متا دیسکریپشن چیست؟ ترفند نوشتن + پاسخ به ۸ سوال

متا دیسکریپشن چیست؟

تا به امروز دقت کردید که خلاصهِ ‎نوشته‌های پشت کتاب‌ها، روی خرید یا انتخاب شما چطور تاثیر گذاشته است؟

از نظر روانشناسی، انسان‌ها ذاتاً موجوداتی کم حوصله هستند و تمایل دارند اطلاعات را به سرعت دریافت کنند. به همین دلیل، خلاصه‌ها با ارائه نکات کلیدی و مهم‌ترین اطلاعات به طور فشرده و جذاب، توجه مخاطب را جلب کرده و او را به مطالعه بیشتر یا خرید محصول ترغیب کنند.

علاوه بر این، خلاصه‎ توضیحات می‌توانند با برجسته کردن مزایای محصول یا محتوا، با ایجاد حس فوریت در مخاطب، او را به اقدام سریع ترغیب کنند؛ به زبان تخصص‌تر، CTR را افزایش می‌دهند! خلاصه پشت جلد کتاب و متا دیسکریپشن در هر صفحه از وبسایت، وظیفه‌ای مشابه دارند؛ هدف هردوی آنها معرفی مختصر محتوای یک صفحه یا کتاب و ترغیب مخاطب به مطالعه آن است.

در این مقاله، تیم ایران فاندر به سراغ توضیحات متا رفته است و قصد دارد از تعاریف کلیشه‌ای، مانند متا دیسکریپشن چیست فاصله بگیرید و از آنچه که نیاز شما در سئو و محتوانویسی حرفه‌ای است پرده بردارد.

چرا باید متا دیسکریپشن بنویسیم؟

اگر شما هم جز افرادی هستید که از زیر نوشتن متا تگ توضیحات (Meta Desciption) در می‌روید، بدانید که شبیه مغازه‎‌دارهایی هستید که کلی هزینه روی دست خودشان می‌گذارند و محصول باکیفیتی تولید می‌کنند، اما دریغ از اینکه هیچ وقت و هزینه‌ای برای بسته‌های ارسالی محصولات‌شان نمی‌گذارند. در واقع ارائه شان بسیار بد است! به قول زنده یاد استیو جابز: نحوه ارائه هر چیز، ارزش آن‌ را مشخص می‌کند.

آنها مدام گله می‌کنند که این کارها قرتی بازی است و مهم کیفیت است! با این‌حال چون محصولاتشان بسته بندی درست و حسابی و شیکی ندارد، مشتریان هم ترغیب به خرید آنها نمی‌شوند، چون معتبر به نظر نمی‌رسند!

حال اگر می‌خواهید مقاله‌تان انتخاب و سپس خوانده شود؛ متا دیسکریپشن درست و حسابی بنویسید.

توضیحات متا در تعریف فنی، نوعی تگ HTML است و خلاصه‌ای از محتوای صفحه سایت را در نتایج گوگل به کاربران نمایش می‌دهد، اما هدف دیگری نیز وجود دارد! توضیحات متا، به ربات‌های گوگل در صفحه نتایج جست‌وجوی آن، با هدف بهینه سازی محتوا باعث افزایش رتبه وب سایت‌ها و ترافیک ارگانیک می‌شود. در نهایت این اتفاق می‌تواند منجر به بیشتر شدن فروش و رشد کسب و کارها نیز باشد.

اهمیت متا دیسکریپشن در سئو

به گفته خود گوگل، توضیحات متا هیچ تاثیر مستقیمی روی سئو ندارد و فاکتور رتبه بندی نیست، اما شما می‌توانید حداکثر استفاده‌ سئو کلاه سفید (White Hat) را از متا دیسکریپشن ببرید. می‌دانیم که کار بهینه سازی، از طریق تزریق کلمات کلیدی به متن محتوا انجام ‎می‌شود. حالا اگر برای فهم و درک خزنده‌های گوگل، همین کلمات کلیدی در توضیحات مقاله، در صفحه نتایج گنجانده شود، بی‌منفعت نخواهد بود.

