انواع وبسایت های آموزشی کدامند؟
قبل از شروع طراحی سایت آموزشی (به انگلیسی: Create an Educational Website) باید تصمیم بگیرید که چه نوع وب سایتی را می خواهید ایجاد کنید. معمول است که پلتفرم های آموزشی بر اساس روش های یادگیری و بر اساس مخاطبان هدف تقسیم بندی می شوند. با این حال، هر نوع این وبسایت ها، زیرگروه های زیادی دارند.
۱- وب سایت های آموزشی بر اساس روش های یادگیری (Educational Websites by Learning Methods)
دسته ای از روش های یادگیری همانند یادگیری از طریق بازی، تعامل، ویدیو و… وجود دارد که به شما امکان می دهد روش آموزشی مناسب را انتخاب کنید. همچنین اگر دانشآموزان بخواهند با دوستان خود مطالعه کنند، برخی از پلتفرم ها، آموزش گروهی را نیز ارائه میدهند. برخی از روش های یادگیری عبارتند از:
- آموزش مدیریت شده توسط کامپیوتر (CML) و آموزش به کمک کامپیوتر (CAI)
(Computer Managed Learning and Computer Assisted Instruction)
مثال ها: Coursera و LinguaLeo
یادگیری مدیریت شده توسط رایانه مخفف استفاده از رایانه برای مدیریت و دسترسی به فرآیند یادگیری است. چنین سیستم هایی دارای پایگاه های اطلاعاتی با مطالبی برای مطالعه دانش آموزان هستند. آنها معمولاً چندین پارامتر رتبه بندی دارند که دوره های مربوط به نیازها و ترجیحات زبان آموزان را نشان می دهد.
در آموزش به کمک کامپیوتر هم از نرم افزار در ترکیب با آموزش سنتی استفاده می شود. مثلاً از سیستم چند رسانه ای مانند ویدیو، گرافیک و متن برای بهبود فرآیند یادگیری بهره گرفته می شود.
- آموزش آنلاین همزمان و آموزش آنلاین ناهمزمان
(Synchronous Online Learning and Asynchronous Online Learning)
مثالها: Zoom و Google Hangouts
یادگیری آنلاین همزمان به گروهی از فراگیران اجازه می دهد تا با هم از هر نقطه از جهان مطالعه کنند. آموزش واقعی شامل تماس های ویدیویی و چت آنلاین است. بنابراین دانش آموزان می توانند از پلتفرم هایی مانند زوم یا Google Hangouts استفاده کنند.
برای طراحی یک سایت آموزشی، می توانید یک روش آموزش آنلاین ناهمزمان را نیز در نظر بگیرید. این روش مخفف آموزش فردی در زمان ها و مکان های مختلف است. در این روش فراگیران بر دستاوردها و نتایج خود تمرکز می کنند، انعطاف پذیری افزایش می یابد و امکان ایجاد یک جدول زمانی مناسب فراهم می شود. برای به اشتراک گذاشتن نتایج، دانش آموزان می توانند از پیام رسان های مختلفی مانند Telegram و WhatsUp استفاده کنند.
- آموزش الکترونیکی ثابت و آموزش الکترونیکی تطبیقی
(Fixed E-Learning and Adaptive E-Learning)
مثالها: eDX و Udacity و Coursera و Zoomi
آموزش آنلاین ثابت به این معنی است که این پلتفرم یادگیری شخصی را به دانش آموزان ارائه نمی دهد. تمامی مطالب آموزشی از قبل آماده شده است. این نوع یادگیری برای کلاس های درس سنتی رایج است اما برای پلتفرم های آموزشی آنلاین مناسب نیست. آموزش الکترونیکی ثابت از تمام مزایای فناوری مدرن مانند جمع آوری داده ها برای ارائه محتوای شخصی تر به کاربران استفاده نمی کند.
برعکس یادگیری الکترونیکی تطبیقی بسته به ترجیحات کاربران، تمایل به تطبیق و طراحی مجدد مطالب آموزشی دارد. این سیستم اهداف، توانایی ها و مهارت های فراگیران را تجزیه و تحلیل می کند و یک برنامه آموزشی فردی ارائه می دهد. برای مثال Zoomi الگوها و رفتارهای یادگیری را برای تعیین، درک و برآورده کردن سبک یادگیری منحصر به فرد هر کاربر تشخیص می دهد.
- آموزش آنلاین تعاملی
(Interactive Online Learning)
مثالها: DataCamp و Codecademy
آموزش آنلاین تعاملی امکان ارتباط دو طرفه بین دانش آموزان و معلمان را فراهم می کند و اجازه می دهد تا تغییراتی در برنامه های یادگیری و روش های تدریس ایجاد کنید.
- یادگیری آنلاین فردی و یادگیری آنلاین مشارکتی
(Individual Online Learning and Collaborative Online Learning)
مثالها: Khan Academy و Zoom و Google Hangouts
بر اساس این طبقه بندی، یادگیری آنلاین فردی همان گروهی از دانش آموزان هستند که اهداف مشابهی دارند. عملکرد این روش چگونه است؟ زبان آموزان به تنهایی مطالب را مطالعه می کنند. با این حال آنها باید در یک مهلت زمانی مقرری باید قسمت خاصی از مطالب را تمام کنند.
آموزش آنلاین مشارکتی گروهی از دانش آموزان با اهداف مشابه را گرد هم جمع می کند. آنها با هم یاد می گیرند تا به عنوان یک گروه به اهداف خود برسند. این روش برای تمرین کار گروهی عالی است.
۲- وب سایت های آموزشی بر اساس مخاطبان هدف (Educational Websites by Target Audience)
البته طبقه بندی طراحی سایت های آموزشی بر اساس مخاطبان هدف نیز امکان پذیر است. محبوب ترین انواع عبارتند از:
- دانشجویان کالج یا دانشگاه: اطلاعاتی را در مورد دانشگاه، دانشکده، دانشجویان، اساتید، دوره ها و کلاسهایی که برگزار می شود، ارائه می دهد.
