۲۵ ویژگی کارمند خوب که فقط مدیران عالی از آنها آگاهند!

پرسنل و کارمند خوب

خصوصیات اصلی یک کارمند خوب چیست؟ به آن خوب فکر کنید! اگر یک کارمند هستید، شاید وقتی برای استخدام در پست جدیدی از شرکت خودتان به مصاحبه دعوت شدید، این ویژگی ها به دردتان بخورد. درک اینکه این ویژگی ها کدامند و شناخت آنها چقدر می تواند در روند جذب و استخدام شما مفید باشد، بسیار حائز اهمیت است.

ویژگی هایی همانند منظم بودن، وقت شناسی، توانایی کار با تیم، نگرش مثبت و… ویژگی هایی از یک کارمند هستند که هر استخدام کننده ای به دنبال آن است؛ اما بسیاری از ویژگی ها هم وجود دارد که ممکن است کمتر کسی به آنها فکر کرده باشد. در این مطلب ما سعی کرده ایم ۲۵ ویژگی اصلی یک کارمند خوب را برای شما بیان کنیم که هر مدیری علاوه بر در نظر گرفتن مهارت های شغلی کارمندانش، باید به دنبال این ویژگی ها نیز باشد. مدیران موفق کسانی هستند که هیچ وقت تنها به توانمندی های شغلی کارمندان توجه نشان نمی دهند بلکه نسبت به ویژگی های رفتاری و شخصیتی آنها هم اهمیت می دهند.

از آنجایی که ایران یک کشور اسلامی هست، ما سعی کرده ایم از دیدگاه دین اسلام هم به این موضوع بپردازیم و ویژگی های یک کارمند را در فرهنگ اسلامی بازگو کنیم. اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید و به گنجینه دانش خودتان بیفزایید، توصیه می کنیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

۴ نوع زندگی شغلی وجود دارد:

۱- کارمندی

ما برای دیگران کار می کنیم (پزشک بیمارستان، معلم مدرسه)

۲- خویش فرمایی

ما برای خودمان کار می کنیم (مطب شخصی، کلاس خصوصی)

۳- کارفرمایی

دیگران برای ما کار می کنند (مجتمع پزشکی، موسسه آموزشی)

۴- سرمایه گذاری

سرمایه برای ما کار می کند (خرید سهام بیمارستان، تالیف کتب آوزشی)

کارمند کیست؟ انواع کارمند کدامند؟

کارمند (به انگلیسی: employee) فردی است که به صورت پاره وقت، تمام وقت یا قراردادی در سیستم اداری شرکت یا سازمانی مشغول به کار بوده و به خاطر انجام یک کار فکری از آن شرکت یا سازمان (خصوصی یا دولتی) حقوق ثابتی دریافت می کند. نوشتن، ترجمه، حسابرسی و… را می توان جزو کارهای فکری محسوب کرد.

کارمند با کارگر چه فرقی دارد؟

در عرف جامعه ایرانی، کارگر و کارمند از نظر مفهوم کاری با همدیگر تفاوت دارند، هانطور که گفتیم کار یک کارمند جنبه فکری دارد ولی کارگر (به انگلیسی: Worker) کسی است که کارش جنبه فنی یا یدی دارد. طبق این تعریف، دکتر، مهندس، کارگرساده و… همگی کارگر محسوب می شوند.

انواع کارمند طبق قانون استخدام کشوری و مدیریت خدمات کشوری ایران در دستگاه‌ها و ادارات دولتی 

  • کارمند رسمی

این نوع کارمندان بعد از گذراندن مراحل گزینش، استخدام می شوند و از نظر نظام استخدامی، مشمول قانون استخدام کشوری و قانون مدیریت خدمات کشوری هستند. آنها از نظر پوشش بیمه‌ای نیز مشمول صندوق بازنشستگی کشوری هستند. از مزایای این استخدام می توان به انعطاف‌پذیری، داشتن امنیت شغلی، ساعت کاری مشخص آن اشاره کرد.

