تعریف استراتژی محتوا چیست؟ آموزش گام به گام

استراتژی محتوا

درباره نحوه ساختن یک استراتژی برای تولید محتوا، اطلاعات زیادی وجود دارد. برای همین است که شاید تعجب کنید و از خود بپرسید: استراتژی محتوا در سال های اخیر دستخوش چه تغییری شده و تعریف دقیق آن چیست؟

این که بازاریابی محتوا را تازه شروع کرده اید یا مدتی است که از آن استفاده می کنید، مرور مجدد برنامه ها هرگز به درد شما نمی خورد. مطمئن شوید که این برنامه ها برای مشتریان احتمالی و مشتریان واقعی شما آپدیت شده و همچنین ابتکاری و جذاب است. مهم نیست که مشتریان شما چه عاداتی برای خرید دارند، مهم این است که بروز باشید.

اگر این مقاله را می خوانید، احتمالاً قبلاً در کسب و کار خود با محتوا درگیر شده اید اما قبل از خواندن این مطلب، سعی کنید تعاریفی از استراتژی محتوا در سطح اینترنت بخوانید زیرا رویکری قدیمی و کلیشه ای دارند و به زودی به تاریخ خواهند پیوست!

اگر وقت این را ندارید که به سایر مقالات سری بزنید کافیست این جمله را یاد بگیرید زیرا خلاصه هر آنچیزی است که در سطح اینترنت وجود دارد: داشتن یک برنامه قوی و هوشمند برای بازاریابی محتوا، اولین قدم برای پیروزی در رقابت و همچنین درگیر کردن مستمر مخاطبان می باشد.

اما ما با گذشته کاری نداریم و در ادامه بدون هیچ معطلی رویکرد جدید را به شما آموزش خواهیم داد. در این مقاله خواهید فهمید که استراتژی محتوا دقیقا چیست، چرا کسب و کار شما به یک برنامه بازاریابی محتوا نیاز دارد و برای ایجاد استراتژی خود چه مراحلی را باید طی کنید. پس توصیه می کنیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

محتوا چیست؟

قبل از اینکه بدانیم که استراتژی محتوا (به انگلیسی: content strategy) چیست، بهتر است که منظور از محتوا را بیان کنیم. محتوا یک کلمه واحد بوده و بسته به متنی که در آن به کار برده می شود، می تواند معانی و مفاهیم مختلف داشته باشد. با این حال نمی توان به یک تعریف مختصر و واحد از آن دست یافت.

بسیاری از ما وقتی محتوای سایرین را در سطح اینترنت می بینیم، به راحتی می گوییم که به سبک تولید آن آشنا می باشیم اما واقعیت پشت پرده چیز دیگری است و هر حوزه سبک خاص محتوایی خود را دارد. در حالت کلی در حوزه بازاریابی دیجیتال، محتوا ۴ عنصر اصلی را در بر می گیرد:

  • اطلاعات (Information): محتوای شما بر چه اصلی استوار است؟ طنز، کار عملی، سرگرم کننده، آموزشی، علمی و… یا ترکیبی از آنها
  • موقعیت (Contex): محتوایی که برای کمک به خواننده در نظر گرفته شده، قرار است چه کاری انجام دهد؟ مخاطبان این محتوا چه کسانی هستند؟ اصلا چرا منتشر می شود؟
  • رسانه (Medium): در چه کانالی محتوا را منتشر می کنید و این امر چگونه بر پیام کلی تأثیر می گذارد؟ به چه تعداد مخطبان دسترسی دارید؟
  • فرم (Form): آیا محتوا به صورت متنی است یا گرافیکی، صوتی، تصویری، تعاملی، واقعیت مجازی و…؟

پس محتوا اطلاعاتی است که مرتبط به یک موقعیت خاص بوده و دارای فرمی است که با رسانه ای که از طریق آن منتقل می شود، شکل می گیرد. بسیاری از تعاریف مربوط به محتوا بیش از حد بر روی اطلاعات متمرکز هستند و به بقیه اِلمان ها توجه زیادی نشان نمی دهند.