- نونهالان و مربیان: مطالب مطالعه، کلاس های زنده و دوره های آموزشی را برای بچه های پیش دبستانی ارائه می دهد.
- زبان آموزان و معلمان: مطالب مطالعه، کلاس های زنده و دوره های آموزشی را برای دانش آموزان ارائه می دهد.
- عضویت برای آموزش: جایی است که دانشآموزان میتوانند وارد سیستم شوند و کلاسهای خود را آنلاین شرکت کنند، اطلاعات نمره خود را ببینند و تکالیف خود را ارسال کنند. مربیان می توانند دوره ها را ایجاد و مدیریت کنند، کلاس های آنلاین و آفلاین را برای دانش آموزان خود برگزار کنند و دانش آموزان را مدیریت و کنترل نمایند.
ساخت وب سایت آموزشی با وردپرس در ۶ مرحله
۱- نام دامنه مناسب برای وب سایت آموزشی خود را پیدا کنید.
(Think of a Domain name)
اولین قدم در طراحی سایت آموزشی این است که یک نام دامنه برای وبسایت آموزشی خود انتخاب کنید. نام، هویت برند شما و نشان دهنده مؤسسه آموزشی شما است، از اینرو مهم است! به طور معمول انتخاب نام دامنه یک کار دلهره آوری است و بیشتر زمان شما را می گیرد. اما از آنجایی که این وبسایت آموزشی شماست، کار چندان دشواری نخواهد بود. نام مدرسه، کالج، مؤسسه آموزشی یا پورتال آموزشی شما می تواند نام دامنه وب سایت شما باشد. میتوانید دامنه edu را برای سایت خودتان برگزینید.
۲- نام دامنه را ثبت کنید و یک طرح میزبانی دریافت کنید.
(Register Domain Name and Get Hosting Plan)
هاست یا میزبان وب مکانی است که تمام محتویات وبسایت شما در آن قرار دارد. شرکت های میزبانی وب مقدار مشخصی فضای ذخیره سازی و پهنای باند را با یک قیمت مشخص به شما ارائه می دهند. سرویس میزبانی وب به وبسایت شما اجازه می دهد تا در اینترنت نمایش داده شود. بنابراین، مهم است که از یک سرویس میزبانی قابل اعتماد هاست خودتان را خریداری نمایید.
۳- وردپرس را نصب کنید.
(Install WordPress)
ما از وردپرس برای ساخت وب سایت آموزشی استفاده خواهیم کرد. وردپرس یک پلت فرم عالی برای طراحی هر نوع سایت آموزشی و یک سیستم مدیریت محتوای عالی است. شما می توانید یک وب سایت کاملاً کاربردی بدون نیاز به یک خط کدنویسی و آن هم به صورت رایگان ایجاد کنید. ساخت تمام انواع سایت با وردپرس بسیار آسان است.
۴- یک قالب آموزشی وردپرس زیبا، جذاب و واکنش گرا برای وب سایت خود نصب کنید.
(Install a Beautiful and responsive WordPress Theme)
در وردپرس به راحتی می توانید ظاهر، چیدمان و طراحی وبلاگ خود را با قالب های وردپرس تغییر دهید. شما فقط باید یک تم خوب و متناسب با هدف خود پیدا کنید و آن را در وب سایت خود نصب کنید. و در کمترین زمان، وب سایت شما زیبا به نظر می رسد.
قبل از نصب هر قالبی، در اینجا چند نکته وجود دارد که باید هنگام انتخاب قالب وردپرس به دنبال آن باشید.
- طراحی (Design): چیدمان و ویژگی های موضوع بر ظاهر و احساس وب سایت شما تأثیر می گذارد. شما باید تمی را انتخاب کنید که تمیز، حرفه ای و متناسب با نوع طراحی سایت آموزشی شما باشد.
- طراح (Designer): مضامین کدگذاری ضعیف منجر به بسیاری از خطاهای فنی می شود. همچنین، آنها عملکرد وب سایت شما را کاهش می دهند و رتبه وب سایت شما را در موتورهای جستجو محدود می کنند. بنابراین مهم است که بدانید آیا طراح تم به اندازه کافی باتجربه است یا خیر.
- واکنشگرا بودن (Responsiveness): قالب باید ریسپانسیو باشد، یعنی باید برای هر نوع دستگاه الکترونیکی اعم از رایانه، موبایل، تبلت و… بهینه شود. سایت ریسپانسیو نمی گذارد شما مخاطبان خود را در هیچ پلتفرمی از دست بدهید.
- سئو آماده (SEO Ready): اگر یک قالب آماده بهینه سازی موتور جستجو (SEO) باشد، وب سایت شما در نتایج جستجوی گوگل رتبه بالاتری خواهد داشت. بنابراین، افراد بیشتری به وب سایت شما دسترسی خواهند داشت که برای محبوبیت خوب است. برای بررسی اینکه آیا یک قالب سئو آماده است یا خیر، به validator.w3.org بروید و URL تم را در آن درج کنید. اگر قالب دارای خطاهای زیادی است، از آن اجتناب کنید. یک قالبی برای سئو بهتر است که خطاهای کمتری داشته باشد.
- پشتیبانی از دولوپر (Support from the developer): این نکته فقط برای قالب ها و تم های پرمیوم و پولی اعمال می شود. هنگام خرید یک تم پرمیوم، بررسی کنید که تیم پشتیبانی چقدر پاسخگو است و چه مقدار خدمات پشتیبانی ارائه می دهد.
۵- افزونه های مربوطه را نصب کنید.