  • کارمند پیمانی

کارمندان پیمانی یا استخدام نیمه رسمی رای انجام امور اجرایی و تصدی‌گری در سیستم اداری استخدام می‌شوند و از نظر نظام استخدامی، در طول مدت زمانی که کار می‌ کنند، می‌توانند تحت پوشش تأمین اجتماعی کشور قرار گیرند. کارمند خوب پیمانی اگر عملکرد مناسبی در حوزه کاری خود داشته باشو و رضایت کارفرمای خود را بدست بیاورد، می تواند در آینده به صورت نیروی رسمی به فعالیت خود ادامه دهد.

  • کارمند قراردادی

گروهی از کارکنان که امور خدماتی و پشتیبانی ادارات را بر عهده دارند. کارکنان خدماتی هم از نظر اداری و استخدامی مشمول قانون کار و از نظر بیمه مشمول قانون تامین‌اجتماعی هستند.

توصیه می کنیم این مقاله را مدیران حتماً بخوانند: ۱۰ روش برای ایجاد اخلاق کاری قوی در بین کارمندان

۲۵ ویژگی اصلی یک کارمند خوب

۱- توانایی کار با تیم (Team Player)

بازیگری خوب در یک تیم، یک ویژگی معمولی ولی اساسی و مهم در یک کارمند است! داشتن کارمندی که بتواند تیم را هدایت کند مهم می باشد ولی مهم تر از آن زمانی است که بتواند با همه اعضای تیم ارتباط برقرار کند و با آنها همکاری نماید. شرکت هایی که خواهان موفقیت مستمر هستند، به چنین کارمندانی نیاز دارند.

۲- برقراری ارتباط خوب (A Good Communicator)

برقراری ارتباط خوب با دیگران جزء لاینفک کار تیمی و لازمه کمک به اعضای تیم است. برقراری ارتباط خوب، محدود به ارتباط گیری درست با دیگران نیست بلکه شامل اصول و نحوه صحبت با افراد رتبه بالاتر و سطح پایین تر هم می شود.

این مقاله را حتما بخوانید:  خلاصه کتاب کسب و کار همین است نوشته ژان بقوسیان

۳- توانایی صحبت در جلسات (Speak Up At Meetings)

شما نه تنها کارمندی می خواهید که بتواند به خوبی ارتباط برقرار کند بلکه باید توانایی ارائه پیشنهاد و صحبت کردن در جمع بدون ترس را داشته باشد. حتی اگر کارمندی مشارکت زیادی نداشته باشد، فقط پرسیدن یک سوال عالی یا حمایت از ایده کارمند همکار می تواند تاثیری ماندگار بر روند فعالیت داشته باشد.

۴- همکاری با همدیگر (They Collaborate)

کارمندان شما با یک تیم چقدر راحت هستند و باهم همکاری می کنند؟ طبق تحقیقات ۶۰ درصد از مدیران به دنبال استخدام کارمندی می باشند که تیم گرا باشد. هیچ شرکتی نمی تواند در کاری که به تنهایی انجام می دهد موفق باشد، بلکه کار تیمی است که موفقیت را به دنبال دارد. شما کسی را می خواهید که سابقه همکاری و همچنین ظرفیتِ دادن و دریافت بازخورد سازنده را داشته باشد.

۵- آراسته بودن برای موفقیت (They Dress For Success)

فرقی نمی کند که این لباس غیر رسمی باشد یا کت و شلوار و کراوات! وقتی کارمندان برای شغل مورد نظر خود، به سر و وضع خود می رسند و با حفظ شئونات اسلامی لباس مرتبی می پوشند، این نشان می دهد که کارشان برایشان مهم است. آنها با این کار مسئولیت پذیری، ذکاوت و احترام خودشان را به محیط کاری و همکاران خود نشان می دهند.