اطلاعات بدون در نظر گرفتن موقعیت، فقط نویز محسوب می شود. اطلاعاتی که با فرم و رسانه خاص مربوط آن ارائه نمی شوند، احتمال دارد هیچ تأثیری روی مخاطب نگذاشته و در نهایت بازدهی مورد انتظار را نداشته باشد، مثلاً شما می توانید مراحل تعویض لاستیک را بنویسید اما بهتر است بدانید گنجاندن تصاویر باعث واضح تر شدن درک آن می شود. داشتن تقویم محتوایی می تواند در این مسیر به شما کمک کند.

به همین ترتیب مطالبی که در یک قسمت از محتوا گنجانده اید، باید فرم مناسب و همسو با رسانه مورد نظر باشد. شما نمی توانید یک راهنمای تفصیلی برای یک موضوع پیچیده را در یک پست توییتری منتشر کنید. همچنین محتوا باید برای مخاطب هدفی که می خواهید به آن دسترسی پیدا کنید، معنا و مفهوم داشته باشد. مثلاً مخاطبان هدف ما در ایران فاندر، علاقه مندان به کارآفرینی و کسب و کار های اینترنتی، تیم های تولید محتوا، تیم های سئو و بازاریاب های دیجیتال می باشند.

امروزه کسب و کارها بدون اینکه به تکنیک های سنتی تبلیغاتی متکی باشند، از تولید محتوای الکترونیکی به عنوان وسیله ای برای جذب مشتریان بالقوه استفاده می کنند. محتوای دیجیتال به مشتریان بالقوه این امکان را می دهد تا به صورت ارگانیک شما را کشف و با شما درگیر شوند. همانطور که آنها به دنبال دسترسی به اطلاعات و مفاهیم مرتبط با آنچه می خواهند، هستند؛ شما را پیدا می کنند و اوقات خود را با خواندن مطالب شما سپری می کنند.

این مقاله را حتما بخوانید:  اصول ایجاد لینک داخلی در سایت + آموزش لینک سازی داخلی برای سئو

قیف فروش هنوز وجود دارد اما نیرویی که مردم را جذب می کند فقط تبلیغات و جلسات فروش نیست، بلکه محتوای رایگان است که به افراد کمک می کند چیز جدیدی یاد بگیرند، مشکلات خود را حل کنند، کار بهتری انجام دهند و در نهایت راه حل هایی پیدا کنند که به آنها در رسیدن به اهدافشان کمک کند. در کل اگر بخواهیم محتوا را در یک جمله خلاصه کنیم میگوییم: محتوا پادشاه است.

محتوا پادشاه است
محتوا بی شک پادشاه است

محتوا وسیله ای برای نشان دادن تخصص و آگاهی شما در مورد چیزهایی است که مخاطبان مورد نظر شما به آنها توجه ویژه دارند و باعث اعتمادشان می شود تا اگر روزی تصمیم گرفتند خریدی انجام دهند، شما در مرکز فکر آنها و جلوتر از همه رقبا باشید. اگر واقعاً می خواهید محتوای شما هر هدف تجاری را به سرانجام برساند، باید به آن هدف، ارزش افزوده اضافه کنید.

استراتژی تولید محتوا چیست؟

وقتی فهمیدیم محتوا چیست، می توانیم شروع به درک این موضوع کنیم که داشتن یک استراتژی تولید محتوا به چه معناست. استراتژی محتوا فرآیند مداوم و مستمر تبدیل اهداف و آرمان های تجاری به یک پروژه و سپس استفاده از محتوا به عنوان ابزار اصلی برای به سرانجام رساندن آن پروژه می باشد. مثلاً هدف تجاری شما ممکن است افزایش آگاهی از برند و در نهایت درآمد بیشتر باشد.