(Install WordPress Plugins)
افزونههای آموزشی، نرمافزارهایی هستند که میتوانند برای گسترش و توسعه عملکرد سایت آموزشی وردپرس شما آپلود شوند. افزونه ای را انتخاب کنید که مطابق با نیاز شما باشد. علاوه بر افزونه های آموزشی، باید افزونه هایی برای سئو، امنیت، عملکرد و پشتیبان گیری نیز اضافه کنید. اما توصیه می کنیم وب سایت آموزشی خود را با افزونه ها بارگذاری نکنید.
افزونههایی که در زیر فهرست می کنیم به شما در ایجاد و مدیریت دوره ها کمک می کنند، به دانش آموزان اجازه می دهند که ثبت نام کنند و ابزاری را برای مربیان فراهم کنند تا کار دانش آموز را ارزیابی کنند، پرداخت های کلاس ها را دریافت و سیستم تحویل کلاس ها را فراهم کنند.
برخی از افزونه های وردپرس برای گسترش وب سایت های آموزشی
- Tutor LMS
یک افزونه فریمیوم (freemium) که دارای یک سازنده منحصر به فرد دوره های آموزشی است و به شما امکان می دهد دوره های آموزشی را مستقیماً از فرانت اند (frontend) ایجاد کنید. همچنین از چند مربی پشتیبانی می کند و دارای یک سازنده آزمون قوی با ۱۰ الگوی سوال بسیار جالب است. علاوه بر این برای ایجاد هر مدل کسب درآمد، به گواهیهای قابل سفارشی سازی، گزینههای پیشنمایش دوره و سیستمهای تجارت الکترونیک قوی دسترسی دارید.
- LearnDash (لرن دش)
از دوره های چند لایه پشتیبانی می کند و به شما امکان می دهد به راحتی دوره هایی با درس ها، موضوعات، آزمون ها و دسته ها ایجاد کنید. می توانید تکالیف کاربر را بدهید و سپس آنها را تأیید کرده یا درباره آنها نظر دهید. همچنین دارای ابزارهای مدیریت آزمون با سؤالات چند گزینه ای است. شما به راحتی می توانید برای دانش پذیران پیش نیازهایی مانند اتمام یک درس قبل از رفتن به درس بعدی تعیین کنید.
- LifterLMS (لیفتر ال ام اس)
یک سیستم مدیریت یادگیری که از دورههای چند لایه با ماژول های آموزشی، درس ها، دسته بندی ها و غیره پشتیبانی میکند. این افزونه مانند یک وبسایت عضویت عمل میکند که در آن کاربران می توانند در یک دوره ثبت نام کرده یا آن را خریداری کنند. این افزونه سطح عضویت آنها را ارتقا می دهد و سپس آنها می توانند به محتوای مربوطه دسترسی داشته باشند. همچنین دارای قابلیت سبد خرید داخلی است که می توانید از آن برای فروش دوره های خود استفاده کنید.
- teachPress
یک سیستم مدیریت دوره و سیستم مدیریت انتشارات سازگار با BibTeX است که برای نیازهای اساتید و محققین بهینه شده است. با نصب این افزونه دو تب (دوره و انتشارات) در داشبورد شما اضافه می شود. می توانید دوره ها و حساب های دانشجویی را از تب دوره ایجاد کنید. علاوه بر این می توانید انتشاراتی را که برای دوره استفاده می شود و می تواند یک کتاب، جزوه، مقاله، فصل، پرزنتیشن و غیره باشد را در تب انتشار توضیح دهید.
- CoursePress
به کاربران اجازه می دهد تا به راحتی دوره هایی را با کوئیزها، فیلم ها و فایل های صوتی ایجاد و به اشتراک بگذارند. با این پلاگین می توانید دوره هایی بسازید که عمدتاً ویدیویی هستند، به کاربران اجازه دهید تا محتوا را آپلود و دانلود کنند و یک تابلوی بحث ایجاد کنید که در آن کاربران و تسهیلگران بتوانند به تبادل نظر بپردازند. این افزونه به شما امکان می دهد دوره های رایگان و همچنین پولی بسازید.
- Sensei
یک افزونه آموزشی وردپرس است که نیاز به توجه خاصی در طراحی سایت آموزشی دارد. این پلاگین به کاربران امکان می دهد دوره هایی ایجاد کنند، درس ها را بنویسند و آزمون هایی را برای دوره ها اضافه کنند. شما می توانید پیش نیازهای دوره را تنظیم کنید، کاربران را ثبت نام کرده و در صورت تمایل برای دوره های خود هزینه دریافت کنید. این افزونه همچنین به شما امکان آنالیز اینکه چه کسی دوره شما را می گذراند و چگونه پیشرفت می کند، فراهم می سازد.
- WPCourseware
یک ابزار آموزش الکترونیکی است که دارای قابلیت دراپ اند درگ ساده است که ایجاد دوره ها را آسان می کند. این افزونه شامل ویژگی هایی همانند تصویرسازی پیشرفت دانش پذیران، خطوط کلی دوره و اعلانهای ایمیلی قابل تنظیم است. این کار به شما امکان می دهد انواع مختلفی از آزمونها از جمله چند گزینهای، درست و نادرست و تشریحی را ایجاد کنید یا می توانید از داتش پذیران بخواهید که فایلی را به عنوان پاسخ برای شما آپلود کنند.
۶- مطالب و اطلاعات را به وبسایت خودتان اضافه کنید.
(Add Content to Your School Website)
وای! اکنون وب سایت شما تقریباً آماده است. فقط باید محتوای مربوطه را به وب سایت خود اضافه کنید تا طراحی سایت آموزشی شما کامل شود. برای افزودن پست ها و صفحات به وب سایت خود، به قسمت نوشته ها -> افزودن نوشته در داشبورد مدیریت خود بروید.
محتواهایی که باید در وب سایت آموزشی اضافه کنید
- اطلاعات در مورد موسسه اموزشی و اطلاعات تماس آن (Information about the school and its contacts)
شما باید اطلاعات مختصری در مورد مدرسه یا مؤسسه، سال تدسیس آن، گواهینامه، هدف و شعار آن، دوره هایی که برگزار می کند و غیره ارائه دهید. همچنین باید اطلاعات تماس، آدرس، شماره تلفن، موقعیت مکانی و غیره را نیز بیان کنید.
