آیت حسینی کیست؟ ویکی پدیا
زندگی نامه Ayat Hosseini مشاور بازآفرینی و تحول کسب و کار
خانم حسینی از ۱۹ سالگی فعالیت حرفه ای خود را آغاز کرده است. ایشان تاکنون در زمینه های مختلفی مشغول فعالیت بوده و چند سالی هم می شود که بر روی تحلیل و مشاوره کسب و کارهای نوآورانه متمرکز شده اند و حتی در رابطه با آن کتابی نیز ترجمه کرده اند! او هم اکنون به کوچینگ فردی با محوریت تاب آوری مشغول است. همچنین عضو هیات مدیره مرکز نوآوری بانک ملی و مشاور تحول دیجیتال بانک ملی نیز می باشد و پیش تر نیز مدیرعاملی فینوداد (مرکز نوآوری بانک ملی) را برعهده داشت.
او از اواخر دهه ۸۰ وارد حوزه کارآفرینی شد و از آن زمان در تلاش بوده تا همواره کوله پشتی اش را پرتر کند و مهارت و اطلاعاتش را رفته رفته بالاتر ببرد. از آنجایی که او می خواست قدرت حل مسئله اش را تقویت نماید و بتواند از موانعی که پیش رویش در این کار وجود دارند، به سلامت گذر کند، تصمیم گرفت در مقطع کارشناسی ارشد سازمان مدیریت صنعتی و دانشگاه شهید بهشتی، در رشته های MBA-Marketing strategy و EMBA و مدیریت فناوری اطلاعات، تحصیل کند و دوره ببیند.
آیت در سال های اخیر در کارگاه های تخصصی زیادی شرکت کرده و امروز در جایگاه مشاور کسب و کارها فعالیت می کند و در نهایت به این نتیجه رسیده که برای این کار، دانش آکادمیک به تنهایی کافی نمی باشد.
خاطرات دوران کودکی و مدرسه خانم حسینی از زبان خودش
در دوران کودکی زیاد درسخوان نبودم و حتی در خانه مان نیز تکالیفم را به خوبی انجام نمی دادم. تا سال سوم دبیرستان در رشته ریاضی و تجربی تحصیل کرده ام! شاید برایتان تعجب آورد باشد اما روال تحصیل در مدرسه بدین صورت بود. بعد از سال سوم تصمیم گرفتم فقط در کنکور ریاضی شرکت کنم و بالاخره در کنکور شرکت کردم.
دوران دبیرستان، کل دیوار اتاقم عکس های آقای انیشتین را چسبانده بودم و حتی روز تولد ایشان، من شیرینی پخش می کردم! نمی دانم دلیلش چه بود ولی به ایشان خیلی عرق خاصی داشتم.
کنکور که شرکت کردم، به مهندسی صنایع در دانشگاه علم و صنعت و همزمان در رشته فیزیک در دانشگاه آزاد قبول شدم. در نهایت تصمیم گرفتم دانشگاه آزاد رفته و در رشته فیزیک ادامه تحصیل دهم زیرا به آن علاقمند بودم. این تصمیم دیگر برخلاف میل خانواده ام بود؛ من خیلی پافشاری کردم و دوست داشتم یک فیزیکدان شوم.
باید بدانید که من در لیسانس ادامه تحصیل ندادم زیرا از همان سال اول دانشگاه مشغول کار کردن بودم. به طوری که جلسه اول سر کلاس رفتم و بعد جلسه آخر کل جزوه های هم کلاسی هایم را گرفتم و کپی کردم. واقعیت این است برای کل امتحانات یک هفته وقت می گذاشتم و درس می خواندم!
در دورانی که هنوز رشته MBA اینقدر ترند نبود که عموم مردم بروند و در دوره های آن شرکت کنند، تصمیم گرفتم بروم و در رشته MBA ادامه تحصیل دهم که پارالل تمامی رشته ها بود.
حضورم در همایش های مختلف مربوط به کسب و کارهای نوآورانه و برنامههای تلویزیونی و به اشتراکگذاری تجربه هایم با دیگران، در راستای این بوده است که اگر روزی نبودم، اثرم بر روی دیگران، یادم را زنده نگه دارد.