برای دستیابی به این هدف، شما ممکن است یک استراتژی تولید محتوا بچینید که هدف آن افزایش ترافیک وبسایت و هدایت بازدید کنندگان به صفحه محصولات یا خدمات باشد. در حقیقت یک استراتژی محتوای خوب اغلب به عنوان پایه و اساس مراحل جذب و لذت مخاطب شما در طول مدت خرید است. در کنار جذب مشتریان احتمالی، ممکن است از این استراتژی برای فروش و جلب رضایت کلی مشتریان فعلی نیز استفاده کنید.

تولید محتوای با کیفیت می تواند به شرکت ها در ایجاد ارتباط با مخاطبان جدید و اعتماد سریع آنها کمک کند و در نهایت، منجر به کسب موفقیت مستمر و طولانی مدت شود. اما باید بدانید که تولید محتوای درست برای هدف نادرست، نتایج خوبی را به همراه نخواهد داشت.

به عنوان یک استراتژیست محتوا، وظیفه شماست که اهداف بزرگتری که در آنها سهیم می باشید را بدانید. استراتژی محتوا به تنهایی وجود ندارد و منظور از آن فقط ساختن یک تقویم و یا داشتن وبلاگ پر از محتوای عالی نیست. همچنین منظور از آن، قرار دادن یک قطعه محتوای یکبار مصرف بر اساس درخواست تیم های فروش و… هم نیست.

استراتژی تولید محتوا راهنمای ایجاد، تحویل به موقع و مدیریت محتوای مفید و قابل استفاده است. اگر استراتژی محتوای شما با یک هدف تجاری شروع نمی شود، آن یک استراتژی نیست بلکه صرفا یک محتواست.

تیم استراتژی محتوا
استراتژیست محتوا

هنگامی که مشخص کردید دقیقا هدف تان از تولید محتوا چیست، با پرسیدن سوالاتی ساده و در عین حال مهم می توانید استراتژی محتوای خود را اصلاح کنید: این سوالات عبارتند از:

۱- می خواهیم محتوای ما در جهت دستیابی به اهداف تجاری مان به چه نتیجه ای برسد؟ قرار است چه مشکلی را برای مخاطبان خود حل کنید؟

در حالت ایده آل، محصول یا خدمات شما مشکلی که مخاطبان شما با آن مواجه هستند را حل خواهد کرد. اما در درجه بالاتر، یک استراتژی محتوای صحیح می تواند از دو نوع افراد پشتیبانی کند: کسانی که تاکنون فهمیده اند چالش های اصلی آنها چیست و کسانی که در حال حاضر برای غلبه بر این چالش ها از محصول شما استفاده می کنند. محتوای شما ارزش محصولات و خدمات شما را ارتقا می دهد و باعث می شود مشتریان شما به کاربران با کیفیت تری تبدیل شوند.

۲- چه چیزی شما را منحصر به فرد می کند؟

رقبای شما احتمالاً محصولی مشابه محصول شما دارند. این بدین معناست که مشتریان احتمالی شما باید بدانند که چه چیزی باعث بهتر و متمایز شدن شما می شود، اینجاست که محتوا وارد عمل می شود.

۳- چگونه برای محتوای خود شاخص کلیدی عملکرد (Key Performance Indicator یا KPI) تعیین کنیم؟

این شاخص به ما نشان می‌­دهد، یک سازمان چقدر در رسیدن به اهداف کلیدی خود موفق بوده است. برای تعیین شاخص عملکرد کلیدی درست کافیست آنرا خاص (Specific)، قابل اندازه ­گیری (Measurable)، قابل دستیابی (Attainable)، مرتبط (Relevant) و مقید به زمان (Time-bound) بسازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در گوگل یک سرچ ساده در این باره انجام دهید.