- کلاس ها و دوره ها (Classes and Courses)
اطلاعاتی در مورد کلاس ها و دوره های ارائه شده توسط مؤسسه آموزشی را باید در این بخش ارائه دهید. ذکر خلاصه و جزئیات دوره ها، تعداد دانش آموزانی که در یک کلاس خاص و یک دوره خاص ثبت نام کرده اند، مهم است.
- گالری (Gallery)
این بخش به صورت تصویری فعالیت های مهم، رویدادها، دستاوردها و غیره را به نمایش می گذارد.
- اخبار و رویدادها (News and Events)
شامل گزارش های تصویری از فعالیت های اخیر یا آتی، سمینارها، کارگاه ها، مقالات، اطلاعیه ها و غیره می باشد. همچنین می توانید جوایز، آموزش و دوره های آموزشی ارتقاء شغلی را نیز در این بخش بگنجانید.
- صفحه اطلاعات دانش پذیران (Student’s info page)
بخشی که می توانید اطلاعات شخصی دانش پذیران، دستاوردها و پیشرفت های آنها و جزئیات امتحان آنها را اضافه کنید.
- اعضای هیئت علمی (Faculty members)
این بخش شامل اطلاعات شخصی تمامی معلمان، دوره های آموزشی که آنها تدریس می کنند و میزان سابقه و تجربه آنها می باشد.
- گواهی والدین (Parent’s testimonial)
در این بخش می توانید دیدگاه والدین را نسبت به مدرسه یا مؤسسه آموزشی و فعالیت های آن اضافه کنید.
- بخش چرا ما را انتخاب کنید (Why Choose Us Section)
می توانید دستاوردهای مدرسه خود را نمایش دهید، عکس های مدرسه، معلمان و فارغ التحصیلان ممتاز خود را پست کنید و به والدین و دانش پذیران احتمالی بگویید که چرا باید مدرسه شما را انتخاب کنند.
- داستان های موفقیت دانش پذیران (Students Success Stories)
اینجا جایی است که می توانید دستاوردها، مهارت ها و داستان موفقیت کاربران و دانش پذیران خود را به نمایش بگذارید.
- وبلاگ/خبرنامه (Blog/Newsletter)
در این بخش، مقالات، خلاقیت ها و نوشته های دانش پذیران به صورت روزانه، ماهانه یا سالانه منتشر می شود.
۱۱ ترفند کلیدی برای نوشتن محتوای وب سایت آموزشی
در حالی که گفته می شود که یک تصویر معادل ۱۰۰۰ کلمه و یک ویدیو معادل یک میلیون کلمه ارزش دارد، تولید محتوای متنی و نوشتاری وب سایت شما هنوز هم مهم است. چون خیلی ها هستند که به جای تماشای یک ویدیو یا پیمایش در نمایش اسلاید عکس ها به خصوص در تلفن همراه، تمایل بیشتری به خواندن محتوا دارند.
داشتن محتوای خوب (Writing Better School Website Content) در وب سایت شما می تواند سفر بازدیدکنندگان وب سایت را کنترل کند، یافتن مطالب مهم را راحت کند، ارزش فروش داشته باشد و محتوای وب سایت شما را در دسترس قرار دهد.
۲ مولفه و جزء اصلی برای محتوای خوب وب سایت وجود دارد:
- خود محتوای وب سایت
- نحوه سازماندهی محتوا
چگونگی بهبود محتوای سایت بعد از طراحی سایت آموزشی
۱- از دیدگاه دانش پذیران بنویسید.
(Write from the Student Perspective)
چه کسی می تواند تجربه حضور در مؤسسه شما را بهتر از دانش پذیران شما تأیید کند؟ هیچکس! گاهی اوقات زمانی که تمام محتوای وب سایت شما را تیم بازاریابی شما بنویسد، کمی غیر واقع بینانه به نظر می رسد. گوش دادن به اینکه جامعه هدف شما چگونه در مورد شما صحبت می کند و چه می گویند، می تواند نبض شما را در مورد کلمات و عباراتی که انتخاب می کنید، هدایت کند.
شما می توانید این کارها را انجام دهید:
- خواندن، اشتراک گذاری مجدد و ارسال توصیفات
- انجام مصاحبه ها
- گوش دادن به ویدیوها
- ریویوها و نظرات رسانه های اجتماعی
با گوش دادن به آنچه دیگران در مورد مؤسسه آموزشی شما می گویند، می توانید دیدگاه معتبری را در مورد به اشتراک گذاری داستان خود پیدا کنید. در غیر این صورت اگر خودتان آن را بیان می کردید، ممکن است خسته کننده باشد. این نوع از انواع محتوا است که می تواند الهام بخش سرفصل ها و حتی کمپین های بازاریابی شما باشد.
جامعه هدف شما، مؤسسه شما را به شیوه ای متفاوت تجربه می کند! بنابراین در نظر بگیرید که دانش پذیران چه چیزی برای گفتن دارند و در کجای وب سایت خود می توانید آنها را دقیقاً به اشتراک بگذارید. اگرچه بخش های خاصی از وبسایت شما وجود دارد که منطقی است درباره خودتان صحبت کنید، اما نباید همه چیز درباره خود شما باشد. به روش هایی فکر کنید که می توانید کلمه «ما» را با «شما» جایگزین کنید تا بازدیدکنندگان احتمالی شما بیشتر احساس کنند که بخشی از مؤسسه آموزشی شما هستند.
۲- از کلمات اکشن استفاده کنید.
