ویراستار محتوا کیست؟ ویراستاری چیست؟
ویراستار محتوا (Content editor) کسی است که با بررسی دقیق متن، ایرادات نگارشی، املایی و ساختاری آن را برطرف میکند. همچنین این شخص با روانتر و رساتر کردن متن، به انتقال صحیح پیام به مخاطب کمک مینماید.
به زبان ساده تر، تصور کنید نوشتهای دارید که پر از ایدههای ناب و نکات ارزشمند برای مخاطبهایتان است، اما ای کاش میشد جوری صیقلش داد که برق بزند و دل خواننده را ببرد! اینجاست که یک ویراستار محتوای متنی به کمک شما میآید، مثل یک کاربلد حرفهای، کلمات را با ظرافت و دقت، کنار هم مرتب میکند و یک نظم حسابی به آن میدهد تا نوشته شما را به اثری خواندنی تبدیل کند.
- تنها ویراستار است که میتواند با چشمانی تیزبین، متن شما را از نظر نگارش، معنا و مفهوم بررسی کند و یک ذرهبین به دست بگیرد و هر غلط املایی و نگارشی شما را شکار کند.
اما کار او به اینجا ختم نمیشود؛ ویراستار ساختار متن را نیز زیر ذرهبین خود میبرد و جملات را طوری مرتب میکند که خواننده به راحتی در میان کلمات غرق میشود و از خواندن متن از جمله اول تا جمله آخر لذت میبرد.
خیلی از افراد تصور میکنند که ویرایشگر فقط به فکر زیبایی ظاهری متن است! اما یم متخصص ویراستاری، محتوا را نیز به دقت بررسی میکند و مطمئن میشود که اطلاعات ارائه شده، دقیق، کامل و بهروز است. ما در آژانس تخصصی بازاریابی محتوایی ایران فاندر، به این علم، رنگ آمیزی محتوا میگوییم!
پس اگر به دنبال کسی هستید که به نوشتههای شما کیفیت ببخشد و دینگ آن را به صدا در بیاورد، همین حالا به دنبال یک ویراستار با تجربه بگردید. اگر هم مایل هستید از فن و مهارت این شغل سردربیاورید، همراه ما باشید تا برای شما از زیر و بم این شغل بیشتر بگوییم.
بررسی دو متن ویرایش شده و ویرایش نشده
متن ویرایش نشده:
“به دنبال یه راه حل عالی واسه افزایش بازدید سایت خودت هستی؟ من به شخصه به شما سئو را پیشنهاد می دهم! سئو مخفف Search Engine Optimization یعنی بهینه کردن موتور جستجو. با انجام سئو رتبه سایت خودتون رو در نتایج جستجو ارتقا داده و از این طریق باذدید و ترافیک خوبی را به سمت سایت خود هدایت کنید.”
متن ویرایش شده توسط ویراستار تیم ایران فاندر:
“به دنبال راهکاری ایدهآل برای افزایش بازدید و ترافیک سایت خود هستید؟ سئو (به انگلیسی: Search Engine Optimization) یکی از بهترین چنل های دیجیتال مارکتینگ، کلید رسیدن به این هدف است. با تکنیکهای سئو میتوانید رتبه سایت خود را در نتایج موتورهای جستجو ارتقا داده و از این طریق، بازدیدکنندگان بیشتری را به سوی سایت خود جذب کنید.”
در متن بالا لحن از محاورهای به رسمی تغییر کرد، ویرگول ها درج شد، نیمفاصلهها اصلاح شد و در نهایت غلط املایی و نگارشی به بهترین شکل ممکن ادیت شد.
