مدیران بخوانند: ۱۰ روش برای ایجاد اخلاق کاری قوی در بین کارمندان

اخلاق کاری چیست؟

کارفرمایان در هر صنعتی به دنبال ویژگی ارزشمندی در کارکنان خود به نام اخلاق کاری هستند. آنها معتقدند افرادی که به یک اصول خاص اخلاقی پایبند هستند، در دسترسی به اهداف سازمانی مفیدتر خواهند بود.

اگر اخلاقیات کاری خوبی دارید، این موضوع می تواند توانایی و قابلیت استخدام شما را افزایش دهد و به شما کمک کند تا موقعیت های شغلی بهتری پیدا کنید. کارمندانِ با اخلاق، به دلیل قابل اعتماد، متعهد و منظم بودن، معمولاً توسط کارفرمایان برای پروژه های ویژه در نظر گرفته می شوند.

شما چه فکر می کنید؟ چرا این ویژگی به ظاهر فردی باید اینقدر مهم باشد؟ چرا در خیلی از جاها، می تواند دلیل برتری کارکنان باشد؟ چرا هویت شغلی و شخصیتی همانند میزان احترام به همکاران، برقرای ارتباط با آنها، صداقت، امانتداری، مسئولیت پذیری و… نشان دهنده اصول اخلاقی کاری می باشند؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا جواب همه این سوالات را دریافت کنید.

اخلاق کاری چیست؟

وجدان کاری یا اخلاق کاری (به انگلیسی: Work ethics) مجموعه ای از اصول، اعتقادات و رفتارهایی است که هر فرد در کار خود، موظف به رعایت آنها می باشد. این مجموعه از اصول، بر کلیه فعالیت های زندگی روزمره هر فرد و همچنین بر رفتار و نگرش او نسبت به شغل، حرفه و محل کار تأثیر گذاشته و او را به فردی مسئولیت پذیرتر و مصمم تر تبدیل می کند. در واقع اخلاقیات کاری، نگرش قاطعانه و فداکارانه هرکس نسبت به شغلش است و بر این اساس نحوه رفتار آن فرد در محیط کاری شکل می پذیرد.

رعایت اصولِ اخلاقی در کار، مهمترین قسمت موفقیت در حرفه شماست. اخلاق یا وجدان کاری مجموعه ای از ارزش ها است که بر اساس آرمان های نظم و انضباط و سخت کوشی بنا شده است. اخلاقیات کاریِ قوی به فرد امکان می دهد تا یک کار سخت را به طور اتوماتیک انجام دهد. شکل گیری عادت های خوب همانند تمرکز، داشتن انگیزه، قدرت اتمام کارها و موارد دیگر می تواند در ایجاد اخلاقیات کاریِ مناسب، مفید باشد.

در واقع برخی کسانی که از نظر اخلاقی، قوی هستند، ارزش بالایی برای موفقیت شغلیِ خود قائل می باشند. آنها پایبند اصول اخلاقی خاصی هستند که باعث می شود در هر موقعیتی، برجسته و نمونه باشند. کارکنان با وجدان کاری قوی، مجموعه خاصی از ارزش ها و رفتارها را از خود نشان می دهند که باعث می شود آنها شایسته تحسین باشند.

تقویت اخلاق و وجدانِ کاری، می تواند در هر شغلی به بهبود عملکرد فردی کمک کند. کارفرمایان هنگام استخدام یا ارتقای کارمندان خود، به دنبال ارزش هایی هستند که مرتبط با اخلاقیات قوی کاری باشد. کارمندان می توانند از طریق آموزش، مهارت های سختی کسب کنند اما کسب مهارت های مرتبط با وجدان کاری، غیر ممکن نیست اما دشوارتر است! بنابراین کارگزینی ها معمولاً به دنبال افرادی می گردند که قبلاً این ویژگی ها را از خود نشان داده اند.