دهه ۹۰ – داستان حضور خانم حسینی در شناسا از زبان خودش
در اوایل دهه ۹۰ همراه گروهی بودم که جریان کارآفرینی بخش خصوصی را در ایران راه اندازی کردند. اقدامی که زیربنای فعالیت های نوآورانه و استارتاپی در سال های بعد بود که باعث شد تا به امروز بیش از پنج هزار طرح کسب و کار را ارزیابی نمایم.
طرح هایی که می توان گفت هر کدام در مرحله ای از رشد خود بودند، بعضی از آن طرح ها فقط روی کاغذ و بسیاری از آنها به کسب و کارهایی متعلق بودند که سال ها از اجرایی شدن شان می گذرد.
من آیت حسینی برای ادامه مسیر فکر می کنم دانشی که از مسیر بررسی این طرح ها کسب کرده ام، بیش از تخصص دانشگاهی ام در فرآیند بازآفرینی کسب و کارها به کار می آید! در کنار این تجربه ها، تخصص من در زمینه روانکاوی به درک بهتر شرایط مشتریان و مدیران ارشد کمک می کند.
فارغ از موقعیت و میزان موفقیتم، همواره در تلاشم تا در محیط اطرافم تاثیرگذار باشم. می خواهم دامنه اثر گذاری ام را وسیع تر کنم، چه در بین افرادی که با آنها همکاری کرده ام و چه در خود کسب و کارها…
مصاحبه با آیت حسینی تحلیلگر کسب و کارهای نوپا | پاسخ به ۲۲ سوال متداول
۱- خانم حسینی در یک جمله به ما بگویید که تحلیلگر کسب و کارهای نوآورانه و فناورانه یعنی چه؟
هر وقت یک کسب و کاری شروع به رشد می کند یا اینکه در حال فعالیت می باشد، به این احتیاج دارد که در هر مرحله یک نگاه جامع و یک پارچه به همه ابعاد کسب و کارش در مواجهه با محیط داشته باشد؛ تا بتواند خودش را رشد داده و یا نسبت به محیطش واکنش نشان بدهد. نتیجه این می شود که در نهایت یک کسب و کار پر رونق تر می شود و می تواند درآمد مضاعف ایجاد کند.
۲- چه شد که شما به عنوان تحلیلگر کسب و کارهای نوآورانه شروع به فعالیت کردید؟ چه مدت است این کار را انجام می دهید؟
قبل از اینکه شروع به فعالیت در VC (سرمایه گذاری خطرپذیر) و تحلیلگری کسب و کار کنم، سِمت قبلی من مدیر مارکتینگ استراتژی شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناپ) بود. بازاریابی و مارکتینگ برای یک شرکت فنآورد اهمیت بسیاری داشت و من در این بخش فعالیت می کردم.
وقتی پیشنهاد تأسیس شناسا به عنوان اولین Venture Capital خصوصی ایران مطرح شد، متوجه شدم که این موضوع از مسائل پر چالش است. اولاً خود ونچر کپیتال در ایران زدن به عنوان یک شرکت خصوصی چالش اول بود.
دوماً بعد از آن نیز به عنوان یکی از بخش های مهمی که در ونچر کپیتال وجود دارد و بسیار سرنوشت ساز است، ارزیابی کسب و کار هاست. به همین علت سعی کردم که در این حوزه حرفه ای تر شوم زیرا خیلی برایم جالب بود.
۳- لطفاً به ما بگویید تیمی که جمع آوردی شده درباره چه بوده و چه کاری انجام می دهند؟
تیمی که جمع آوری شده کارش تحول کسب و کار (Business Transformation) است. ما به کسب و کارها فرقی نمی کند که اسکیل شان چقدر باشد، کمک می کنیم تا بتوانند رشد کنند و تجربه خوبی به دست بیاورند. عموماً سازمان ها وقتی می خواهند به نقطه افول برسند، خودشان حواس شان نیست و بایستی به آنها هشدار داده شود. معمولاً ما سازمان هایی را انتخاب می کنیم که رشد کنند و سهم بازار بیشتری داشته باشند!
تیم ما همیشه نقاط عطف کسب و کارها را آسیب شناسی کرده و در واقع برنامه های تحول را برایشان اجرا می کند.
مثال: سازمان های enterprise بزرگ، عموماً صنایعی قدیمی هستند و باید به سمتی بروند که می دانند حتماً رشد خواهند کرد. آنها باید حتماً از روش های نوین استفاده کنند، مثل: Digital transformation
اگر بخواهیم برای تحول سازمانی کاری انجام دهیم که برایش راه حل باشد، نیازمند این است که هوشمندانه آن را ساختار دهی و سازمان دهی کنیم تا بتواند رشد بیشتری را تجربه کند. کل این فرآیند یعنی از طراحی تا اجرا همانند کمپین های تبلیغاتی و فعالیت های بزرگ تر برای توسعه درونی و بیرونی سازمانی، همگی مربوط به تیم ما می شود.