(Use Action Words)
در حالی که این نکته، ابتدایی به نظر می رسد اما کلمات اکشن، صفحه، وبلاگ،سرفصل های اخبار و دکمه های فراخوان را جذاب تر می کنند. به عنوان مثال جمله « اکنون استعلام کنید» بسیار قدرتمندتر از «فرم استعلام» است زمانی که روی یک دکمه یا حتی به عنوان تیتر اصلی صفحه استفاده می شود. عناوین خلاقانه ای را برای پست های خود بنویسیدد که شامل کلمات عملی و موضوعات هیجان انگیز مربوط به برنامه آموزشی عالی تان باشد.
۳- ارزش پیشنهادی را در سرفصل صفحه خود بنویسید.
(Write Value Propositions as Your Page Headlines)
ارائه ارزش پیشنهادی برای وب سایت آموزشی شما ضروری است، زیرا آنها بیانیه هایی هستند که نشان می دهند سایت شما چه چیزی را ارائه می دهد. این ارزش باید برای مؤسسه آموزشی شما منحصر به فرد باشد و ارزش چیزی را در مقایسه با سایر موسسات بیان کند. جملاتی را در نظر بگیرید که هیچ ؤوسسه و سایت دیگری جز شما نمی تواند بگوید.
برخی از نکات اضافی برای نوشتن یک پیشنهاد ارزشی عبارتند از:
- روی پیام رسانی برنتیجه تمرکز کنید. یعنی یک دانش پژوه با شرکت در دوره های شما در زندگی به چه چیزی دست خواهد یافت؟
- نقطه درد یا سوالی که ممکن است بازدیدکننده احتمالی شما داشته باشد را برجسته کنید
- روی ۵ درصدی تمرکز کنید که شما را خاص می کند. از خود بپرسید چه چیزی را می توانید پیشنهاد کنید که هیچ کس دیگری پیشنهاد نمی دهد؟
- برای تأکید و جلب توجه مجدد به ارزش پیشنهادی تان، آن را با تگ H2 در داخل متن بنویسید.
۴- هوشمندانه تر از اینفوگرافیک استفاده کنید.
(Be Smarter with Infographics)
اینفوگرافیک ها راه عالی دیگری برای نمایش داستان سایت آموزشی شما از طریق گرافیک ها و آمارهای جذاب بصری است. مهم است که به خاطر بسپارید که برای ایجاد یک اینفوگرافیک فقط به کنار هم قرار دادن اعداد تکیه نکنید. شما می توانید به جای ارائه آمار تصادفی، یک داستان منسجم بگویید.
۵- از به کار بردن اصطلاحات خاص خودداری کنید.
(Avoid Jargon)
به یاد داشته باشید که بازدیدکنندگان به ویژه مشتریان احتمالی ممکن است کلمات، عبارات یا اصطلاحات تخصصی مربوط به حوزه فعالیت آموزشی شما را درک نکنند. در حالی که برخی از افراد ممکن است از روی کنجکاوی روی این کلمات کلیک کنند، اما اگر مطمئن نباشند این اصطلاح به چه معناست، این کار را انجام نمی دهند. پس تا حد امکان سعی کنید این کلمات تخصصی را به زبان ساده و قابل فهم بیان کنید.
چگونگی بهبود ساختار محتوا بعد از طراحی سایت آموزشی و تولید محتوا
۶- از هرم معکوس استفاده کنید.
(Use the Inverted Pyramid)
صفحات داخلی وب سایت شما باید با استفاده از روش هرم معکوس ساخته شود. ابتدا شما می خواهید از طریق عنوان H1 و H2 توجه را به خود جلب کنید. به طور معمول H1 عنوان صفحه است، بنابراین H2 شما می تواند یک پیشنهاد ارزشی یا عنوان سرگرم کننده برای جذب بازدیدکننده باشد.
سپس بعد از آن شروع به تولید محتوای خود کنید. شما می خواهیدبه سوالات رایج مرتبط با موضوعی که به اشتراک می گذارید، پاسخ دهید. پاراگراف های خود را با فونتی بنویسید که به راحتی قابل خواندن باشد و با جنبه هایی مانند رنگ، متن بولد و گلوله ها متمایز شود.
در نهایت، همیشه باید محتوای خود را با یک کال تو اکشن به پایان برسانید. همیشه باید جای دیگری ( مثلمقاله قبلی مرتبط یا یک صفحه فرود دیگر با اطلاعات بیشتر) وجود داشته باشد که بخواهید بازدیدکننده خود را به آنجا ببرید.
۷- سئو را در نظر بگیرید.
(Consider SEO)
یکی دیگر از جنبه های مهمی که باید در هنگام ایجاد و تولید محتوای وب سایت آموزشی خود در نظر بگیرید، بهینه سازی موتور جستجو (SEO) است. این امر بر مکان وب سایت و محتوای آن در نتایج موتورهای جستجو بر اساس کلمات کلیدی که یک فرد جستجو می کند، تأثیر می گذارد.به عبارت دیگر شما باید اصطلاحات و کلمات کلیدی را در محتوای وب سایت خود که می خواهید برای آن رتبه بندی کنید، وارد نمایید.
چه در سئو، تازه کار باشید و چه یک حرفه ای باتجربه، همیشه باید از Google Analytics برای کمک به تعیین کلمات کلیدی خود استفاده کنید. گوگل آنالیتسکس یا همان GA به شناسایی عباراتی که افراد در گوگل تایپ می کنند تا وب سایت و صفحات آن را پیدا کنند، کمک می کند.
۸- در مورد نحوه چینش محتوای خود هوشمندانه عمل کنید.
(Think About Placement)
وقتی نوبت به چینش محتوا می رسد، ممکن است لازم باشد ناوبری ثانویه خود را به یک الگوی F، تغییر ساختار دهید، زیرا تحقیقات نشان میدهد که کاربران اینترنت، متن را با الگوی F میخوانند.
زمانی که دکمه های فراخوان یا همان کال تو اکشن را در همان صفحه محتوای خود قرار می دهید، نه تنها بهترین روش این است که دکمه ها را تا حد امکان به محتوای نوشته شده خود نزدیک تر قرار دهید، زیرا احتمال بیشتری وجود دارد که روی آن ها کلیک شود، بلکه باید اجازه دهید که آنها بخشی از ناوبری ثانویه شما نیز باشند.