۴- مخاطب هدف ما برای محتوایی که تولید خواهیم کرد، کیست؟ برای چه تعداد مخاطب محتوا تولید می کنید؟

این مقاله را حتما بخوانید:  164 عنوان جذاب ایمیل برای افزایش نرخ باز شدن ایمیل‌ها

شما باید دقیقا بدانید برای چه مخاطبانی محتوا تولید می کنید. همچنین همانطور که تجارت شما ممکن است انواع مشتری ها را داشته باشد، استراتژی محتوای شما نیز باید نیاز بیش از یک نوع خواننده یا بیننده را تأمین کند.

۵- چگونه ایده های محتوایی را بیابیم؟ ایجاد و انتشار محتوا را چگونه مدیریت کنیم؟

کشف نحوه یافتن و انتشار کلیه مطالب، خود می تواند کاری دلهره آور باشد اما اینترنت برای یافتن ایده همانند معدن طلا است. برای یک استراتژی محتوا مهم است که بداند چه کسی چه چیزی را ایجاد می کند و کجا و چه زمانی منتشر می کند. باید اطمینان حاصل کنید که محتوای تولید شده با نوع برند، اهداف و مخاطبان شما همسو است.

۶- بهترین قالب های محتوایی که مناسب محصول تان باشد، کدام است؟ روی کدام قالب های محتوا تمرکز خواهید کرد؟

محتوای شما به چه شکل هایی در می آید؟ اینفوگرافیک؟ فیلم ویدئویی؟ پست های وبلاگ؟ یا… با شناسایی موضوعاتی که می خواهید در آن موضع گیری کنید، تعیین کنید که برای کدام قالب باید قالب بندی کنید تا بتوانید آن موقعیت را به بهترین شکل بیان کنید. شاید تیم محتوای شما بتواند یک پست متوسط وبلاگ قرار دهد اما مهارت ایجاد فیلم های با کیفیت بالا را ندارد. در این صورت باید بدانید در کجا برجسته تر و متمایزتر خواهید شد.

۷- چگونه محتوا را توزیع خواهیم کرد؟ آنها را در چه کانال هایی منتشر خواهیم کرد؟

همانطور که می توانید محتوا را در فرمت ها و قالب های مختلف ایجاد کنید، کانال های مختلفی نیز خواهید داشت که می توانید محتوا را در آنها منتشر نمایید. کانال ها می توانند شامل وبسایت یا رسانه های اجتماعی مانند اینستاگرام، فیس بوک، توییتر و… باشند.

چرا بازاریابان نیاز به ایجاد استراتژی بازاریابی محتوا دارند؟

بازاریابی محتوا به مشاغل کمک می کند تا منابع قابل اعتماد و مقرون به صرفه ای همانند بازدید مستمر از وبسایت بدست بیاورند. اگر بتوانید یک پست وبلاگی باکیفیت ایجاد کنید، می توانید ترافیک پایداری را با آن بدست آورید و لینک آن می تواند تا مدت ها در صفحه نتایج گوگل برای مخاطبان در دسترس باشد و افراد جدیدی را به سایت شما هدایت کند.

منبع قابل اعتمادی از بازدیدکنندگان که از محتوای همیشه سبز شما دیدن می کنند، این امکان را فراهم می کند بدون هیچ دغدغه ای سایر روش های بازاریابی را برای درآمدزایی همانند محتوای حمایت شده، تبلیغات در شبکه های اجتماعی و محتوای توزیع شده تجربه کنید. بعلاوه محتوای شما نه تنها در جذب لیدها نقش دارد بلکه به آموزش مشتریان احتمالی هدف شما و ایجاد آگاهی از نام برند تجاری تان نیز کمک می کند.

هر استراتژی بازاریابی محتوا بایستی با استراتژی گسترده تر برند، اهداف کلی بازاریابی و اهداف تجاری شما همسو باشد. برای این منظور، شما باید یک نقشه راه تهیه کنید. نقش استراتژیست محتوا، تهیه نقشه راه برای تولید محتوا در دستیابی به اهداف تعریف شده تجاری است. بیایید به چند نمونه از نحوه عملکرد و تاثیر محتوا در حوزه های مختلف نگاهی بیندازیم.