این عمل هم دید خوبی به کاربر درباره مطالب داخل صفحه می‌دهد و هم مخاطب را ترغیب به کلیک می‌کند و نرخ کلیک و بازدید سایت را بیشتر می‌کند. تجربه نشان می‌دهد که بسیاری از کاربران دیسکریپشن صفحات را مطالعه می‌کنند و سپس تصمیم خواهند گرفت که کدام صفحه اطلاعات جامع‌تری ارائه می‌کند تا آن بررسی کنند. این انتخاب تاثیر مسقیمی روی CTR خواهد گذاشت و به این ترتیب ترافیک و رتبه سایت شما نیز ارتقا خواهد یافت.

نکته: طبق تحقیقاتی که Hubspot روی یک میلیون کلیدواژه انجام داده است، عنوان و متا دیسکریپشن جذاب در افزایش کلیک تاثیرگذاری بالایی داشته است. توجه به توضیحات متا یکی از راه‌های کاربردی است که بتوانید از رقبا در نتایج جست‌وجو جلو بزنید.

نحوه نوشتن متا دیسکریپشن
نحوه نوشتن توضیحات متا دیسکریپشن

چگونه متا دیسکریپشن جذاب و موثر بنویسیم؟

نحوه نوشتن توضیحات متا دیسکریپشن به این صورت است که باید در ابتدا قوانین نگارشی آن را رعایت کنید. هیچ محدودیتی برای تعداد کلمه متا دیسکریپشن از نظر قوانین HTML وجود ندارد، اما با توجه به مقداری که گوگل نمایش می‌دهد، بهتر است از ۱۳۰ کاراکتر (۲۳ تا ۲۸ کلمه فارسی) تجاوز نکند. البته گوگل بر اساس کاراکتر آن را در نمایش محدود نکرده بلکه از لحاظ پیکسل محدودیت وجود دارد. در واقع طول توضیحات متا می‌تواند از ۱۲۰ تا ۱۵۰ کاراکتر و از ۴۳۰ تا ۹۲۳ پیکسل باشد.

پس باید به طول متا دیسکریپشن خود حساس باشید! همچنین استفاده از کلمات کلیدی در توضیحات متا را جدی بگیرید. البته فراموش نکنید که شما باید از کلماتی استفاده کنید که می‌دانید مخاطب هدف شما در جست‌وجوی آن است. بهتر است برای پیدا کردن این کلیدواژه‌ها از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی همانند Google Keyword Planner یا Keywordtool استفاده کنید.

به یاد داشته باشید که لحن سخن گفتن شما با مخاطب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو باید از از لحنی واضح و مختصر استفاده کنید و به هیچ وجه رسمی ننویسید. همچنین تمام تلاش خود را کار بگیرید تا ترغیب کننده بنویسید.

  • با عرض پوزش از خیلی از سئوکارها؛ در متا دیسکریپشن لطفا قصه نگویید و داستان سرایی نکنید! از عبارات مهم و کلیدی متن محتوای خود استفاده کنید، مانند عبارات فرعی که در Google Suggest متناسب با مقاله خود پیدا می‌کنید.

یک نمونه‌ از متا دیسکریپشن (بهترین و بدترین)

۱- نمونه متا دیسکریپشن غلط:

  • سئو خوبه، سایتتو بالا میبره، بیا سایتت سئو کن و پول دربیار! صفرتا صد سئو از من یاد بگیر ؛)
  • این روزها بازار صحبت از سئو (SEO) بسیار داغ است، چراکه کسب و کار‌های آنلاین متوجه شده‌اند که یکی از مهم‌ترین کانال‌های بازاریابی دیجیتال و کسب درآمد آنلاین …

اما چرا غلط است؟ به این دلیل که فاقد اطلاعات مفید درباره سئو یا مزایای آن است!