۹- کپشن ها را اضافه کنید.
(Write Captions)
مطالعات نشان دادهاند که زیرنویس های تصویر به طور مداوم بخشی از پرخوانندهترین متن ها در یک صفحه هستند. جفت کردن یک تصویر قوی با یک شرح عمیق دو تا سه جمله ای می تواند به توصیف آنچه در تصویر یا ویدیو اتفاق می افتد، کمک کند. توصیه می کنیم از این استراتژی در سرتاسر سایت خود استفاده کنید و تصاویر را همراه با زیرنویسها و دکمه های فراخوان پررنگ برای جذب بازدیدکنندگان وب سایت اضافه نمایید.
۱۰- مختصر و منظم باشید.
(Be Concise and Organized)
اطمینان حاصل کنید که محتوای شما تا حد امکان مختصر است. قلم قرمز را بیرون بیاورید تا مشخص کنید کدام کلمات را می توانید حذف کنید، روی کدام کلمات می توانید تأکید کرده و آنچه واقعاً مهم است را های لایت کنید. استفاده از لیست ها، آکاردئون ها،تب ها و هدرهای مختلف برای جدا کردن بخش ها و سازمان دهی محتوا، تجربه کاربری دوستانه تری را در دسکتاپ و موبایل ایجاد می کند.
در این صورت محتوا تمیز وپیدا کردن آن آسان است، اطلاعات لازم را بدون زیاده روی و حشونویسی به اشتراک می گذارد و همچنان توسط گوگل بر اساس کلمات کلیدی موجود ردیابی میشود.
۱۱- به موبایل پسند بودن محتوا فکر کنید.
(Think Mobile-Friendly)
وقتی نوبت به محتوای وب سایت مؤسسه آموزشی شما می رسد، لازم است ببینید که سایت طراحی شده تان چگونه در تلفن همراه به نظر می رسد! تا مطمئن شوید که طراحی شما نه تنها ریسپانسیو است، بلکه به راحتی قابل اسکن، اسکرول، دارای فونت با اندازه مناسب و موارد دیگر است. یکی از ویژگی های طراحی سایت ریسپانسیو و موبایل فرندلی این است که محتوا در هر دستگاهی به راحتی قابل خواندن است.
به یاد داشته باشید که محتوا در زبان فارسی از راست به چپ خوانده می شود، بنابراین مطمئن شوید که مهم ترین اطلاعات صفحه شما در سمت راست است. و در انگلیسی بالعکس!
۲۰ تا از بهترین سایت سازهای آموزشی
سایت ایران فاندر زمانی که به دوستی با تجربه کدنویسی صفر کمک می کرد تا روی وبسایت مؤسسه اموزشی خود کار کند، در نهایت بیش از ۳۰ سازنده وبسایت آموزشی (Education Website Builders) را بررسی کرد و یک لیست کامل از سازندگان را برای:
- مدارس
- دانشگاه ها
- دانشکده ها
- دوره های آنلاین
با ادیتور مناسب برای طراحی سایت آموزشی حرفه ای آماده نمود. شما در هیچ کدام از این سازندگان به مهارت های کدنویسی و طراحی نیاز ندارید. آنها حتی میزبانی و نام های دامنه را پوشش می دهند و برخی به شما اجازه می دهند به صورت رایگان شروع کنید.
۱- Wix
یک سازنده همه کاره! که به شما حق انتخاب هایی می دهد که شایسته ایجاد وب سایت ایده آل برای هر نوع پروژه ای است. روند کار با Wix سریع و ساده خواهد بود و به هیچ دانش کدنویسی نیازی ندارید. همچنین همه وب سایت های ساخته شده با Wix سازگار با موبایل و دسکتاپ هستند.
Wix مجموعه گسترده ای از قالب های آماده برای استفاده و سه رویکرد جالب و کاربردی برای توسعه وب دارد، ADI ،Editor و Code! که می توانید از بین آنها انتخاب کنید. همه چیز به سطح مهارت های شما بستگی دارد. از مبتدیان کامل تا توسعه دهندگان ارشد وب، همه می توانند از Wix استفاده کنند.
۲- Weebly
Weebly For Education تنها سازنده و طراح سایت آموزشی با یک پلاگین شخص ثالث، میزبانی و نام دامنه جداگانه است که به آن نیاز دارید! نرم افزار راحتی که همه چیزِ مربوط به یادگیری و توسعه را برای شما دارد.
شما می توانید وب سایت های کلاس درس، پرتفوی های آنلاین برای دانش پذیران، برنامه های درسی موضوعی و پروژه های دیگری را با این وب ساز ایجاد کنید. اگر میخواهید سفارشی سازی هایی را انجام دهید، Weebly به همه اجازه می دهد تا به سرعت و بدون کد نویسی مطالب موجود را مطابق میل خود تغییر دهند.
با یک رابط کاربری دوستانه، میتوانید با همه دانش پژوهان با پیشینههای مختلف و گروههای سنی مختلف ارتباط برقرار کنید. بهترین بخش این نرم افزار این است که شما خدمات ساخت وب را به صورت رایگان و بدون تبلیغات دریافت می کنید و فقط در صورت نیاز آن را ارتقا می دهید.
با Ukit پلتفرم دانش خود را با کمترین تلاش و زمان ممکن به روش یا سبک خاص و دلخواه خود دربیاورید. uKit یک سازنده وب سایت آموزشی برای هر مربی است که اشتیاق زیادی به آموزش دارد و به آنهایی که می خواهند یاد بگیرند، شور و نشاط می بخشد. همه قالب های این نرم افزار موردپسند معلمان یا دانش آموزانی که ویرایشگر صفحه این نرم افزار را امتحان کرده اند، بوده است.