استراتژی بازاریابی محتوا
بازاریابی آنلاین و بازاریابی محتوا
  • استراتژی محتوا برای سئو (Content Strategy for SEO)

استراتژی تولید محتوا و سئو اغلب با هم کار می کنند. بیشتر مشاغلی که ما با آنها کار می کنیم به دنبال افزایش ترافیک ارگانیک و لیدهای تولید شده از طریق محتوا هستند، زیرا با این روش، هزینه های اکتساب مشتری خود را کاهش می دهند.

اما چگونه یک استراتژی محتوا می تواند در خدمت این هدف باشد؟

در چند سال اخیر محتوا بیش از پیش اهمیت پیدا کرده و به مهمترین قسمت استراتژی سئو تبدیل شده است. همانطور که موتورهای جستجویی همانند گوگل در حال پیشرفت سریعی هستند، آنها بر ارائه محتوای باکیفیت به کاربران که هدف جستجوی آنها را تأمین می کند، تأکید بیشتری دارند. در جستجو، دامنه های معتبر می توانند حتی با محتوای زیر مجموعه ای رتبه خوبی داشته باشند. در روی دیگر سکه، دامنه های کوچک می توانند با خوشه های محتوایی معتبر که از نظر رقابتی لایق رتبه خوبی هستند، بالاتر از وزن خود قرار بگیرند.

خوشه های محتوا (خوشه های موضوعی) روشی برای سازماندهی محتوا در یک وبسایت است که با ایجاد صفحات مختلف حول یک موضوع اصلی انجام می شود. در این خوشه یک صفحه اصلی یا صفحه ستون وجود دارد که از آن به صفحات زیر مجموعه لینک داده می شود. به همین ترتیب صفحات خوشه نیز باید به صفحه ستون بک لینک دهند. باید بدانید یک خوشه محتوا باید موضوعی را در تمام مراحل خرید خریدار، یعنی از آگاهی و کسب اطلاعات گرفته تا چگونگی خرید را برای کاربر پوشش دهد.

این مقاله را حتما بخوانید:  درخواست مشاوره سئو حرفه ای رایگان | استخدام کارشناس SEO

مشتریان احتمالی می خواهند محصول یا خدمات شما را به عنوان یک راه حل ممکن بشناسند، از این رو خواستار محتوایی می باشند که به آنها کمک کند، بهترین تصمیم را برای خرید نهایی بگیرند.

در اینجا ساختار قیف فروش، مثل آنچه یاد گرفته اید نیست! همه از بالای قیف شروع نمی کنند و راه خود را به طرف پایین قیف ادامه نمی دهند. بعضی از افراد قبل از آگاهی از راه حل، به قیف شما وارد می شوند و در طول مسیر قیف می خواهند درباره راه حل شما اطلاعات بیشتری کسب کنند.
به همین دلیل است که شما باید کل سفر را پوشش دهید، یعنی هر کسی را که وارد سایت شما می شود باید یک مرحله بعدی روشن در ذهنش ایجاد کنید تا بدون توجه به جایی که در قیف قرار دارد، بتواند اقداماتی انجام دهد. رساندن مشتری به مرحله اقدام، فقط یک راه دارد و آن هم تولید محتوا و داشتن استراتژی حرفه ای برای آن است.

  • استراتژی محتوا برای موفقیت و پشتیبانی مشتری (Content Strategy for Customer Success and Support)

محتوایی که در آن اصول سئو رعایت شده، سهم زیادی از توجه مشتریان احتمالی را به خود جلب می کند اما مرحله پس از خرید را نیز نادیده نگیرید. محتوا فقط برای مشتریان احتمالی نیست، تهیه محتوای مفید برای مشتریان فعلی و سابق هم به همان اندازه ضروری است.