  • کلمات “خوبه”، “بالا میبره” و “پول دربیار” بسیار کلی هستند و هیچ ارتباط مستقیمی با سئو ندارند. کلمات کلیدی مهم، مانند “دلایل اهمیت سئو”، “افزایش فروش” و “SEO” در این متن استفاده نشده‌اند. این متا دیسکریپشن ها، به جای ارائه اطلاعات مفید، به دنبال جلب توجه با عبارات کلیشه‌ای است، ایراد نگارشی و دستوری نیز دارد. این متن حرفه‎ای نیست و بی احترامی به مخاطب است!

۲- نمونه متا دیسکریپشن صحیح:

  • آموزش کامل سئو گوگل برای مبتدیان | یادگیری صفر تا صد سئو برای افزایش رتبه سایت خودتان در گوگل + ۱۰ تکنیک‌ افزایش ترافیک ارگانیک و جذب مشتری بیشتر
  • دلایل مهم بودن سئو چیست؟ چرا سئو برای سایت ها اهمیت زیادی دارد؟ افزایش فروش کسب و کارهای آنلاین با SEO [با افزایش ROI + CRO در وبسایت]

چرا این متا دیسکریپشن‌ها درست است؟ دلیل اصلی آن استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با عنوان محتوا و هدف سرچ کاربر است. متای اول، ساده، اما هدفمند است. متای دوم حرفه‌ای است چون از علائم برای تفکیک عبارات استفاده کرده تا مخاطب به راحتی آنها را بخواند و پی ببرد که محتوا چقدر مناسب سوال او است.

توجه کنید که متا دیسکریپشن نوع دوم، در سرچ کاربران و نمایش گوگل در صفحه نتایج، اثر گذاری بیشتری برای وب‎سایت شما دارد و برای مخازبان بیشتری نمایش داده می شود و CTR بیشتری هم دارد.

نکات کلیدی در مورد متا دیسکریپشن

محتوای وبسایت شما به طور مداوم در حال تغییر است، بنابراین مهم است که متا دیسکریپشن‌های خود را بروز نگه دارید تا به طور دقیق آنچه در صفحه شما منتشر می‌شود را منعکس کند.

این امر به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا محتوای شما را به درستی درک کنند و آن را با جستجوهای مرتبط مطابقت دهند. همچنین به روزرسانی منظم متا دیسکریپشن‌ها می‌تواند به بهبود سئو و افزایش ترافیک ارگانیک وب سایت شما کمک کند.

از آن‌جایی موتورهای جستجو فقط تعداد محدودی از کاراکترها را در نتایج جستجو نمایش می‌دهند، مهم است که متا دیسکریپشن‌های خود را کوتاه و مختصر نگه دارید. از کلمات کلیدی مرتبط در ابتدای متا دیسکریپشن خود استفاده کنید تا شانس دیده شدن آن را در نتایج جستجو افزایش دهید.

استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی (کیوورد استافینگ) می‌تواند به سئو وب سایت شما آسیب برساند. چرا که موتورهای جستجو این کار را به عنوان یک تلاش برای فریب دادن سیستم و رتبه بندی بالاتر در نتایج جستجو تلقی می‌کنند.

بنابراین؛ شما باید به جای استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی، بر نوشتن متا دیسکریپشن‌های با کیفیت بالا که به طور دقیق محتوای صفحه شما را توصیف می‌کنند، تمرکز کنید.

ابزارهای کاربردی برای نوشتن متا دیسکریپشن
بهترین ابزارها برای نوشتن متا دیسکریپشن

ابزارهای کاربردی برای بررسی بهینه بودن متا دیسکریپشن

نوشتن متا دیسکریپشن‌های جذاب و کارآمد می‌تواند برای شما چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر شما مهارت‌های محتوانویسی را نداشته باشید.