با ۳۸ دسته بندی و بیش از ۳۵۰ طرح موجود در این ابزار، بهترین را برای نیازهای خود خواهید یافت. uKit کاملاً ریسپانسیو و سازگار با سایر مرورگرها است و صفحه شما به طور یکپارچه در دستگاه های تلفن همراه و دسکتاپ کار می کند. نیازی به بررسی مسائل فنی نیست. سایت شما به طور خودکار از نظر سئو و سرعت بهینه می شود تا به رتبه بندی شما در گوگل کمک کند.
۴- Edublogs
مانند دانش آموزانی که به برتری تحصیلی دست می یابند، Edublogs نیز در زمینه طراحی و توسعه وب در صدر قرار دارد. این سازنده و طراح سایت آموزشی توسط وردپرس طراحی شده و استفاده از آن با حفظ کیفیت و عملکرد در سطح بالا بسیار آسان است.
این ابزار دارای ابزارهای مدیریت دانش آموز است که به شما کمک می کند هر داده ای را که در آموزشگاه خود ذخیره می کنید، سازماندهی نمایید. همچنین به دانشآموزان این امکان را می دهد که یک حساب کاربری ایجاد کنند و به شما تضمین می دهد که می توانید ورودی هایشان را بدون زحمت و با امنیت مدیریت کنید.
Edublogs رایگان بوده و بدون هیچ هزینه ای ارائه می شود، اما فقط عملکردهای اولیه وبلاگ نویسی را ارائه می دهد. با این حال با خیال راحت هر زمان که بخواهید می توانید ان را ارتقا دهید و ویژگی های بیشتری را تجربه کنید که وبلاگ آموزشی شما را به سطح جدیدی از تخصص می رساند.
آموزش برای رشد انسان مهم است و آموزش آنلاین با وبسایتی شروع می شود که ترکیبی از ویژگی های شبکه های اجتماعی و کسب درآمد را ارائه می دهد. اولین قدم این است که دانش پذیران خود را با استفاده از ابزاری که عملکرد و طراحی را تضمین می کند، جمع آوری کنید. Ning چیزی فراتر از یک سازنده برای طراحی سایت آموزشی است! آن یک همراه است که هر زمان می توانید برای نیازهای سازمانی خود به او تکیه کنید.
با Ning می توانید با دانش آموزان ارتباط برقرار کنید و روند یادگیری را در پلتفرم ONE ارتقا دهید. این وبساز قالب های ضروری برای هدف شما را دارد، زیرا یک کلکسیون کاملی از قالب ها دارد که به آموزش اختصاص داده شده اند.
همچنین شما این شانس را خواهید داشت که با استفاده از نینگ یک وبلاگ بسازید، سایت خود را با گواهینامه SSL ایمن کنید، آموزشگاه خود را بر روی نقشه قرار دهید، انجمن ها و نظرسنجی ها را انجام دهید تا تعامل و سایر موارد را افزایش دهید.
۶- Skookii
Skookii یک سازنده وب سایت آموزشی است که شروعی سریع در فضای آنلاین به شما ارائه می دهد. ساختن یک صفحه برای یک مدرسه یا حتی یک سازمان غیرانتفاعی هرگز آسان نبوده و نیست!
Skookii فقط چند دقیقه از شما وقت میگیرد و شما میتوانید همه چیز را به راحتی آماده کنید. برای شروع با Skookii به هیچ دانش کدنویسینیاز ندارید. تنها چیزی که لازم است این است که المان های مورد نظر خودتان را دراپ اند درگ کنید. شما فقط با انجام این کار می توانید ظاهر را مطابق با سلیقه خود استایل و بهبود بخشید.
شما در این ابزار مجموعه ای از قالب های از پیش تعریف شده را دریافت می کنید که می توانید آنها را تغییر دهید و برند کنید، لوگو، آیکون های رسانه های اجتماعی خود را اضافه کنید و پرداخت ها را بپذیرید، هر چه می خواهد باشد!
۷- Duda
اگر می خواهید در زمان خود صرفه جویی کنید و یک وبسایت آموزشی آماده برای راهاندازی سریع داشته باشید، این زمانی است که Duda وارد صحنه میشود. این سازنده وبسایت مملو از شگفتی هایی است که کار شما را به خوبی انجام می دهد.
نکته: کار با duda اصلاً نیازی به دانش کدنویسی و طراحی ندارد. حتی اگر کاملاً مبتدی باشید، باز هم در آن موفق خواهید شد و یک صفحه درجه یک برای مؤسسه آموزشی یا سایر اهداف تحصیلی خودخواهید داشت.
برخی از چیزهای خوبی که با Duda به دست می آورید عبارتند از: ناوبری عملی، ویرایشگر عکس، گالری، ویرایش موبایل و وبلاگ. در ضمن طراحی وب سایت شما نیز ریسپانسیو و بهینه سازی شده برای موتورهای جستجو خواهد بود.
۸- Squarespace
یک غول در میان این نوع نرم افزارها! اولین و مهمتر از همه اینکه Squarespace یک سازنده وب سایت دراپ اند درگ بوده و برای هر هدفی سازگار است. در ضمن استفاده از آن هم خیلی آسان است.
خیلی ها از Squarespace به عنوان سازنده و طراح سایت آموزشی برای ایجاد یک فضای وب فریبنده برای دوره های آنلاین دانشگاه ها استفاده می کنند. در واقع این ابزار با مجموعه ای سالم از الگوهای آماده ارائه می شود که به شما کمک می کند پروژه خود را سریع شروع کنید. شما هنگام ساختن وبسایت خودتان با Squarespace از همان ابتدا شبیه یک متخصص خواهید بود.
همچنین لازم نیست نگران نام دامنه، هاست، ریسپانسیو بودن برای تلفن همراه و مرورگرها باشید. Squarespace همه این موارد و خیلی از چیزهای دیگر را پوشش می دهد. فقط با قدرت پیش بروید و Squarespace را با پتانسیل کامل خود به کار بگیرید.
