لینک شکسته یا مرده (Broken Link) چیست؟
لینک های شکسته یا پیوندهای مرده (به انگلیسی: Broken Links) به زبان ساده به لینک هایی در وبسایت گفته می شود که به علت برخی از مشکلات موجود در سایت، دیگر کار نمی کنند. این لینک ها باعث می شود که کاربر هنگام ورود به آنها به جای مشاهده مطلب مورد نظر خود، با خطای ۴۰۴ (Page Not Found) مواجه شود.
دلیل به وجود آمدن پیوندهای مرده چیست؟
- صفحه مقصد یا وبسایتی که به آن لینک خارجی داده اید، منتقل شده است یا دیگر وجود ندارد.
- یک URL نامعتبر برای لینک تان وارد کرده اید.
- صفحه لینک داده شده از وبسایت حذف شده است.
- وجود یک فایروال (firewall) که در دسترسی به لینک مقصد، محدودیت ایجاد کرده است.
اگر چه برخی تحقیقات درباره گوگل نشان داده اند که وجود یک یا چند خطای ۴۰۴ ممکن است به سئو سایت آسیب نرساند اما باید بدانید که وجود حتی یک لینک شکسته می تواند به تجربه کاربری وبسایت شما آسیب برساند و باعث افزایش نرخ پرش (bounce rates) شود.
انواع لینک های شکسته کدامند؟
- لینکهای شکسته داخلی (Internal Broken Links): کاربر با کلیک بر روی آن به یکی از لینک های سایت خود شما هدایت و با خطای ۴۰۴ روبرو می شود.
- لینکهای شکسته خارجی (External Broken Links): کاربر با کلیک بر روی آن به یکی از لینک های وبسایت دیگری هدایت و با خطای ۴۰۴ روبرو می شود.
لینک ها یا پیوندهای شکسته به ۵ طریق می توانند برای وبسایت ها مضر باشند:
وجود خطاهای ۴۰۴ و خطاهای مشابه آن در وبسایت ها فقط آزار دهنده نیستند بلکه آنها ممکن است به کسب و کار و اعتبار شما در فضای آنلاین آسیب جدی وارد کنند! مثلاً:
- تعدادی از مشتریان موجود خود را از دست می دهید چون کاربران فعلی، دیر یا زود با دیدن پیام های Page Not Found (صفحهی مورد نظر شما در سرور پیدا نشد) ناامید شده و دیگر هرگز به سایت شما باز نمی گردند.
- برای یافتن مشتریان جدید، به مشکل بر می خورید چون به دلیل وجود لینک های شکسته در وب، افراد صفحاتی را که به دنبال آن هستند، به راحتی پیدا نمی کنند.
- به اعتبار آنلاین خود لطمه وارد می کنید چون بیشتر بازدیدکنندگان، خطاهایی از این دست را نشانه تنبلی، بی احتیاطی و بی احترامی به آنها می دانند.
- تجربه کاربری (UX) بدی را ایجاد می کنید چون وقتی کاربران روی لینک ها کلیک می کنند و با خطاهای ۴۰۴ مواجه شده و ناامید می شوند و ممکن است هرگز به سایت مورد نظر بازنگردند. اکثر وبسایت ها در این صفحات یک پیام ساده می گذارند اما بهترین کار این است که به بازدیدکننده فرصت یک اقدام دهید. مثلاً می توانید آنها را به صفحه اصلی خود یا صفحه تماس با ما راهنمایی و هدایت کنید.
- تلاش های SEO شما بی نتیجه می شود چون جریان ارزش پیوند (flow of link equity) را در سرتاسر سایت شما محدود و بی اعتبار می کنند و این کار بر رتبه بندی سایت در Google و سایر موتورهای جستجو تأثیر منفی می گذارد. بهتر است بدانید که ارزش پیوند، یک عامل رتبه بندی در موتور جستجو است که بر اساس آن، لینک های خاصی، ارزش و اقتدار را از یک صفحه به صفحه دیگر منتقل می کنند.
تأثیر حذف لینک شکسته بر سئو سایت:
حذف پیوندهای مرده باعث می شود وبسایت شما جایگاه اصلی خود را در موتورهای جستجو بیابد، تجربه کاربر را بهبود بخشد و درک محتوای درون آن را برای بازدیدکنندگان و موتورهای جستجو آسان کند. از طرف دیگر، وب سایت هایی که لینک های خراب زیادی دارند، این پیام را به موتورهای جستجو می رسانند که از کیفیت پایینی برخوردار هستند.