۴- شما این بخش را مشاوره می دهید، در عمل اجرایی میک نید یا به تیم های مشخصی بروسپاری انجام می دهید؟
این موضوع نیز به نیاز سازمان بستگی دارد. بعضی از سازمان ها، مثلاً سازمان های بزرگی که در صنایع مالی کار می کنند، به دلیل اینکه جنس تحولش، تحول بزرگ است، علاقمندند که حتماً درگیر اجرا باشیم ولی گاهاً می توانیم مشاوره های موردی بدهیم یا مثلاً مشاوره طولانی مدت!
سال هاست که من خودم مشاور یکی از شرکت های بزرگ IT در ایران هستم و چنانچه در ورود به بازار و حوزه جدید نیاز به مشاوره داشته باشند، کمک شان می کنم. باید بدانید که معمولاً این شرکت ها خودشان وظیفه رهبری یک تیم اجرایی را بر عهده دارند اما علاقمند هستند با متخصصین خارج از سازمان شان کار کنند.
ما تمام قسمت های یک سرویس توسعه که شامل ماژول های مختلفی است را در اختیار داریم که هر کسی علاقمند باشد تا یک حدی با آن می توانیم جلو برویم که بستگی به بودجه و پتانسیل خودشان دارد.
۵- آیا ممکن است که پروژه هایتان موازی باشند و همزمان با سه سازمان مختلف کارتان را به جلو ببرید؟
سازمان ها هر کدام یک ژن منحصر به فرد دارند و اینکه بخواهیم یک نسخه برای همه آنها بپیچیم، کار اشتباه است. یکی از دلایلی که عموماً استراتژی هایی که نوشته می شود در قفسه های کتابخانه می ماند، همین است زیرا متناسب با خود سازمان نیست.
ممکن است در صنعتی یک چیزهایی ترند شود و این یک محدودیت ارائه سرویس برای ما محسوب گردد ولی در واقع هر سازمانی پتانسیل و ژن خودش را دارد که باید شناسایی شود و براساس آن، یکسری راهکار داده شود. موضوع دیگری که خیلی اهمیت دارد، تمایل سازمان برای چنج و هزینه ای که می خواهند برای آن انجام بدهند، می باشد.
۶- مخاطب های آیت حسینی چه کسانی هستند؟
می توان گفت که همه سازمان ها می توانند از این سرویس استفاده کنند اما به تناسب نیازشان نوع سرویس هایی که استفاده می کنند و اساساً آن مدلی که می توانند از مشاور استفاده کنند، متفاوت می باشد. به عنوان مثال در یک بازه زمانی مشاور یکی از شرکت های بزرگ فناوری اطلاعات بودم که برای ورودشان به سرمایه گذاری های نو کمک شان می کردم. در واقع ما کمک می کنیم که با تناسب خود سازمان و پتانسیل هایی که دارد، رشد کند.
۷- از دید آیت حسینی در شروع یک استارتاپ چه چیزی مهمتر می باشد؟
به نظر من تیم اولین اولویت می باشد و ممکن است بارها و بارها شکست بخورد و دنبال ایده های جدید برود. اگر تیم قابلیت توسعه داشته باشد و اعضای آن بتوانند با هم کار کنند و تداوم و انسجام اولیه را حفظ کنند، می توانند هنگام مواجهه با مشکلات با کمک هم آنها را حل کنند و حتی تغییر استراتژی کاری دهند.
۸- کتاب هایی که شما را به سمت مدیریت کشاند، کدامند؟
- کتاب بیزینس مدل کنوس (خلق مدل کسب و کار) اثر الکساندر استروالدر و ایو پیگنیور
- کتاب باز انجام اثر جیسون فراید
- کتاب ایدۀ عالی مستدام اثر چیپ هیث
- کتاب شکست نام های تجاری اثر مت هیگ
۹- الگوی اول زنانه شما در زندگی تان چه کسانی بوده اند؟
الگوی زنانه اول من مادربزرگم و بعد از آن نیز مادرم بود.
