می کند پس از این دیگر به آن مشتری خدماتی ارائه ندهد.

سرانجام چه خواهد شد؟

هشدار: در ۵ سال آینده فقط دو نوع کسب و کار خواهند ماند:

  1. کسب و کار هایی که اینترنتی شدند
  2.  کسب و کار هایی که دیگر وجود ندارند!

در ۵ سال آینده، ما هستیم، شما هستید، بقیه هم هستند؛ شما باید انتخاب کنید که در آن موقع، صاحب یکی از این کسب و کارهای اینترنتی باشید یا فقط استفاده کنندش!

از شما ممنونیم که تا انتهای مطلب با ما همراه بودید. امیدواریم با راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود و برنامه ریزی هدفمندانه برای رشد و توسعه آن، بتوانید به یک کارآفرین اینترنتی تراز اول تبدیل شوید، ما نیز در این مسیر کنارتان هستیم. چنانچه برای شروع کار خود دچار تردید هستید، مقالات سایت ایران فاندر می تواند ذهنیت، شخصیت و مهارت لازم را به شما بدهد. چنانچه سوال، ابهام یا تجارب ارزشمندی دارید در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

۱- برخی از  روش‌های کسب درآمد از اینترنت کدامند  و میزان درآمد هرکدام چقدر است؟

  • طراحی سایت بدون کدنویسی و با استفاده از وردپرس: با میزان درآمد ۳ تا ۶ میلیون برای طراحی هر سایت
  • برنامه نویسی تحت وب: با میزان درآمد متغیر که اگر به صورت فریلنسری یا دورکاری باشد می توان همزمان برای چند مجموعه و شخص کار کرد و درآمد بیشتری کسب کرد.
  • طراحی اپلیکیشن و بازی موبایل: با میزان درآمد متغیر
  • متخصص سئو (SEO) و بهینه سازی وب سایت: بسته به سطح علم و تجربه فرد مابین ۵ تا ۱۰ میلیون
  • دیجیتال مارکتر: بسته به نوع فعالیت، میزان فعالیت، تعهد و… مابین ۲ تا ۴ میلیون
  • فعالیت در شبکه های اجتماعی مثل فروش فالوور و لایک اینستاگرام: با میزان درآمد متغیر
  • تدریس مجازی و از راه دور مثل برگزاری وبینار، تدریس زبان خارجی به صورت آنلاین و…: با میزان درآمد متغیر
  • همکاری در فروش (افیلیت مارکتینگ) و فروش محصولات دیگران: بسته به میزان فعالیت و پورسانت دریافتی، درآمد متغیر است
  • تولید محتوای آنلاین، وبلاگ نویسی تخصصی و نوشتن محتوای تبلیغاتی یا همان تبلیغ نویسی: بسته به میزان مهارت در تولید انواع محتوای خوب و کاربردی، درآمد متغیراست
  • راه‌اندازی و ساخت فروشگاه اینترنتی و فروش محصولات فیزیکی، آموزشی و دانلودی: نمی شود مقدار معینی برای درآمد حاصله از فروشگاه اینترنتی تعیین کرد.

۲- تجهیزات لازم برای راه اندازی کسب و کار آنلاین کدامند؟

اینترنت، کامپیوتر یا لپ تاپ و سایت

۳- چرا باید به فکر راه اندازی کسب و کار اینترنتی در ایران باشیم؟

  • بدون نیاز به سرمایه بالا
  • بدون محدودیت سنی
  • مهم نبودن جنسیت
  • میزان درآمد نامحدود
  • فعالیت در اینترنت به عنوان شغل دوم
  • بدون نیاز به محصول یا خدمات
  • بدون نیاز به مجوز خاص

۴-  میزان سرمایه لازم برای راه اندازی یک کسب و کار آنلاین چقدر است؟

به غیر از سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی سایت (خرید یک هاست و دامنه) به هیچ هزینه اضافی برای شروع کسب و کار آنلاین خودتان نیازی ندارید.

۵- میزان درآمد حاصله از راه اندازی و شروع یک بیزینس اینترنتی چقدر است؟

بستگی به خود فرد دارد! ولی در صورت داشتن یک ایده مناسب و راه اندازی اصولی می توانید بعد از چند ماه درآمد چند میلیونی داشته باشید و بعد از ۲ تا ۳ سال میزان این درآمد می تواند چند ده میلیون باشد.

۶-  مدت زمان کسب درآمد از اینترنت چقدر طول خواهد کشید؟

بسته به میزان ساعاتی که برای رشود و گسترش کارتان صرف می کنید، ۶ تا ۱ سال طول می کشد تا از اینترنت، درآمد میلیونی کسب کنید.

۷- داشتن سایت چقدر در میزان موفقیت یک کسب و کار اینترنتی در ایران و سراسر دنیا سهیم است؟

خیلی زیاد! با طراحی و راه اندازی اصولی  سایت اینترنتی و کسب رتبه در نتایج برتر موتورهای جستجو می توانید روزانه چند صد تا چند هزار نفر کاربر اینترنتی را جذب کنید و با جلب اعتماد آنها، محصولات یا خدمات خودتان را به آنها بفروشید.

منبع: ifpnews.com
رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

1 دیدگاه برای “کسب و کار اینترنتی چیست؟ معرفی ۳ مدل کسب و کار آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