داشتن یک چک لیست ویراستاری برای مقایسه دقیق دو متن ویرایش شده و ویرایش نشده، جزو واجبات است. در ادامه به ۴ بخش زیر توجه کنید تا دقیقاً درک کنید که آیا محتوا به درستی ویراستاری شده است یا خیر:
۱- تغییرات محتوایی:
- چه جملاتی اضافه شدهاند؟
- چه جملاتی حذف شدهاند؟
- چه جملاتی ویرایش شدهاند؟
- هدف از این تغییرات چه بوده است؟
- آیا این تغییرات متن را ارتقا دادهاند یا به آن لطمه زدهاند؟
۲- تغییرات ساختاری:
- آیا ترتیب پاراگرافها یا جملات تغییر کرده است؟
- آیا عناوین یا زیرعنوانها اضافه یا حذف شدهاند؟
- آیا جداول یا نمودارها اضافه شدهاند؟
- هدف از این تغییرات چه بوده است؟
- آیا این تغییرات خوانایی متن را ارتقا دادهاند یا به آن لطمه زدهاند؟
۳- تغییرات زبانی:
- آیا لحن متن تغییر کرده است؟
- آیا از کلمات یا عبارات جدیدی استفاده شده است؟
- آیا غلطهای املایی یا نگارشی اصلاح شدهاند؟
- هدف از این تغییرات چه بوده است؟
- آیا این تغییرات وضوح یا صحت متن را ارتقا دادهاند یا به آن لطمه زدهاند؟
۴- انسجام متن:
- آیا بین جملات و پاراگرافها ارتباط منطقی وجود دارد؟
- آیا متن از نظر موضوعی یکپارچه است؟
- آیا تغییرات اعمال شده به انسجام متن لطمه زدهاند؟
چرا ویراستاری محتوا مهم است؟
به قول معروف، دو تا چشم بهتر از یکی میبیند! این ضربالمثل در مورد نوشتهها و محتوا نیز صدق میکند. چه در حال نوشتن برای وبسایت، کتاب یا مقاله باشید و چه محتوای تبلیغاتی برای ایمیل مارکتینگ خود آماده کنید، ویرایش حرفهای میتواند به شما کمک کند تا متنی باکیفیت و تاثیرگذار خلق کنید که اعتماد مخاطبان را به سرعت جلب کند.
اما مگر ویرایش متن، وظیفه خود نویسنده نیست؟ بله، نویسنده باید قبل از انتشار متن آن را بررسی کند، اما دیدگاه یک ویراستار با تجربه چیز دیگری است.
ادیتور متن (Editore) مثل یک منتقد دلسوز، نه فقط به دنبال غلطهای املایی و نگارشی میگردد، بلکه به وضوح، انسجام، لحن و ساختار کلی متن هم با دقت توجه میکند و پیشنهاداتی برای ارتقای آن ارائه میدهد.
باور کنید دلایل زیادی برای سپردن متن به دست یک ویراستار کاربلد وجود دارد، ما در ادامه چندین مورد را ذکر می کنیم:
- ویرایش تضمین میکند که متن شما روان و قابل فهم برای مخاطب باشد. انتخاب کلمات، ساختار جملات و انسجام کلی متن از جمله مواردی هستند که توسط ویراستار بررسی و اصلاح میشوند.
- محتوای بینقص و عاری از خطا، اعتماد مخاطب را جلب میکند. اشتباهات نگارشی و دستوری، بیدقتی و عدم مهارت شما را نشان میدهند و اعتبار شما را زیر سوال میبرند.
- ویرایش قوی، پیام شما را به شکلی رسا و جذاب به مخاطبانتان میرساند. یک ویرایش کننده ماهر میتواند محتوای شما را متقاعد کنندهتر و گیراتر کند. کاربرد این موضوع در مارکتینگ، پر رنگتر می شود.
- محتوای ویرایششده از نظر سئو نیز قویتر عمل میکند. موتورهای جستجو مثل گوگل، عاشق محتوای با کیفیت و خوانا هستند.
- شاید در نگاه اول ویرایش هزینهی اضافی به نظر برسد، اما در بلندمدت، باعث صرفهجویی در زمان و هزینه شما میشود. محتوای ویرایششده به ندرت نیاز به اصلاح مجدد دارد و احتمال سوء تفاهم یا برداشت نادرست از آن نیز به حداقل میرسد.
پس اگر به دنبال ارتقای محتواهای خود هستید و میخواهید آن را در بهترین شکل ممکن به مخاطبان خود ارائه دهید، از کمک یک ویراستار حرفه ای محتوای سایت غافل نشوید.