۶- داشتن نگرش مسئولیت پذیری (They Have A “Take Charge” Attitude)

راستی چرا باید کارمندان این نگرش را داشته باشند؟ چون با داشتن این نگرش وقتی کسی با یک چالش سخت، مانع یا حتی روحیه پایین تیمی روبرو می شود؛ شانه های خود را بالا نمی اندازد و فکر نمی کند هیچ کاری نمی تواند در این زمینه انجام دهد بلکه مسئولیت پذیر بوده و برای رفع مشکل اقدام  می کند که اگر غیر از این بود، امروز این همه شرکت موفق نداشتیم.

۷- خواستار بودن برای فرصت های رهبری (They Want Leadership Opportunities)

هیچ کس فقط با دور هم نشستن و منتظر اتفاقی بودن پیشرفت نمی کند. شما کارمندی می خواهید که پیشنهاد هدایت پروژه یا مشاوره در انجام کارهای جدید را داشته باشد. در صورتی که سازمان شما نیاز به رهبر داشته باشد، آنها جا نزده و آماده اند تا دست به کار شوند.

۸- آن تایم بودن (They’re On Time)

این امر به دلیل اجباری بودن رعایت ساعت کاری سازمان نیست بلکه به این دلیل است که نشان می دهد آنها در کارشان جدی هستند و به کاری که انجام می دهند اهمیت می دهند. کارمند خوب جزو اولین افرادی است که علاوه بر سر وقت حاضر شدن در سر کارش، به موقع در جلسات حضور دارد و در هر صورت سعی می کند در صف اول باشد.

۹- آنها مانند یک مدیر فکر می کنند نه یک کارمند (They Think Like A Manager, Not An Employee)

این ویژگی در لیست ویژگی های یک کارمند خوب است و بسیار مهم می باشد. یک لحظه به این فکر کنید که کارمندان فقط منتظر بمانند تا به آنها گفته شود که چه کاری انجام دهند. در حالی که یک مدیر در مورد آنچه که باید انجام شود به صورت استراتژیک فکر می کند. کارمندان وظیفه خود را به خوبی انجام می دهند اما یک مدیر می خواهد کار تیمی به نحو احسن پیش برود، به همین دلیل است که آنها کارمندان را راهنمایی می کنند و یا در صورت لزوم، خودشان کار را انجام می دهند. وقتی مثل یک مدیر فکر می کنید، احتمالاً خواهان پیشرفت همه اعضای تیم خود می باشید. ایجاد یک تیم با اعضای اینچنینی، علاوه بر اینکه می تواند به نفع شرکت شما باشد، می تواند کارمندان تان را بیش از پیش قدرتمند و منتفع سازد.

۱۰- فکر کردن درباره نتایج (Think About Results)

این ویژگی مربوط به فعالیت هایی نیست که شما به پایان رسانده اید بلکه در مورد نتایجی است که در اتنها به دست آورده اید. به جای اینکه بگویید یک جلسه واقعاً خوب پیش رفت، بگویید چه کاری واقعاً توانسته اید به نتیجه برسانید. مثلاً به جای اینکه بگویید من اینقدر فروش کردم، بگویید با این میزان فروش در این سه ماه، مثلا ۱۰ درصد بیشتر به محقق ساختن یک هدف نزدیک شده ایم.

۱۱- مقایسه نکردن خود با دیگران (Don’t Compare Yourself To Others)

این مقاله را حتما بخوانید:  چرا و چگونه بهره وری کارکنان را افزایش دهیم؟ (توضیح قدم‌به‌قدم)

همانطور که در زندگی نباید خودتان را با کسانی دیگر مقایسه کنید، در محل کارتان هم نباید این کار را بکنید. فقط به این دلیل که یکی از همکاران شما پس از یک سال تلاش، در شرکت ترفیع مقام یافته است، ضرورتاً شما نیز نباید این کار را انجام دهید. به موفقیت های خود و آنچه می توانید برای ادامه کار بهتر خود انجام دهید، فکر کنید.