۱۰- از بازی های کودکانه خود برای ما بگویید؟
من بیشتر اوقات در بیرون از خانه، مشغول دوچرخه سواری و بازی فوتبال بودم. یادم می آید موقع بازی فوتبال پسرخاله هایم سر اینکه من را در تیم شان داشته باشند، دعوا می کردند و من هم دوست داشتم دروازه بان باشم.
۱۱- می توانید در مورد کتابی که نوشته اید به نام “جنگل بارانی” بیشتر توضیح دهید؟
در واقع جنگل بارانی اشاره به یک جنگلی دارد که به واسطه باران شدید، رشد زیادی دارد. این کتاب به دنبال جواب این سوال است که اگر سیلیکون ولی ساخته شده، چگونه مجدداً یک اکوسیستمی مثل سیلیکون ولی باید ساخته شود؟ و چه پارامترهایی باید داشته باشد؟
در این کتاب بیشتر درباره ترم های جدید اقتصادی خواهید خواند که در آن بیشتر از اقتصاد مشارکتی استفاده می شود. نکته مهمش این است که ما قسمت های سخت کار را به نرم افزار یا سخت افزار تبدیل می کنیم، در داخل این سخت افزارها قوانین، مقررات، سرمایه، نیازمندی های خود اکوسیستم و… وجود دارند که قابل تهیه می باشند.
متدولوژی جدیدی که در این کتاب با آن آشنا می شوید، پرداختن به بحث نرم افزارها است که از جنس فرهنگ و نوع تبادلات اجتماعی آدم ها می باشد. این سیستم می گوید اگر می خواهید یک الگویی را تکرار کنید، بایستی چند مولفه را با هم بالانس کرده و جلو ببرید.
لازم به ذکر است کتاب جنگل بارانی به چاپ ششم رسیده و استقبال خوبی از آن شده است.
۱۲- جشنواره ها، نمایشگاه ها و رویدادهایی مثل الکامپ چه تأثیری می تواند بر روی توسعه کسب و کارها و اکوسیستم استارتاپی داشته باشد؟
از جمله مواردی که باعث رشد یک اکوسیستم می شود، عواملی هستند که به عنوان الگوهای رفتاری و عملکردی مطرح می شوند.
وقتی چنین نمایشگاهی شکل می گیرد (اصلاً مهم نیست این نمایشگاه را چه کسی برگزار می کند) مهم گردهمایی و تشکل محور بودن آن است که علاوه بر انتقال تجربیات، باعث این می شود که افراد از حال و احوال همدیگر خبردار می شوند و بعد کمک می کند به افرادی که تاکنون به این حوزه ها اصلاً فکر نکردند، با این مباحث آشنا شوند. در واقع رشد اکوسیستم از دایره یکسری آدم علاقمند تکنولوژی خارج شده و به سمت popular شدن برود.
الان فرض کنید من یک استارتاپ داشته باشم، باید به این فکر کنم که این نمایشگاه کمک می کند به اینکه هزینه های بازاریابی من پایین بیاید.
اگر ما چندین سال پیش درباره تاکسی های اینترنتی صحبت می کردیم یا اینکه از سرویس خدمات آنلاین، بین خودمان حرف می زدیم، امروزه دیگر قضیه فرق کرده و حتی یک خانم خانه دار، آقایی که فاصله زیادی از تکنولوژی دارد و اصلا کارش تکنولوژی محور نیست، نیز اولین کاری که می کند این است که می گوید نگاه کنم ببینم میتوانم نیازم را آنلاین برطرف کنم یا خیر!
این هزینه های مارکت کل اکوسیستم را پایین می آورد، رشد را برای همه ایجاد می کند و بعد بازار ما را توسعه می دهد. حالا ممکن است بازار داخلی یا خارجی باشد!
۱۳- از داوری رویدادهای استارتاپ ویکندی برایمان بگویید؟
اولین باری است که این سوال از من پرسیده می شود، ولی جالب است بدانید که اولین استارتاپ ویکند ایران در شهریور ماه سال ۱۳۹۱ توسط آقای شایان شلیله، محسن ملایری و جهانگیر آقازاده به شناسا پیشنهاد شد و با مشارکت جدی فناپ، پاسارگاد و شناسا به مرحله اجرا رسید.