در این شرایط توصیه می‌‎کنیم از نویسنده مقالات خود بخواهید که توضیحات متای متناسب با محتوا را برای شما بنویسد. در غیر این صورت شما نیاز به کمک از ابزارهای آنلاین و رایگانی خواهید داشت، که به شما معرفی خواهیم کرد:

  • Yoast SEO: شما با این افزونه وردپرسی می‎توانید متا دیسکریپشن در افزونه یواست سئو را بررسی کنید و آن را بهبود ببخشید.
  • Rank Math: بررسی متا دیسکریپشن در افزونه رنک مث هم می‌تواند بسیار موثر برای شما باشد.
  • SEMrush: این ابزار به شما امکان می‌دهد تا متا دیسکریپشن‌های خود را با رقبا مقایسه کنید و ببینید چه چیزی را می‌توانید برای بهبود آنها انجام دهید.
  • Moz Pro: نمره ای به متا دیسکریپشن‌های شما می‌دهد و پیشنهاداتی برای بهبود آنها ارائه می‌دهد.
  • Hubspot Meta Description Generator: به طور خودکار متا دیسکریپشن‌هایی را بر اساس عنوان صفحه و کلمات کلیدی شما ایجاد می‌کند.
  • اما ابزار دیگری که به شما پیشنهاد می‌کنیم؛ افزونه کروم SEO META in 1 CLICK برای دیدن متا دیسکریپشن رقبا است.
  • در گوگل عبارت meta description length checker را جستجو کنید. ده‌ها ابزار در این زمینه وجود دارند که طول متا دیسکریپشن شما را تایید یا رد می‌کنند.

چرا گوگل متا دیسکریپشن من را نشان نمی‌دهد و خودش از داخل متن صفحه بر می‌دارد؟

در یک تحقیق که توسط searchenginejournal منتشر شده، در دو سوم موارد، گوگل از محتوای پاراگراف اول صفحه برای پر کردن متا دیسکریپشن استفاده می‌کند. همچنین گوگل بیش از ۷۰ درصد مواقع توضیحات متا را بازنویسی می‌کند.

پس اگر گوگل متا دیسکریپشن شما را نمایش ندهد، به این معنی است که گوگل فکر می‌کند متنی که خودش از داخل صفحه انتخاب کرده، مرتبط‌تر و مفیدتر است. برای حل این مشکل، متا دیسکریپشن خود را جذاب‌تر و مرتبط‌تر کنید و از کلمات کلیدی مهم استفاده کنید.

همه می‌دانیم که برای هر یک url می‌توانیم یک متا دیسکریپشن بنویسیم، همچنین می‌دانیم که یک url می تواند در کوئری‌های مختلفی در نتایج گوگل دیده شود. بر اساس تحقیقات ایران فاندر در بیش از ۵۰ پروژه مختلف، گوگل در بیش از ۷۲ درصد موارد بر اساس کوئری‌ها مختلف که کاربر سرچ می‌کند، متا دیسکریپشن‌های متفاوت و متنوعی را نشان می‌دهد.

در واقع بر اساس درک گوگل از کوئری سرچ شده کاربر (یوزر اینتنت و سرچ اینتنت)، متا دیسکریپشن مناسبی توسط گوگل (برگرفته از محتوای صفحه) به کاربر نمایش داده می‌شود.

سخن پایانی

متا دیسکریپشن‌ها خلاصه‌ای از محتواهای شما هستند که در نتایج موتورهای جستجو به کاربران گوگل نمایش داده می‌شوند. نوشتن متادیسکریپشن‌ های دقیق و قانع کننده، در جذب مخاطب و افزایش ترافیک وبسایت شما می‌تواند اثرگذار واقع شود.

شما با بهینه سازی متا دیسکریپشن‌‌ها، می‌توانید دلیلی برا ارتقا رتبه وبسایت خود باشید و زیادتر شدن بازدیدکنندگان آن را شاهد باشید. بهتر است از متا دیسکریپشن‌ها غافل نشوید چرا که آنها می توانند فرصتی عالی جهت کسب آگاهی کاربران از محتوای شما باشد.