اخلاقیات کاری در محل کار از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا مستقیماً بر کیفیت یا بازده شغل تأثیر می گذارد. وقتی شخصی به کار و محل کار خود احترام می گذارد، طبیعتاً بهره وری بیشتری پیدا می کند، از منابع شرکت استفاده بهینه می کند، برای زمان ارزش قائل می شود، سطح عملکرد بهتری نشان می دهد و شرکت را به سمت موفقیت سوق می دهد.

اصول اخلاق کاری
اصول اخلاق کاری

۱۰ اصل اخلاق کاری کدامند؟

۱- تمرکز و پایداری (Focus and Persistence)

افرادی که اخلاق کاری خوبی دارند، قادرند بر روی وظایف خود تمرکز بیشتری داشته باشند. داشتن پشتکار به آنها این امکان را می دهد تا مدت زمان بیشتری کار کنند و در عین حال سخت کوش تر باشند. تمرکز باعث می شود ضمن جلوگیری از حواس پرتی، کارها را با کارایی بیشتری به پایان برسانید. با این وجود مهم است که برای کاهش خستگی، استراحت کافی داشته باشید.

۲- انجام کارآمد و به موقع کارها (Finish Tasks in a Timely and Efficient Manner)

افرادی که دارای وجدان کاری قوی هستند، تعلل نمی کنند و در ضمن کارها را به نحو درست و شایسته ای انجام می دهند. کارفرمایان نمی خواهند کاری که در حال انجام است، شلخته و نادرست انجام شود و ممکن است افرادی را که کار بی‌کیفیت انجام می دهند، زیر سوال ببرند.

۳- قابلیت اطمینان (Reliability)

قابلیت اعتماد یعنی در عین اینکه انتظارات را برآورده می سازید، وظیفه محول شده را به خوبی انجام دهید. کارکنان با وجدان کاری قوی بسیار قابل اعتماد هستند. این افراد به موقع در شیفت کاری و جلسات حضور می یابند. آنها ساعات کاری را رعایت کرده و کار باکیفیتی را ارائه می دهند. آنها فراتر از حداقل های کاری و فراتر از انتظار مدیران پیش رفته و عملکردی عالی در کار دارند. کیفیت یعنی کارتان را درست انجام دهید، وقتی حواس دیگران به شما نیست!

این مقاله را حتما بخوانید:  نمونه بیزینس مدل داروخانه شبانه روزی و خدمات دارویی

۴- فداکاری (Dedication)

بخشی از اخلاقیات کاری، تعهد و فداکاری در کار است. کارمندان متعهد و فداکار می دانند که چگونه بدون حواس پرتی، روی کارشان تمرکز داشته باشند. آنها معمولاً تا پایان وظایف خود کار می کنند. حتی گاهی اوقات برای اینکه کار محوله را به پایان برسانند، بعد از ساعات کاری هم مشغول انجام آن کار می باشند.

۵- منضبط و وقت شناس بودن ( Be Punctual and Discipline)

وقت شناسی و نظم و انضباط یک قسمت اساسی در نشان دادن اخلاق کاری است. کارمندان منضبط، بسیار قاطع و متعهد نسبت به شغل خود بوده و تلاش می کنند انتظارات را برآورده کنند و حتی فراتر از آن پیش بروند. آنها به دنبال فرصت هایی برای یادگیری مهارت های جدید و بهبود عملکرد خود هستند.

۶- سودمندی (Productivity)

رعایت اخلاق در کسب و کار، باعث پایداری و سودآوری می شود. اخلاق قوی کاری به معنای بهره وری و سودمندی شاخص و برجسته است. کارمندان بهره ور، معمولاً بازده بالاتری نسبت به همکاران خود دارند. آنها پروژه ها را زودهنگام به اتمام می رسانند و بیش از حداقل نیازها، کار انجام می دهند.

۷- همکاری (Cooperation)

کارمندان باوجدان اغلب مشتاقانه در پروژه ها با همکاران خود، همکاری و مشارکت می نمایند. آنها کار تیمی خوبی نشان می دهند و در صورت لزوم به راحتی به دیگران کمک می کنند.