۱۲- جزئی گرا بودن (Detail-oriented)

البته که یکی از ویژگی های یک کارمند خوب جزئی گرا بودن است! بررسی اسناد، ایمیل و رضایت مشتری تازه وارد، مهم است اما این را بدانید که در این کار نباید گول شیطان را بخورید. شما کسی را می خواهید که بتواند چیزهای کوچک (مثل تاریخ اشتباه در یک قرارداد، تایپ نادرست نام مشتری و…) را ردیابی کند چون این مشکلات بیشترین دردسر را در روند فعالیت ایجاد می کنند.

۱۳-  دنبال کردن روندها (Follows Trends)

اسکی رفتن روی مسائل روز بسیار مهم است اما امروزه قدرشناسی و مراقبت از آنچه دارید و در حال انجامش هستید، خود مزیت رقابتی بوده و راهی عالی برای جلو زدن در رقابت است! متاسفانه اکثر کسب و کارها در ایران، صداقت، احترام به مشتری و… که پایه و اساس یک کسب و کار هستند را از یاد برده اند، از این رو شما با رعایت این اصول اولیه از خیلی ها جلو می افتید!

با دنبال کردن روندها و مسائل روز می توانید برنامه ریزی های استراتژیک جدیدی ارائه داده، مشتریان فعلی را حفظ و مشتریان جدیدی جذب کنید. این احتمال وجود دارد که شما کارمندانی با سنین مختلف در مجموعه خود داشته باشید اما باید اطمینان حاصل کنید که همه آنها را به طور مؤثر مدیریت می کنید.

۱۴- گوش دادن به بازخوردها (They Listen To Feedback)

این موضوع خیلی مهم است! کارمندی که بازخورد را شخصی نکند و به خود نگیرد و بتواند روند فعالیت را بهبود دهد، در نهایت می تواند تأثیر بسزایی در نتیجه کار بگذارد.

۱۵- پرهیز از شایعات (They Avoid Gossip)

شناسایی مشکلات در شرکت مهم است اما یک کارمند خوب همین که متوجه مشکلی در شرکت شد، در مورد آن با دیگر کارمندان صحبت نمی کند چون این کار فقط باعث ایجاد جو منفی خواهد شد.

پرسنل و کارکنان خوب
پرسنل و کارکنان عالی

توصیه می کنیم این مقاله را هم حتماً بخوانید: چرا و چگونه بهره وری کارکنان را افزایش دهیم؟ (توضیح قدم‌به‌قدم)

 ۱۶- مهارت در انجام کار (Know How To Play The Game)

فقط به این دلیل که باید از شایعات پرهیز کرد، نباید جریانات موجود را نادیده گرفت. وقتی می دانید چه کسی بر تغییر تأثیر می گذارد، چه کسی با مدیر موافق است و… بهتر می توانید در دفتر، بازی سیاسی را به جریانات سازنده سمت و سوق دهید.

۱۷- تمایل به یادگیری (Want To Learn)  

شما کسی را می خواهید که سوالات زیادی بپرسد، به دنبال کسب اطلاعات باشد و برای این کار حتی در کنفرانس های مختلف شرکت کند. این نوع کارمندان همیشه در تلاش هستند تا مهارت های خود را تقویت کرده تا بتوانند نقشی حیاتی در موفقیت های شرکت شان داشته باشند.

۱۸- حضور در رویدادهای شرکت (Go To Company Events)

زمانی که شما قصد دارید که رویدادی را برای شرکت تان برنامه ریزی کنید، از یک تنظیمات پیچیده در سایت گرفته تا چیزساده تر مانند تدارکات برِک تایم، مهم است که توجه داشته باشید که چه کسی حاضر می شود در انجام این رویداد با شما مشارکت کرده و کمک کند. شما کسی را می خواهید که در این رویدادها حاضر شود و از جان و دل همکاری کند. یادتان باشد اگر کارمندی ایده ای را مطرح کرد، ارزش دارد که آن ایده ها را نیز یادداشت کنید تا در صورت صلاح دید بتوانید به آنها جامه عمل بپوشانید.