سوالات متداول

اگر توضیحات متا دیسکریپشن را کپی پیست کنیم ایرادی دارد؟

بله، ایراد دارد. کپی پیست کردن متا دیسکریپشن از صفحه‌ای به صفحه دیگر، باعث ایجاد محتوای تکراری و کاهش کیفیت سئوی سایت می‌شود. (چه از صفحات رقبا و چه صفحات سایت خودتان) گوگل ممکن است این صفحات را جریمه کند یا آنها را نادیده بگیرد. حتی از محتوای خود صفحه هم برای کپی پیست کردن در توضیحات متا استفاده نکنید!

پس برای هر صفحه، یک متا دیسکریپشن منحصر به فرد و مرتبط با محتوای آن صفحه با استفاده از کلمات کلید مرتبط و هم اینتنت با موضوع آن صفحه بنویسید.

چرا تغییرات متا دیسکریپشن بعد از یک ماه هنوز در نتایج گوگل آپدیت نشده است؟

سرعت آپدیت نتایج گوگل متغیر است و به عوامل مختلفی مانند اهمیت صفحه، تغییرات اخیر در الگوریتم‌ها و حجم داده‌های گوگل و میزان کراول باجت سایت شما بستگی دارد.

گاهی اوقات ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد تا تغییرات در نتایج جستجو منعکس شود. صبور باشید و به طور مرتب نتایج را بررسی کنید.

حداکثر تعداد کاراکتر مجاز برای توضیحات متا چقدر است؟

حداکثر تعداد کاراکتر مجاز برای متا دیسکریپشن حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ کاراکتر (۲۳ تا ۲۸ کلمه فارسی) است. توجه داشته باشید که موتورهای جستجو ممکن است تعداد کاراکتر کمتری را نمایش دهند، پس با چند بار تجربه، می‌توانید به یک مدل منظم و متعادل در سایت خود برسید.

چگونه طول متا دیسکریپشن را چک کنیم؟

برای چک کردن طول متا دیسکریپشن، می‌توانید از ابزارهای سئو مانند یواست سئو، رنک مث یا ابزار های length checker آنلاین گوگل یا افزونه‌های مرورگر استفاده کنید. این ابزارها به شما نشان می‌دهند که چه مقدار از متا دیسکریپشن شما در نتایج جستجو نمایش داده می‌شود.

آیا اصلا نوشتن توضیحات متا برای همه صفحات یک سایت ضروری است؟

نوشتن متا دیسکریپشن برای همه صفحات مهم است، اما الزامی نیست! اگر متا دیسکریپشن مناسبی برای صفحه خود ننویسید، گوگل به صورت خودکار متنی را از محتوای صفحه شما انتخاب می‌کند و آن را به عنوان متا دیسکریپشن نمایش می‌دهد، اما این متن ممکن است به خوبی متنی که شما می‌نویسید، جذاب و مرتبط نباشد.

آیا استفاده از کلمات کلیدی مرتبط در توضیحات متا مفید است؟

بله، استفاده از کلمات کلیدی مرتبط در متا دیسکریپشن به گوگل کمک می‌کند تا بهتر متوجه شود که صفحه شما در مورد چیست و آن را برای نتایج جستجو مرتبط با آن کلمات کلیدی نمایش دهد. همچنین شانس افزایش نرخ کلیک سایت شما را بالا می برد.

اگر گوگل انتهای توضیحات متا را سه نقطه … نمایش دهد، چه کنیم؟

اگر گوگل انتهای متا دیسکریپشن شما را قطع کرده و شما با سه نقطه روبرو هستید، لازم است متا دیسکریپشن خود را کوتاه‌تر و دقیق‌تر کنید. توصیه می‌کنیم مهم‌ترین کلمات کلیدی را در ابتدای متا دیسکریپشن قرار دهید تا اطمینان حاصل کنید که کاربران آن‌ها را می‌بینند.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