۸- صداقت (Integrity)

صداقت حرفه ای به معنای رعایت اصول عالی اخلاقی و جلوه‌ای از یک شخصیت اخلاق‌مدار است. افرادی که از صداقت برجسته ای برخوردارند، نسبت به دیگران صادق، مؤدب و منصف هستند.

۹- مسئولیت پذیری (Responsibility)

نشان دادن اخلاق کاری قوی، مستلزم مسئولیت پذیری است. کسانی که باوجدان و مسئولیت پذیر هستند، خود را در قبال عملکرد خود (مثبت یا منفی) مسئول می دانند. آنها سرزنش خطاهایی که مرتکب شده اند را می پذیرند و به طور فعالانه، برای رفع آنها تلاش می کنند.

۱۰- حرفه ای گری (Professionalism)

حرفه ای بودن معنایی بیش از پوشیدن لباس های اداری (پوشش تجاری) دارد! حرفه ای بودن شامل رفتار، نگرش و ارزش های حرفه ای است. کارکنان بااخلاق تقریباً همیشه حرفه ای بودن خود را حفظ می کنند. آنها با طرز لباس پوشیدن، گفتار، قضاوت و… حرفه ای بودن خود را کاملاً واضح نشان می دهند. آنها مؤدب، حواس‌جمع، منظم و آراسته هستند. افراد حرفه ای به دیگران احترام می گذارند و تلاش می کنند تا صادق و سخت کوش باشند.

حس همکاری در بین کارمندان
تیم ورک – کار تیمی

چگونه کارمندان می توانند اخلاقیات کاری خود را ارتقا دهند؟

  • به دنبال پیشرفت حرفه ای باشید

به طور مستقل به دنبال روش هایی برای بهبود عملکرد کاری خود مانند شرکت در کلاس های آموزشی، شرکت در سمینارهای آخر هفته یا مطالعه نشریات حوزه کاری خود باشید.

  • به کار خود اهمیت دهید

به هر کاری، زمان و توجه لازم را بدهید تا بتوانید پروژه ها را سر موقع تحویل دهید. شما با این کار می توانید در انتها، کار باکیفیتی ارئه دهید.

  • به دیگران احترام بگذارید

در محیط کار با دیگران و درباره آنها مؤدبانه صحبت کنید. یادتان باشد با حرفه ای نگه داشتن تعاملات خودتان، احترام خود را نسبت به دیگران نشان می دهید. لئو تولستوی در این باره می گوید: اگر می خواهید شخصیت واقعی یک انسان را بشناسید، به حرف های دیگران که درباره او می زنند توجه نکنید، ببینید که او درباره دیگران چگونه صحبت می کند.

  • حواس پرتی های خود را کاهش دهید

هر چیزی مثل تلفن همراه را که ممکن است حواس شما را پرت کرده یا معطوف به چیزی غیر از کار کند، دور از دسترس قرار دهید.

  • از مشاوران یا همکاران معتمد خود، راهنمایی بخواهید

برای شناسایی حوزه های پیشرفت و ترقی و تعیین اهداف هوشمندانه، از کوچ یا همکاران معتمد خود مشاوره و راهنمایی بخواهید.

  • استراحت را فراموش نکنید

برای جلوگیری از فرسودگی شغلی (burnout) و تمرین یک سبک کاری سالم، در طول روز کاری کمی استراحت کرده و مقداری تحرک داشته باشید.

  • مدیریت زمان را تمرین کنید

برای انجام کار باکیفیت و به موقع و همچنین حضور آن تایم در سر کار و جلسات، باید بدانید چگونه زمان خودتان را مدیریت کنید!