وقتی صحبت از بهترین سازندگان برای طراحی وبسایت آموزشی به میان می آید، Jimdo قطعاً بهترین است و به زودی دلیل آن را خواهید فهمید.
این نرم افزار با دارا بودن یک پلتفرم تجارت الکترونیک برای هر مدرسه، مؤسسه، آموزش الکترونیکی یا اهداف شخصی بسیار مناسب است. حتی میتوانید با Jimdo فراتر از آن بروید و وبسایتی بسازید که مطابق با نیازها و علایق شما باشد.
تمام قالب های از پیش ساخته شده، واکنش گرا و به راحتی قابل تنظیم هستند. مهم نیست که چقدر در زمینه فناوری اطلاعات دارید یا کاملاً تازه کار هستید، با Jimdo هر کسی به صورت آنلاین موفق خواهد شد. شما همچنین به HTML و CSS حضور آنلاین خود دسترسی کامل دارید. این امر مدیریت سایت شما را حتی پس از انتشار آن آسان می کند.
با Jimdo می توانید یک وبلاگ معرفی کنید و محتوای سفارشی برای شخصی سازی اضافه کنید. همچنین جامعه یادگیری خود را با ارائه تجزیه و تحلیل و گزارش ها پیگیری کنید تا از پیشرفت مستمر آنها اطمینان حاصل کنید.
۱۰- Elementor
اگر از وردپرس به عنوان سیستم مدیریت محتوای خود استفاده می کنید، Elementor صفحه ساز کشیدن و رها کردن (دراپ اند درگ) است که از استفاده از آن لذت خواهید برد.
صرف نظر از نوع صفحه ای که قصد دارید روی آن کار کنید، المنتور تنها سازنده و طراح سایت آموزشی است که تمام ایده ها و خواسته های شما را محقق می کند. عقب نمانید و برای محصول نهایی خودتان هر چقدر که می خواهید خلاق باشید.
همه وبسایتهای ساختهشده توسط Elementor واکنشگرا، پیکسل کامل (pixel-perfect)، سازگار با سایر مرورگرها و از نظر بصری جذاب هستند.
می توانید همه چیز را ساده نگه دارید یا با افکت های ویژه و سایر انیمیشن های فریبنده، آنها را غنی و پر ملات کنید. با المنتور شما واقعاً می توانید تک تک جزئیات وبسایت خود را ویرایش کنید و از بیش از ۸۰ المان طراحی خارج از باکس بهره مند شوید.
معرفی ۱۰ وبساز دیگر برای طراحی سایت آموزشی
- Bookmark
- Zoho Education Website Builder
- Webflow
- uCraft
- Websitebuilder
- Weblium Education Website Builder
- My School Design
- Simvoly
- WPBakery
- Educator Pages School & Education Website Builder
سوالات متداول درباره ساخت سایت آموزشگاهی
۱- یک وب سایت آموزشی عالی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
- قابلیت ثبت نام و ورود از طریق فیس بوک، گوگل یا ایمیل و رمز عبور
- امکان جستجوی یک دوره خاص
- پروفایل کاربر
- ردیابی و پیگیری میزان پیشرفت
- تماس های تصویری یا همان ویدیوکال
- امکان چت کردن
- روش های مختلف پرداخت مثل PayPal و Stripe
- ارائه بازخورد
- پنل ادمین
۲- هزینه ساخت و طراحی یک سایت آموزشی چقدر است؟
محاسبه قیمت نهایی توسعه وب سایت آموزشی بسیار پیچیده است و به عوامل مختلفی از جمله نیازهای پروژه گرفته تا مکان تیم توسعه و… بستگی دارد، برای محاسبه دقیق قیمت در هنگام برون سپاری، بعد از درک نیازمندی های پروژه کارفرما، تعداد ساعات مورد نیاز برای توسعه هر ویژگی تخمین زده می شود.
تخمین تقریبی انجام شده توسط تحلیلگران تجاری بیانگر این است که زمان مورد نیاز برای طراحی یک وب سایت آموزشی حدوداً بین ۱۰۹۵ ساعت تا ۱۲۵۰ ساعت است. سپس مقدار زمان مورد نیاز به ساعت ضرب در هزینه هر ساعت می شود.
۳- چگونه یک وب سایت آموزشی بسازیم؟
- ایده پروژه خود را تأیید و رسمی کنید.
- نگاه دقیق تری به مخاطبان خود بیندازید و آنها را بیشتر بشناسید.
- مطمئن شوید که در زمان راه اندازی سایت تان، محتوا دارید.
- ایده های خود را در مورد طراحی و ویژگی ها یادداشت کنید
- یک نسخه MVP توسعه دهید.
- مدل های کسب درآمد را در نظر بگیرید.
۴- چگونه از وب سایت آموزشی کسب درآمد کنیم؟
راه های مختلفی برای کسب درآمد از یک پلتفرم آموزشی وجود دارد:
- اشتراک (Subscription)
- پرداخت به ازای هر دوره (Pay per course)
- کمک های مالی و خیریه (Donations)
۵- چگونه یک وب سایت آموزشی طراحی کنیم و از طریق آن به موفقیت برسیم؟
شما باید نیچ خود را تجزیه و تحلیل کنید و درباره مخاطبان هدف شناخت بیشتری داشته باشید. برای شناخت مخاطبان خود باید به یکسری نکات از جمله سن، علایق و خواسته ها، نحوه گذرندان اوقات فراغت و جایی که آنها در اینترنت پاتوق می کنند (اینستاگرام، توییتر، ردیت، و غیره) توجه و دقت نمایید. در نتیجه می توانید وضعیت بازار را درک کنید و راه حلی را به کاربران ارائه دهید که مشکلات بیشتری را نسبت به محصولات رقبا حل کند.
تیم تولید محتوا
این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.