مراحل یافتن و رفع لینک های مرده و خراب
مرحله ۱: لینک های شکسته را پیدا کنید.
(Find broken links)
افزونه ها و نرم افزارهای زیادی در دسترس است که به شما امکان می دهد خطاهای ۴۰۴ و لینک های مرده یا شکسته را جستجو کنید. مشخص شده است که برخی از آنها غیرقابل اعتماد هستند زیرا ممکن است سرعت وبسایت و حتی کامپیوتر شما را کاهش دهند.
در این بخش کارشناسان ایران فاندر ۷ ابزار مفید برای شناسایی لینکهای شکسته را توصیه می کنند:
بهترین روشی که ما برای شناسایی پیوندهای مرده در وبسایت توصیه می کنیم، استفاده از Google Search Console است. این ابزار، نسخه جدید گوگل وبمستر تولز (Webmaster Tools) و یک ابزار رایگان برای بررسی صفحات سایت است. برای انجام این کار ساده، شما باید وارد حساب کاربری خود در سرچ کنسول شوید و در قسمت Coverage می توانید لیستی از لینک های شکسته وبسایت خود را ببینید.
۲- Ahrefs
اگر کار با Ahrefs را بلد باشید، نیازی نیست که یک متخصص SEO شوید. این سایت یک مجموعه ابزار همه کاره در SEO بوده و دارای مطالب آموزشی رایگان و پشتیبانی ۲۴ ساعته است. این ابزار مورد اعتماد بازاریابان بزرگترین برندهای جهان می باشد.
۳- Semrush
شما می توانید با این ابزار، نتایج قابل اندازه گیری از بازاریابی آنلاین خود دریافت کنید. انجام سئو، بازاریابی محتوا، تحقیق در مورد رقبا، تحلیل تبلیغات کلیکی (PPC) و شبکه های اجتماعی فقط چند مورد از کارهایی است که این ابزار می تواند انجام دهد. همچنین باید بدانید که امکانات همه ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی همانند Google Trends ،Moz ،Hootsuite و SimilarWeb در Semrush جمع شده اند.
۴- JetSEO
جت سئو یک ابزار ایرانی است که می توانید برای پیدا کردن لینک های شکسته سایت خود از آن استفاده کنید. هر زمان که لینک سازی سایت شما دچار مشکل شود، جت سئو با ارسال یک ایمیل، این تغییرات و مشکلات را به شما اطلاع می دهد.
Broken link checker یک افزونه وردپرسی است که برای تشخیص پیوندهای مرده به کار می رود و به شما کمک می کند تا لینک های خراب را برای بهبود سئو و تجربه کاربر اصلاح کنید. در صورتی که از سایت وردپرسی استفاده می کنید، با استفاده از این ابزار می توانید تمام لینک های داخلی و خارجی سایت خودتان را جستجو و لینک های شکسته موجود در آن را پیدا و اصلاح نمایید.
Screaming Frog SEO Spider یک خزنده وبسایت است که با استخراج داده های سئو به شما کمک می کند، SEO سایت خود را بهبود ببخشید. نرم افزار Screaming Frog ابزار بسیار کاربردی است که تحت سیستم عامل ویندوز کار می کند. با معرفی سایت خود به این نرم افزار، کارش شروع می شود. بسته به نوع محتوا و سرعت اینترنت شما، سرعت خزش آن متفاوت است.
این سایت که در واقع ابزار آنلاین بررسی لینک ها است، با سرعت بهتری نسبت به ابزار قبلی، سایت شما را می خزد. در صورتی که دسترسی ربات ها را به سایت خود نبسته باشید، این سایت ابزار خوبی برای بررسی پیوندهای مرده به شمار می آید.
مرحله ۲: یک گزارش بنویسید و تغییرات خودتان را پیگیری نمایید.
(Create a report and track your changes)
پس از شناسایی لینک های شکسته، یک صفحه اکسل برای پیگیری فرآیندهای ریدایرکت لینک های خود ایجاد کنید. می توانید نام آن را چیزی مانند گزارش ریدایرکت لینک شکسته بگذارید. در Google Search Console به تب Coverage وارد شده و روی Excluded و سپس Not found (404) کلیک کنید؛ حالا می توانید گزارش ایجاد شده را با فرمت XML دریافت کنید و در برنامه Excel باز کنید.
داده های بقیه ابزارها را نیز می توانید در نرم افزار صفحه گسترده اکسل داشته باشید. داده های اصلی Ahrefs یا Semrush را در بخش های جداگانه در یک صفحه از اکسل سازماندهی کنید تا راحت تر بتوانید آنها را پیگیری نمایید.