بخشی از منتورها توسط ما پیشنهاد شدند که یادم می آید تقریباً ما در آن رویداد حدود ۲۵ منتور داشتیم از خانم نازنین دانشور گرفته تا قائم زاده و دوستانی که فعال بودند و در آنجا حضور داشتند. من هم به عنوان معاون ارزیابی شناسا و تحلیلگر کسب و کارها به عنوان داور در اولین رویداد حضور جدی داشتم.
اولین رویداد استارتاپی ویکند دانشگاهی تهران هم در دفتر آقای دکتر رهایی مدیر وقت دانشگاه پلی تکنیک توسط خود ما پیشنهاد شد و اولین استارتاپ ویکند دبیرستانی را با هم بودیم و فکر می کنم این رویدادهای جریان ساز با توجه به اینکه یک رویداد علمی و آموزشی هستند، می توانند مؤثر باشند.
۱۴- از علاقمندی هایتان برایمان بگویید؟
موسیقی و ورزش کردن جزو لاینفک زندگی ام است، البته تا قبل از زندگی حرفه ای ام بود و بیشترش به خاطر پدر و مادرم که دوست داشتند ما کاری را یاد بگیریم. حتی در سال اول دانشگاهم تار می زدم!
۱۵- غذای مورد علاقه شما چیست؟
باقالی پلو با ماهیچه و لازانیا
۱۶- آیت حسینی خانه داری هم می کند؟
اگر واقعیتش را بخواهید به صورت روتین دوست ندارم خانه داری کنم اما روزه هایی دلم می خواهد و دوست دارم خانه را تمیز کنم و به صورت خیلی حرفه ای و کامل این کار را انجام دهم.
از اتو کردن لباس خوشم نمی آید و از ظرف شستن گاهی اوقات خوشم می آید. دوست دارم پنجشنبه بعداز ظهر را تحت هر شرایطی به خودم اختصاص بدهم و به علایق شخصی ام برسم مثل تئاتر و کنسرت رفتن، با دوستان بودن، در مهمانی های خانوادگی شرکت کردن و…
۱۷- نظرتان درباره خانمی که شاغل است و کار می کند و ازدواج می خواهد کند، چیست؟ آیا می تواند تعادل برقرار کند؟
بله تعادل برقرار کردن که می شود، کار غیر ممکنی وجود ندارد. اگر کسی بخواهد کاری را انجام دهد، می تواند. بستگی به این دارد که چه موقع احساس کنید که پذیرش این را دارید تا کنار یک نفر آرزوهایتان را تقسیم کنید و با همدیگر جلو بروید.
۱۸- شاعر محبوب شما چه کسی است؟
سهراب سپهری، مولانا، سعدی و فردوسی
۱۹- به چه دلیل به خرید محصولات برند علاقمند هستید؟
همه به برندهای معروف، اعتماد کامل دارند و به دلیل اینکه حوصله خرید دوباره ندارم، سعی می کنم از محصولات برند استفاده کنم.
۲۰- آیا احساس دلتنگی هم می کنید؟
بله گاهی اوقات خیلی دلتنگ مادر بزرگم می شوم و فکر می کنم که اگر در این روزها در کنارمان بود، شاید حس خیلی خوبی پیدا می کردم.
۲۱- اولین حقوق که گرفتید در چه سالی بود؟
تقریباً در سال های اول دانشگاهم که ۱۸ سالم بود، هم موبایل و هم ماشین شخصی خودم را داشتم. اولین حقوقم را که گرفتم سوئیچ ماشین و موبایلم را تحویل پدر و مادرم دادم و گفتم خودم سرکار می روم و مستقل شدم و از ۱۹ سالگی به بعد هیچ پولی بابت خرج خودم از خانواده ام نگرفتم.
۲۲- معمولاً چه اتفاقی در طول روز برای خانم آیت حسینی می افتد؟
تعداد جلسات زیاد و عموماً آدم های مختلف از حوزه های مختلف را می بینم. تماس های زیادی دارم و در یک کلمه می توانم بگویم که تعاملم با آدم ها در حوزه ها و صنایع مختلف زیاد می باشد.
راه های ارتباطی آیت حسینی تحلیلگر کسب و کار
پیج اینستاگرام: hosseiniayat
سایت شخصی: ayathosseini.com
سایت گروه نشانه: neshaneh.co
فیسبوک: ayat.hosseini
توییتر: ayat_hosseini
لینکدین: ayathosseini
ایمیل: info@ayathosseini.com
شماره تماس: ۰۲۱۸۸۸۲۶۱۳۳
تیم تولید محتوا
این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.