نشان دادن مهارت های مرتبط با اخلاق کاری در مصاحبه شغلی

مصاحبه بهترین مکان برای نشان دادن اخلاقیات کاری شما است. شما می توانید ارزش های مرتبط با اخلاق کاری خود را در کل مراحل مصاحبه به نمایش بگذارید، با:

  • حضور به موقع در محل مصاحبه
  • پوشیدن لباس حرفه ای
  • دست دادن صمیمانه و برقراری تماس چشمی با مصاحبه گر
  • صحبت کردن محترمانه با مصاحبه گر
  • پاسخ دادن صادقانه به سوالات
  • بیان نمونه ای از اشتباهات خود و کارهایی که برای رفع آن انجام داده اید
  • ذکر تمایل خود برای انجام کار تا زمان اتمام آن
این مقاله را حتما بخوانید:  افشای راز فروشندگی با 14 مهارت فروش استثنایی
وجدان کاری و موفقیت کاری
موفقیت در کار با تقویت وجدان کاری

۱۰ راهکار برای ایجاد اخلاق کاری حرفه ای در محیط کاری

۱- مشخص کردن اهداف و آرمان ها (Clear Goals and Objectives)

بیشتر اوقات انجام کارهای بدونِ هدفِ مشخص، برای کارمندان دشوار می شود. اخلاق کاری کارمندان زمانی تقویت می شود که آنها به طور کامل از کاری که باید انجام دهند، آگاهی داشته باشند. رهبران یا مدیران تیم باید قبل از شروع کارهای جدید، اهداف و مقاصد انجام آن کار را به روشنی توضیح دهند. صرف نظر از استعداد و تجربه کاری، کارکنان به هدفمندی نیاز دارند. بنابراین مدیران باید آنها را با اهداف مشخص همسو کنند. مطمئن باشید که:

  • اهداف قابل اندازه گیری باشند و یک بازه زمانی مشخص داشته باشند.
  • چالش برانگیز و در عین حال قابل دستیابی باشد.
  • قبل از اجرا باید توسط اعضای تیم به خوبی پذیرفته شوند.

۲- دادن مشاوره درست (Proper Mentoring)

پس از مشخص کردن اهداف، شما باید برنامه های مشاوره ای خوبی برای راهنمایی کارمندان خود ارائه دهید. شما باید از نقش خود به عنوان یک معلم یا مربی استقبال کرده و کارمندان تان را در هر مرحله به ویژه در روزهای اول، راهنمایی کنید.

سعی کنید دستورالعمل ها یا راهنمایی های خودتان را با استفاده از ارائه های خوش ساخت، گرافیک یا فیلم های جذاب و گیرا، لذت بخش تر کنید. در طی مراحل مشاوره و منتورینگ، با انجام جلسات یک به یک یا جلسات تیمی به موقع، به صورت کارآمد و مؤثر با کارمندان تان ارتباط برقرار کنید.

۳- الگو باشید (Be a model)

شما باید الگوی خوبی از خود ارائه دهید تا به واسطه‌ آن بتوانید دیگران را هدایت کنید. حرفه‌ای بودن یعنی در زندگی خود چه درون سازمانی و چه برون سازمانی، سرمشق دیگران باشید. اگر خود شما به عنوان مدیر، اصول اخلاقی ضعیفی داشته باشید؛ این رفتار در سازمان جاری می شود. اگر می خواهید اخلاق کاری خوب را در بین تیم خود رواج دهید، باید پیشرو و سرمشق آنها باشید.

تا زمانی که شما (یا افرادی که در سطح مدیریتی می باشند) معیارها و ارزش های تیم خود را تعیین نکنید، نمی توانید انتظار داشته باشید که نتایج خوبی کسب کنید. داشتن یک اصول رفتاری و اخلاقی مشخص در سازمان، بسیار مهم است اما اطمینان از رعایت اصول عمومی از اهمیت بیشتری برخوردار است. وقتی به تیم های خود انگیزه می دهید یا آنها را هدایت می کنید، همیشه باید نظارت داشته باشید و بازخورد بگیرید که آیا الگوی خوبی ارائه داده‌اید یا نه!

۴- ایجاد محیط کاری مناسب (Create the right Work Environment)

فضای کاری نامنظم به معنای بی سر و سامانی عادات کاری است. نمی توان در یک محیط شلخته کاری، انتظار نتایج خوب را داشت. این یک واقعیتِ ثابت شده از نظر روانشناختی است که محیط فیزیکی مستقیماً با سلامت ذهنی و بهره وری ما ارتباط دارد.