مرحله ۳: تجزیه و تحلیل داده ها و تصمیم گیری در مورد اینکه کدام صفحات باید ریدایرکت شوند.
(Analyze data and decide which pages should be redirected)
بعد از طی این مراحل، وارد یک مرحله مهم خواهیم شد. Google Search Console و Ahrefs یا Semrush لیستی از لینک های مرده یا شکسته را به ما می دهند. اما قبل از ریدایرکت آنها، ابتدا صفحات و دلایل عدم عملکرد درست آنها را تجزیه و تحلیل کنید.
ممکن است در Google Search Console مشاهده کنیم که برخی از پیوندها دارای بازدیدکننده هستند، در حالی که برخی دیگر بدون بازدید می باشند. در بسیاری از موارد، بازدید از پیوندهای مرده فقط یک بار اتفاق می افتد. این URL ها ممکن است حاصل خطای انسانی باشد؛ مثلاً ممکن است فردی URL را به اشتباه در نوار آدرس تایپ کند. باید بدانید که این لینک ها ارزش اصلاح را ندارند اما لینک های شکسته ای که دارای بازدید متعدد هستند، ارزش صرف وقت و تلاش را دارند حتی اگر ناشی از خطای انسانی باشند.
گزارش ابزار Ahrefs Site Explorer این مزیت را دارد که URL هایی که به دلیل خطای تایپ، با مشکل ۴۰۴ مواجه شده اند را در تجزیه و تحلیل شما نشان نمی دهد. تمام لینک هایی که در Ahrefs Site Explorer نشان داده می شود، در واقع لینک های موجود در سایت هستند. هنگامی که این موارد را شناسایی کردیم، باید علت را مشخص و مشکل را برطرف کنیم.
مرحله ۴: در CMS ریدایرکت کنید
(Redirect in CMS)
نهایتاً وقت آن رسیده است که پیوندهای مرده را در سیستم مدیریت محتوای (CMS) خود هدایت کنید. ما از سیستم مدیریت محتوای وردپرس به عنوان مثال استفاده خواهیم کرد. اگر افزونه یواست سئو پرمیوم را نصب کرده باشید، در پیشخوان وردپرسی خود، گزینه ای به نام سئو وجود دارد که با مراجعه به این بخش و کلیک روی زیر گزینه تغییر مسیرها وارد بخش تغییر مسیرها – Yoast SEO می شوید.
حال در این بخش نوع ریدایرکت خودتان را انتخاب کنید و سپس نشانی قدیمی و آدرس جدید را پر کرده و بعد روی دکمه افزودن تغییر مسیر کلیک نمایید. در انتها یک پیام تأییدیه تغییر مسیر را دریافت خواهید کرد و کار تمام است.
باید بدانید که یواست سئو (Yoast SEO Premium) مهم ترین، قویترین و سبک ترین افزونه سئو وردپرس در جهان است و به عنوان افزونه اصلاح لینک شکسته نیز شناخته می شود.
جمع بندی: نحوه اصلاح لینک های شکسته در سایت
اصلاح لینک های شکسته در سایت مربوط به سئو تکنیکال است و بر روی سئوی سایت، تأثیرات شگرفی دارد. کافیست لینک های مرده سایت خود را سازماندهی کنید و بعد از مدتی شاهد بهبود رتبه بندی خود در موتورهای جستجو باشید.
یکی از متداول ترین و آسان ترین روش های اصلاح پیوندهای مرده در وبسایت، ایجاد ریدایرکت های ۳۰۱ می باشد. در قسمت فوق انجام ریدایرکت را با استفاده از افزونه یوآست سئو توضیح دادیم. در این قسمت قصد داریم این کار را با استفاده از افزونه Quick Redirect شرح دهیم.
نحوه ایجاد ریدایرکت ۳۰۱ با استفاده از افزونه رایگان Quick Page/Post Redirect Plugin در وردپرس به صورت زیر خواهد بود:
- ابتدا افزونه Quick Redirect را نصب کنید.
- پس از نصب، منویی با نام Quick Redirect به پیشخوان سایت وردپرسی شما اضافه می شود.
- با کلیک روی آن منو، می توانید لینکهای مبدأ و مقصد را تعریف کرده و ریدایرکت ۳۰۱ را برای لینک های مورد نظر انجام دهید.
- در قسمت Request URL آدرس لینک مبدأ و در بخش Destination URL آدرس لینک مقصد (آدرسی که می خواهید کاربران خود را به آن هدایت کنید) را وارد کنید.