۱۹-  راحتی در هنگام تحت فشار قرار گرفتن (They Are Comfortable With Pressure)

شما به کارمندی نیاز دارید که از تحت فشار قرار گرفتن احساس بدی نداشته باشد. یک کارمند ممکن است مواقعی از مسیر عادی کار روزانه خود خارج شده و در یک موقعیت ناراحت کننده، گیر بیفتید. کارمند خوب آن کارمندی است که هرچه بیشتر در معرض این گونه اتفاقات ناخواسته قرار داشته باشد، در برابر فشار مقاومت کرده و در نهایت به راحتی آن برهه را پشت سر بگذارد.

البته یک مدیر خوب باید اطمینان حاصل کند که فشار و استرس زیادی به کارمندان خود وارد نمی کند تا درگیری ذهنی کارمندان خود را کاهش داده و مطمئن شود که آنها احساس شادی و مفید بودن در سر کار را دارند.

این مقاله را حتما بخوانید:  زبان بدن در کار و محیط کاری چگونه باید باشد؟

۲۰- درخواست کمک (They Ask For Help)

درخواست کمک نشانه ضعف نیست بلکه یک نقطه قوت است. بدون کمک نمی توانید به جایی که می خواهید برسید. این ویژگی واقعاً بزرگترین قدرت یک کارمند خوب را به شما نشان می دهد. بهتر است بدانید که درخواست کمک کردن خیلی بهتر از انجام اشتباه یک کار است.

۲۱- داشتن روحیه سازگاری و وفق پذیری (They’re Adaptable)

کارمندی که قادر به سازگاری با تغییرات، حتی موارد غیرمنتظره باشد، کسی است که شما در تیم خود به آن نیاز دارید. او فردی است که حل کننده مشکل بوده و می تواند از پس مشکلات بربیاید. کارکنان موفق از تغییر استقبال می کنند و مشتاق هستند تا دیگران را نیز با این تغییر همگام سازند.

۲۲- صداقت (They’re Honest)

وقتی یک کارمند رُک، شفاف و صادق باشد، به ایجاد فرهنگ باز شرکت کمک می کند. علاوه بر این، فرد صادق یک دارایی عظیم است زیرا همکاران دیگر از او یاد می گیرند و صداقت آنها را تحسین می کنند و می دانند که هنگام تعامل با آنها پاسخ واقعی خواهند گرفت.

۲۳- خوش بین بودن (They’re Optimistic)

یک کارمند خوشبین می تواند دیدگاه ها و ایده های جدیدی ارائه دهد و افرادی را که برای یک هدف واحد، راه حل ها و گزینه های مختلفی دارند، دور هم جمع کند. کسی که خوش بین باشد می تواند تیم را متمرکز نگه دارد، حتی زمانی که جاده ناهموار باشد. شما کسی را می خواهید که با ذهنی مثبت با مشکلات مقابله کند زیرا می تواند به اطرافیان خود انرژی دهد و به شما کمک می کند از خط پایان عبور کنید.

۲۴-  متواضع و فروتن (They’re Humble)

مطمئناً گفتگو درباره موفقیت ها می تواند به تیم کاری شما انگیزه بدهد اما وقتی کارمندی عزت و شکوه خود را به اشتراک می گذارد و انتقاد را نیز می پذیرد، فرهنگ شرکت را ارتقا می دهد و منجر به رفاقت و ترویج کار تیمی می شود.

۲۵- اهل فن بودن (Are Tech-savvy)

هنگامی که یک کارمند از فناوری همیشه در حال تغییر حوزه کاری و رقابتی شما مطلع باشد، این یک امتیاز بزرگ است. آنها نه تنها می توانند دیدگاهی تازه به شما ارائه دهند بلکه می توانند به راحتی به اطرافیان خود نیز این یافته ها و اطلاعات را آموزش دهند تا مجبور نشوید وقت و هزینه خود را برای آوردن منبع خارجی تلف کنید.