انواع روش ویراستاری محتوا [همراه با چک لیست وظایف]
ویراستاری محتوای متنی فرایندی فراتر از صرفاً غلطگیری و اصلاح ایرادات نگارشی است. این مورد را در متن فوق بارها تکرار کردیم! چون از اهمیت زیادی برخوردار است و فرآیندی که یک ویراستار روی متن ایجاد میکند، شامل مجموعهای از اقداماتی است که با هدف ارتقای تجربه کاربری (UX) انجام میشود.
بله واقعیت این است که اغلب ویرایش گران، دغدغه های بیشتر از مچگیری از نویسندگان را دارند! از این رو ما در ادامه، شما را با انواع وظایف و روش های ویراستاری آشنا خواهیم کرد:
۱٫ ویرایش محتوایی (Content Editing)
این نوع ویرایش که به عنوان رایجترین روش نیز شناخته میشود، بر روی محتوا و ساختار کلی متن تمرکز دارد. ویراستار محتوایی صحت، انسجام و تناسب اطلاعات ارائه شده را بررسی میکند و در صورت نیاز آنها را اصلاح میکند.
وظایف ویراستار محتوایی چیست؟
- بررسی صحت و دقت اطلاعات ارائه شده
- اطمینان از انسجام و منطق متن
- سازماندهی و ساختاربندی متن
- حذف مطالب زائد و غیرضروری
- بهینهسازی متن برای موتورهای جستجو (SEO)
در این مرحله، این سوالات مطرح میشود:
- آیا ایده این محتوا، با وضوح و منسجم، توانسته به مخاطب القا شود؟
- آیا اطلاعات ارائه شده در محتوا، دقیق و بهروز هستند؟
- آیا تمام اطلاعات ضروری ارائه شدهاند؟
- آیا محتوا با هدف مورد نظر مطابقت دارد؟
- آیا لحن و زبان متن برای مخاطب هدف مناسب است؟
۲٫ ویرایش زبانی (Copy Editing)
این نوع ویرایش بر روی سبک و وضوح نگارش تمرکز دارد. ویراستار زبانی به دنبال رفع خطاهای دستوری، نگارشی و املائی است و همچنین متن را برای روانتر خوانده شدن و وضوح بیشتر ویرایش میکند.
وظایف ویراستار زبانی چیست؟
- رفع خطاهای دستوری، نگارشی و املائی
- بهبود وضوح و خوانایی متن
- ایجاد یکدستی در لحن و سبک متن
- استفاده صحیح از علائم نگارشی
- اطمینان از صحت ارجاعات و نقل قولها
در ویرایش زبانی و گرامری (دستور زبان)، ویرایشگر به دنبال ارتقای وضوح، زیبایی و ظرافت متن شما از طریق زبان است. میتوانید در این مرحله سوالات زیر را بررسی کنید:
- آیا جملات از نظر دستوری صحیح هستند؟
- آیا کلمات به درستی و با دقت انتخاب شدهاند؟
- آیا لحن متن با موضوع و مخاطب آن مطابقت دارد؟
- آیا متن واضح، مختصر و گویا است؟
- آیا از علائم نگارشی به طور صحیح استفاده شده است؟
۳٫ ویراستاری فنی (Technical editing)
در ویراستاری فنی، به جنبههای فنی و ساختاری محتوا مانند فرمتبندی، عناوین، تصاویر و پیوندهای داخلی و خارجی پرداخته میشود. هدف از این نوع ویراستاری، ارائه تجربهای کاربرپسند و بینقص به مخاطب در بسترهای مختلف مانند وبسایت، اپلیکیشن یا کتاب الکترونیکی است.
وظایف ویراستار فنی چیست؟
- قالببندی و فرمتدهی متن
- استفاده صحیح از فونتها، رنگها و تصاویر
- بررسی و رفع ایرادات ظاهری
- مطابقت متن با استانداردهای نشر
- ایجاد پیوندها و فهرستها
ویرایش فنی به ظاهر و قالببندی متن شما میپردازد و به دنبال ایجاد یکپارچگی و خوانایی متن است. ویراستار در این مرحله باید به سوالاتی مانند موارد زیر پاسخ دهد:
- آیا متن به درستی قالببندی شده و از عناوین، زیرعنوانها، پاراگرافها و فونتهای مناسب استفاده شده است؟
- آیا کلمات به درستی نوشته شدهاند و از غلط املایی خبری نیست؟
- آیا منابع و نقل قولها به درستی ذکر شدهاند؟
- آیا تصاویر و جداول مرتبط و باکیفیت هستند؟
- آیا متن به راحتی قابل خواندن است و از نظر بصری جذاب است؟
علاوه بر این نوعبندی، روشهای دیگری برای دستهبندی ویرایش محتوا وجود دارد، مانند:
- ویرایش تخصصی: این نوع ویرایش توسط فردی انجام میشود که در یک زمینه خاص تخصص دارد و اطلاعات کافی برای بررسی صحت و دقت محتوای تخصصی را دارد.