اطمینان حاصل کنید که کارمندان شما احساس امنیت می کنند، آنها نباید نگران میز محصور یا قطعی برق باشند. به نظر نمی رسد که این موضوعات جزئی مانع زیادی ایجاد کند اما تکرار چنین موضوعات جزئی می تواند بر اخلاق کاری کارمندان تأثیر بگذارد. این موضوعات نشان می دهد که نسبت به کارکنان و نیازهای آنها، نگرش کمتر مسئولانه دارید. در نهایت، این امر باعث می شود که کارمندان به کارهایی که انجام می دهند، کمتر پاسخگو باشند.

۵- حرفه ای بودن (Professionalism)

شاید شما حرفه ای بودن واقعی را با نحوه گفتگو، لباس و رفتار در محیط کار بشناسید. حرفه ای بودن با کردار، اعتماد، وفاداری، نظم و اشتیاق برای تعالی آغاز می شود. کارکنانی که وجدان کاری دارند، با تمام وجود کار کرده و تلاش می کنند تا در هر موقعیتی که قرار دارند، تعالی پیدا کنند. مدیران می توانند با این کارها، حرفه ای سازی را ارتقا دهند و حسن نیت را برای یک سازمان به ارمغان آورند:

  • روی حرف خود بایستید و به قولی که داده اید، متعهد باشید.
  • برای تعالی تلاش کنید.
  • محترم، صادق و شفاف باشید.
  • با صداقت عمل کنید.
  • نگرش یادگیری داشته و همیشه در حال آموختن باشید.

۶- منضبط بودن (Discipline)

نظم و انضباط، پل ارتباطی بین اهداف و موفقیت و همچنین یکی از المنت های اصلی اخلاق کاری است. وقتی نظم و انضباط بخشی از فرهنگ شرکت شود، در کلیه کارکنان شما طنین انداز خواهد شد. با ایجاد فرهنگ انضباط شخصی، کارفرمایان می توانند عملکردها و واکنش های خود را به طور مثبت مرور کنند.

نظم و انضباط با زمان شناسی و مدیریت زمان آغاز می شود. مدیران می توانند تأکید ویژه ای بر وقت شناسی در سازمان داشته باشند. کارمندان وقت شناس کمتر مرخصی می گیرند؛ و در روی دیگر سکه، کارکنانی که مرتباً از زیر کار در می روند، باری برای سازمان محسوب می شوند. بنابراین نظم و انضباط خودِ مدیر به اعضای تیم کمک می کند تا در جهت اهداف مورد نظر سازمان به طور کارآمد اقدام کنند.

این مقاله را حتما بخوانید:  نمونه بیزینس مدل پخش مواد غذایی

۷- درک نیازهای کارکنان (Understand your Employees’ Needs)

اگر می خواهید یک محل کار با انگیزه بالا ایجاد کنید، باید نیازهای کارمندان خود را درک کنید. کارمندان در صورت برآورده شدن نیازهای خود، میزان تعامل و تعهد بالایی را نشان می دهند. آنها همچنین احساس انگیزه بیشتری کرده و بیشتر به سمت برآورده سازی اهداف و چشم انداز سازمان، گرایش پیدا می کنند.

نیاز امروز کارمندان متفاوت است و آنچه در گذشته کار می کرد، ممکن است امروز کارساز نباشد. روند کار در حال تغییر است و نیازهای کارکنان نیز تغییر می کند. به عنوان مثال پدر و مادر شاغل ممکن است انتظار داشته باشند که مدیرشان انعطاف پذیری لازم را داشته باشد. در عین حال یک فرد تازه کار، به دنبال برنامه های آموزش و توسعه بیشتر برای بهبود مهارت های خود است. همه اینها مستقیماً روی کارهایی که انجام می دهند، تأثیر می گذارد. بنابراین درک نیازهای کارکنان به تحریک عملکرد و رضایت شغلی آنها کمک می کند.