ویژگی های یک کارمند خوب در دین اسلام و فرهنگ اسلامی:

  • داشتن نگاه ارزشی به کار
  • صداقت و امانت دار بودن
  • دقت در انجام کار
  • اهمال نداشتن در انجام کار
  • پرهیز از شتاب زدگی
  • حضور به موقع در سر کار
  • موکول نکردن کارها به یک وقت دیگر
  • خدمت رسانی به مردم
  • عاری از فساد و کاغذبازی و پرهیز از رشوه گرفتن
  • حُسن خلق، گشاده رو و مهربان بودن
  • رعایت انصاف
  • منت نگذاشتن به خاطر کارهای انجام داده
  • فرمان برداری از بالاتر از خود
  • ناقص انجام ندادن و به پایان رساندن کار

سخن پایانی

از فاکتورهای اصلی شناخت ویژگی های کارمندان خوب می توان به تجارب شغلی موفق، نحوه رفتار و اخلاق خوب در محیط کار، شایستگی در حوزه کاری خاص، داشتن مهارت فنی و… اشاره کرد. متأسفانه خیلی از سازمان ها نسبت به ویژگی های رفتاری و شخصیتی و همچنین تأثیر آنها بر تیم و محیط کاری توجه چندانی نشان نمی دهند، در حالی که مهارت را می توان آموخت اما تغییر رفتار و نگرش یک فرد بسیار سخت است.

کارمند خوب زن
کارمند منحصر به فرد

به اعتقاد خیلی از سازمان ها، مهارت حرف اول را می زند ولی بهتر است بدانید که در هنگام بحران یا تغییر ناگهانی در سازمان می توان کیفیت کارمندان خوب و موفق را تعیین کرد. پس بهتر است در تعیین ویژگی های کارمندان تان هیچ وقت توانمندی های شغلی آنها را معیار اصلی قرار ندهید.

به طور قطع به یقین می توان ویژگی های دیگری غیر از موارد فوق را بیان کرد. از نظر شما و سازمان تان یک کارمند خوب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ خوشحال می شویم نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید تا بر داشته های همدیگر بیافزاییم.

رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

4 دیدگاه برای “۲۵ ویژگی کارمند خوب که فقط مدیران عالی از آنها آگاهند!

  1. فیروزه دارابی گفته:

    این کارمند خوب باید در نوآوری و اشاعه اخلاق و فرهنگ درست سازمانی کوشا باشد و قبل از مدیر و ریس سازمان را هدایت نکند که اگر اینچنین شد هر روز به مشکلات سازمان اضافه شده تا حدی که سازمان زیر سوال برود و تا نابودی پیش میرود

  2. فیروزه دارابی گفته:

    در بعضی از سازمانها مشکلات اخلاقی برخی کارمندان زمینه ساز بستر رشد افراد بیکفایت و نابخرد شده و رشد سازمان را تحت تاثیر قرار میدهد و تمام امکانات و افق دید شرکت محدود به خواسته های نامتعارف میشود و توازن امکانات و خواسته هارا برهم زده و دیری نمی پاید که این وضع باعث اعتراض حتی کسانی که با وعده آنها سکوت اختیار کرده اند میشود و دوباره همه چیز تحت قوانین اصلاحی و تجدید نظر قرار میگیرد که در این میان دوباره همان افراد فعال میشوند و بقیه هم به تبع آن….و این سیستم حاوی این کارمندان هیچ وقت به آرامش نمیرسد مگر …

  3. فیروزه دارابی گفته:

    حتی در برخی سازمانها این کارمندان پرخرج و پرهزینه دست به فعالیتهای نامتعارف مانند هک و سرگرم کردن افراد زیر دست ناراضی میزنند و این جاهطلبیها همچنان توسط این افراد به گونه ای دیگر اداره میشود.این وضع مضحک شکل سازمانی را وارد تعاریف جدید و شاکله سازمان را در بازیهای گروهی نشان میدهد.نتیجتا سازمان از داخل دچار فروپاشی میشود و این افراد سمی همه را از نان خوردن ساقط میکنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