- ویرایش خلاقانه: این نوع ویرایش بر روی لحن، سبک و صدای کلی متن تمرکز دارد و به منظور جذابتر و گیراتر کردن متن برای خواننده انجام میشود.
- ویرایش سئو: این نوع ویرایش به منظور بهینهسازی محتوا برای موتورهای جستجو و افزایش رتبه آن در نتایج جستجو انجام میشود.
آیا ویراستار محتوای سایت با ویراستار کتاب تفاوت دارد؟
یک ویراستار حرفه ای محتوای سایت میتواند با دیگر ویراستارها (ویراستار کتاب، مجله و..) تفاوت داشته باشد.
- اگر دانش عمیقی از اصول سئو (SEO) و بهینهسازی محتوا برای موتورهای جستجو مانند گوگل را داشته باشد. آنها میدانند چگونه محتوایی باید تولید و ارائه شود که نه تنها از نظر خواننده جذاب باشد، بلکه در رتبهبندی موتورهای جستجو نیز بالا قرار گیرد.
- اگر با انواع پلتفرمهای وب مانند وردپرس، آشنایی دارند و میدانند چگونه محتوای را برای هر پلتفرم به طور خاص قالببندی و بهینه کنند.
- اگر علاوه بر تسلط بر زبان و ویراستاری، مهارتهای فنی مانند HTML، CSS و جاوا اسکریپت را نیز دارند. این امر به آنها امکان میدهد تا در صورت نیاز، مستقیماً روی محتوای وب تغییرات جزئی ایجاد کنند.
- اگر سابقه کار در زمینه تولید و ویرایش محتوای وب را دارند. آنها با چالشها و ظرافتهای منحصر به فرد این حوزه آشنا هستند و میدانند چگونه محتوایی با کیفیت بالا تولید کنند که به اهداف کسب و کار برسد.
تاثیر ویراستاری محتوا در سئو
دوره ای بود که وقتی درباره ویرایش یک متن صحبت میکردیم و نام سئو را به زبان میآوردیم، ممکن بود مسخره میشدیم، اما امروز به واسطه تخصصی شدن مشاغل، این جسارت را داریم که با جرات به ادیتور محتوای متنی بگوییم که باید سئو بداند!
چون دیگر بحث بر سر ویرایش یک مقاله نیست! امروز رقابت مقالات در اینترنت، بر سر جلب توجه مخاطب و گوگل عزیز است و ما با الگوریتمهای پیچیدهای روبرو هستیم!
حتما میدانید که الگوریتمهای گوگل، حکم ناظران همیشگی محتوای شما را دارند. این رباتهای سختگیر، به دنبال محتوایی هستند که مفید، ارزشمند، خلاقانه، منحصربه فرد، به روز و خوانا باشند. خوشبختانه ویرایش محتوا، مانند دستی است که محتوای شما را از غرق شدن در این سیل تولیدِ بیامان محتوا، نجات میدهد.
اما چطور ویراستار محتوا به سئو کمک میکند؟ فکر میکنید سئو فقط به تولید محتوا مربوط میشود؟ ادیتور و ویرایشگر محتوا نظری متفاوت دارد!
دانستن اصول سئو، به ویراستار حرفه ای محتوای سایت کمک میکند تا با ویرایش محتوای شما، آن را ساختارمند و منظم کرده و از لحنی متناسب با مخاطب شما استفاده کند و در نهایت غلطهای املایی و نگارشی را از جلو چشم مخاطب پاک نماید.