۸- فرهنگ بازخورد مداوم (A Culture of Constant Feedback)

بازخورد، بخشی اساسی از چرخه ارتباطات در محل کار است؛ از این رو بازخورد مداوم و مستمر می تواند در پرورش محیطی با وجدان کاری سطح بالا، نقش حیاتی داشته باشد. برای فرهنگ سازی بهبود مستمر در یک سازمان، بازخورد صادقانه و سازنده، بسیار لازم و ضروری است.

با گفتگوهای آزاد، فرهنگ شفاف کاری، پیشنهادات و تبادل دقیق ایده ها و اطلاعات، فیدبک و بازخورد را تسهیل کرده و هنجارهای سازمان را با جدیدترین و بهترین گرایش ها به روز کنید.

۹- دادن انگیزه و روحیه به کارمندان (Fuel their Spirits)

باید بدانید که مدیریت نقش مهمی در پرورش اخلاق کاری عالی در بین کارکنان دارد. بخشی دیگر که مدیران می توانند در آن سهم بسزایی داشته باشند، پاداش دادن به کارکنان خود است، مخصوصاً آن کارکنانی که اخلاق کاری خوبی در محیط کاری نشان می دهند. همیشه بر امور نظارت داشته باشید و سعی کنید کارکنان شرکت خود را به خاطر انجام کاری صحیح، تحسین و تشویق نمایید.

انسان ها یک نیاز ذاتی برای قدردانی دارند! گاهی اوقات برای نشان دادن تقدیر و تشکر از عملکرد خوب کارکنان تان، به آنها پاداش بدهید. کارمندانی که اصول اخلاقی صحیح را رعایت می کنند، شایسته شناخت هستند. مسئولیت شما این است که روحیه آنها را تقویت کنید و به آنها حس ارزشمندی و قابل توجه بودن بدهید.

۱۰- حذف موانع (Eliminate Obstacles)

نهایتاً برای ترویج اصول و ارزش های کاری در بین کارمندان خود، باید موانع موجود بر سر راه آنها را برطرف کنید. اگر کارمندان شما در محل کار خود بی اشتیاق و بی انگیزه باشند، به احتمال زیاد، پایبند کار نبوده و اشتیاقی برای نشان دادن اخلاقیات خوب خود نخواهند داشت.

منفی گرایی در محل کار، سیاست های غلط اداری، سلسله مراتب بدون انعطاف، عدم تقدیر و تشکر و حقوق و مزایای ناکافی می تواند روحیه کارمندان را در محل کار کاهش دهد. به خاطر داشته باشید که ارزش های اخلاقی فقط وقتی مفید و ثمربخش هستند که ذاتاً در کارمندان باشند. عجولانه رفتار نکردن، شناسایی عوامل استرس، صحبت با کارکنان و احترام گذاشتن به آنها همگی جزو مسئولیت های اصلی مدیران است.

اخلاقتان را تغییر دهید
تغییر را از خودتان آغاز کنید

سخن پایانی: تغییر از من آغاز می شود!

تجلی موفقیت و رضایت، یک روند آهسته و پیوسته است. بنابراین شخص باید تعهد و اخلاق صحیح کاری را داشته باشد تا به نتیجه دلخواه برسد. شما نمی توانید دیوارهای دفتر را با نقل از اصول اخلاقی رنگی پر کنید و انتظار داشته باشید همه آنها را دنبال کنند. این کار در ابتدا ممکن است برای شما مفید باشد اما با گذشت زمان، فرهنگ محل کار تکامل می یابد.

شما نمی توانید بایدها و نبایدهای قدیمی خود را دنبال کنید. شما باید با درک علایق و نیازهای کارمندان، محیطی را ایجاد کنید که همه بتوانند با هم رشد کنند. خود مدیران در یک محل کار می توانند به ترویج اخلاق کاری کمک کرده و تغییر مثبتی در فرهنگ کار ایجاد کنند. پس تغییر را از خودتان شروع کنید تا شاهد تغییر در کارمندان تان باشید.

برای القای حس قوی اخلاقیات کاری به کارمندان، چه کار دیگری می توانیم انجام دهیم؟ خوشحال می شویم دانسته های خودتان را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: indeed.com
رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