محتوای تولید شده برای پس از خرید ممکن است باعث جذب ترافیک و اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی نشود اما یکی از بهترین راه ها برای کاهش بسیاری از درخواست های پشتیبانی مشتریان سابق، فعلی و آینده است. یک محتوای قوی به تیم های پشتیبانی شما این امکان را می دهد تا توجه خود را بر مشتریانی با ارزش و مسائل و موضوعات مهمتری متمرکز کنند که محتوا به تنهایی نمی تواند آنها را حل کند. اگر متوجه شدید که تیم های پشتیبانی شما به طور منظم با مسائل و سوالات تکراری درگیر می شوند، در تقویم محتوای خود فضای کافی برای محتواهایی ایجاد کنید که به مشتریان تان کمک کند خودشان نحوه استفاده از محصول شما را یاد بگیرند. به عنوان مثال ایجاد صفحه راهنمای خرید محصول، پاسخ به سوالات متداول درباره محصول، نحوه خدمت دهی پس از فروش و… می تواند جزو بهترین محتواها باشد که تصورش را هم نمی کنید.

  • استراتژی محتوا برای قابلیت فروش (Content Strategy for Sales Enablement)

محتوای قابلیت فروش محتوایی است که یک تیم فروش می تواند از آن برای آموزش مشتریان احتمالی و کمک به آنها برای تصمیم گیری بهتر برای خرید محصول یا خدمات استفاده کند. یا به عبارتی دیگر محتوایی است که شرایط را فراهم می‌کند تا عملکرد تیم فروش را در تعامل با مشتری بهبود بخشد. در اینجا استراتژی محتوای شما باید به گونه ای باشد که سوالات و اعتراضات مشتریان را در رأس کار قرار دهد.

چرا داشتن برنامه دقیق محتوایی مهم است؟

شما بدون استراتژی محتوا در پیگیری هر چیز جدیدی، بی جهت و بی هدف خواهید بود. واقعیت این است که چرخه حیات محتوا باید از جایی شروع شود؛ بدون دانستن اینکه می خواهید چه کاری انجام دهید، نمی توانید این روند را شروع کنید. همانطور که از چرخه حیات محتوا عبور می کنید، خواهید فهمید که چه نوع محتوایی بیشتر به درد مخاطبان شما خواهد خورد، پس کافیست شروع کنید و به استراتژی خود چهارچوب درست بدهید و روش هایی برای بهینه سازی آن پیدا کنید. نگران نباشید زیرا درباره محتوای خود از مشتریان واقعی، مشتریان احتمالی، شرکا و مردم بازخورد خواهید گرفت که می تواند به شما در اصلاح استراتژی کلی کمک کند.

بازخورد گیری و اصلاح مسمتر، استراتژی تولید محتوا را چالش برانگیز و سرگرم کننده می سازد. این کار چیزی نیست که شما یکبار در سال یا یکبار در هر فصل روی آن تعمق کنید. شما دائماً در حال سازگاری و یافتن راه های جدیدی هستید تا نسبت به آخرین باری که در این چرخه حرکت کرده اید، کمی هوشمندانه تر عمل کنید. در طول این مسیر، تیم محتوای شما باید اطلاعات خود را جمع آوری کرده و یک استراتژی محتوای مستند ایجاد کند.

سخن پایانی

اکنون که فهمیدید استراتژی محتوا چیست و چه کارهایی را برای ساخت آن باید انجام دهید، احتمالاً از خود می پرسید که چگونه می توان آن را عملی کرد. ما می توانیم به شما کمک کنیم! اگر از ابتدا شروع می کنید، قبل از نوشتن استراتژی یاد بگیرید محتوای دیجیتال را چگونه به صورت اصولی تولید کنید که ما خواندن مقاله آموزش تولید محتوا را به شما توصیه می کنیم.

رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