با استخدام یک ویراستار محتوا، نه تنها به گوگل نشان میدهید که به مخاطب خود احترام میگذارید، بلکه به او اثبات میکنید: قابل اعتماد و متخصص هستید!
مهارتهای ضروری یک ویراستار مقاله
یک ویراستار محتوای وبسایت، نقشی کلیدی در ارتقای کیفیت و سئو یک کسب و کار آنلاین ایفا میکند. این فرد نیاز به مجموعهای از مهارتهایی دارد که در ادامه، به برخی از مهمترین این مهارتها به صورت کلیدی اشاره میکنیم:
مهارتهای زبانی و نگارشی:
- تسلط بر دستور زبان فارسی
- توانایی نگارش روان و رسا (خوانا)
- آشنایی با انواع لحن و سبک نگارش
مهارتهای فنی:
- آشنایی با اصول سئو
- تسلط بر ابزارهای ویرایش
- آشنایی با CMS (مدیریت محتوا روی وب سایت)
- توانایی تحقیق و جستجو در وب
- آشنایی با هوش مصنوعی
مهارتهای شخصی:
- دقت و ظرافت بالا
- قدرت صبر
- قدرت تمرکز بالا
- مهارتهای ارتباطی
- تعهد و نظم
- خلاقیت
کارفرمای گرامی، لطفاً چشمانتان را باز کنید!
اگر میخواهید محتوای وب سایت شما بیشتر دیده شود و به مخاطبان هدف خود دست یابد، به ویراستاری با تخصص سئو نیاز دارید!
یک ویراستار میتواند به شما کمک کند تا محتوای خود را علاوه بر مخاطبتان بلکه برای موتورهای جستجو نیز بهینه کنید. یک ویراستار محتوای متنی با تخصص سئو میتواند با در نظر گرفتن فاکتورهای SEO در حین ویرایش، یک نتیجه فوقالعاده در رتبه بندی وب سایت شما در نتایج جستجو خلق کند.
لازم به ذکر است که خود گوگل الگوریتمی بنام هلپفول کانتنت (Helpful content) دارد و دقیقاً میفهمد که محتوای شما مفید هست یا خیر! پس به گونه ای به کاربر اهمیت دهید که انگار به گوگل اهمیت داده اید.
سوالات متداول
آیا به ادیت عکس و فیلم هم ویراستاری می گویند؟
کلمه ویرایش (Edite) به طور کلی به اصلاح و بهبود یک متن اشاره دارد، اما امروز میتوان از آن برای اشاره به فرآیندهای مشابه در زمینههای دیگری مانند عکس و فیلم نیز استفاده کرد. با این حال واژه ویراستاری در زبان عامیانه، به متن اطلاق میشود، نه ادیت و ویرایش فیلم و عکس!
چه افرادی برای ویراستاری محتوا مناسب هستند؟
افراد مختلفی با مهارتها و تجربیات گوناگون میتوانند برای ویراستاری محتوا مناسب باشند؛ اما کسانی که دارای مهارتهای زبانی قوی، مهارتهای تحقیقاتی، مهارتهای تحلیلی، مهارتهای بین فردی و عاشق توجه به جزئیات هستند، میتوانند در این شغل مثل الماس بدرخشند.
حقوق، دستمزد و درآمد ویراستار چقدر است؟
با توجه به اینکه عوامل متعددی بر درآمد ویراستاران در ایران تاثیر میگذارد، بطبع ارائه یک قیمت دقیق دشوار است. میتوانیم با در نظر گرفتن نرخ تعیین شده از انجمن صنفی ویراستاران ایران و اطلاعات موجود در سایتهای کاریابی، میانگین درآمد ویراستار در ایران را اعلام کرد.
براساس تحقیقات و بررسی شرکت ایران فاندر، ویرایش متون عمومی، حدود ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان برای هر صفحه، ویرایش متون تخصصی، حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان برای هر صفحه و برای ویرایش ترجمه، حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان برای هر صفحه تعیین شده است و این ارقام برای افراد متخصص و با تجربه است. البته اگر بخواهیم یک رنج میانگین قیمت برای ویرایش کلمه ای هم در نظر بگیریم، باید بگوییم: ۲۰ تا ۶۰ تومان به ازای هر کلمه.
تیم تولید محتوا
این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.