- برای تعیین ریدایرکت ۳۰۱ در وردپرس باید با استفاده از تنظیمات ساختار، ریدایرکت را روی نوع ۳۰۱ قرار دهید.
- برای انجام ریدایرکت ۳۰۱ به منوی Redirect Options افزونه مراجعه کرده و سپس از کادر باز شده، نوع ریدایرکت را از بخش Make ALL Redirects this type روی ۳۰۱ قرار دهید.
عملکرد سایر گزینه های این کادر بدین شرح است:
- Turn OFF all Redirects: غیر فعال شدن کلیه لینکهایی که تا به امروز ریدایرکت کرده اید.
- Make ALL Redirects have rel nofollow: قرار دادن ساختار کلیه لینکها روی نوفالو
- Make ALL Redirects open in a New Window: تعیین ساختار کلیه لینکها به گونه ای که با باز شدن در پنجره جدید ریدایرکت شوند.
- Make ALL Redirects go to this URL: هدایت کلیه لینکهای ریدایرکت شده به آدرس دلخواه
ریدایرکت (Redirect) چیست؟
ریدایرکت یعنی هدایت کاربران و خزنده های موتور جستجو از یک URL به URL جدید که به صورت خودکار انجام می شود. یعنی کاربران هنگام تایپ URL یک صفحه، به صورت خودکار و بدون اینکه کاری انجام دهند، به صفحه جدید منتقل می شوند.
انواع ریدایرکت ها کدامند؟
- ۳۰۱: آدرس جدید را در دیتابیس، جایگزین آدرس قبلی می کنیم و آن را به طور دائمی به این آدرس انتقال می دهیم.
- ۳۰۲: معمولاً برای رفع خطای ۴۰۴ بوده و نشان می دهد که این صفحه موقتاً منتقل شده و ممکن است مجدداً برقرار شود.
- ۳۰۷: مشابه ریدایرکت ۳۰۲ و به معنای تغییر پروتکل از سمت منبع مقصد است. استفاده از این نوع ریدایرکت، منسوخ شده است.
- Meta refresh: نوعی تکنیک کلاه سیاه بوده و به سئوی سایت آسیب می زند چون در سطح مرورگر رخ می دهد و یک تأثیر منفی بر روی بانس ریت و رتبه سایت می گذارد؛ پس استفاده نکنید.
سلام وقت بخیر
من به دلیل عوض کردن نامک در برخی دسته بندی ها دچار این مشکل شدم ، اگر ریدایرکت انجام بدم خطای ریدایرکت chain دریافت میکنم چون قبلا هم این آدرس ها جز خطای ریدایرکت chain بودند و اصلاح شدند و بعد از اصلاح شدن اکنون به مشکل لینک های شکسته برخوردم به نظرتون به غیر از ریدایرکت چه راه دیگری هست؟ آیا باید از حالت ۴۱۰ استفاده کنم ؟
سلام و درود
امیدواریم منظورتان را درست متوجه شده باشیم و راهکارمان برای شما کارساز باشد.
ابتدا باید بگوییم که خطای ریدایرکت زنجیره ای (redirect chains) زمانی در سایت رخ می دهد که چند صفحه به طور پیوسته به هم ریدایرکت شده باشند. برای مثال صفحه irfoundr.com/page1 را ریدایرکت می کنیم به irfoundr.com/page2 و بعد از گذشت مدتی تصمیم می گیریم تا این صفحه را به irfoundr.com/page3 ریدایرکت کنیم که این موضوع برای گوگل بسیار گیج کننده است. اگر تعدا ریدایرکشن ها بیشتر از ۵ تا باشد، ربات گوگل دیگر آن را فالو نمی کند.
شما می توانید کل مسیر ریدایرکت زنجیره ای را با یک ریدایرکت ۳۰۱ جایگزین کنید.
یعنی اگر از صفحه ۱ به صفحه ۲> صفحه ۳> صفحه ۴ زنجیره تشکیل شده باشد. شما می توانید مستقیماً از صفحه ۱ به صفحه ۴، ریدایرکت ۳۰۱ انجام دهید. و سپس به گوگل بگویید که صفحات ۲ و ۳ را حذف کند یعنی این صفحات را بر روی حالت ۴۱۰ قرار دهید.
موفق باشید
سلام وقت بخیر
لینک های شکسته م شامل تمام لینک های خارجی هستن
مثل سوشال ها و لینکهایی که از ویکی پدیا گرفتم .
نمیدونم چرا اینطوری میشه ؟؟؟؟
url ها همگی درست هستن من هر هفته چک میکنم .
ممنون میشم راهنمایی کنید.