۱۸ روش برای ایجاد انگیزه در کارکنان بدون کارت هدیه!

نحوه افزایش انگیزه در کارکنان ایران فاندر

خیلی از کارفرمایان اغلب به اشتباه معتقد هستند که پول ساده ترین راه برای ایجاد انگیزه در کارکنان است. آنها فکر می کنند حقوق و دستمزد خوب می تواند دلیل کافی برای پیگیری مجدانه اهدافی باشد که برای کارمندان خود تعیین کرده اند. با این وجود پول به تنهایی به معنای داشتن کارمندان شاد نیست!

بله! درست فهمیدید حقوق همه چیز نیست. البته پرداخت عادلانه مهم است تا انگیزه هر کارمندی برای انجام بهترین کار در محیط کاری خود باشد اما این فقط اساس کار است. در واقع  فاکتورهای بسیاری وجود دارند که بر خلق و خوی، اخلاق کاری و در نتیجه بهره وری کارکنان تأثیر می گذارند.

در بازارِ کار فشرده عصر کنونی، کارفرمایان باید بر روی چگونگی جذب و حفظ استعدادهای برتر تمرکز کنند و باید بدانند که دادن پول زیاد همیشه نمی تواند بهترین انگیزه باشد. نیروی کار امروزی به دنبال چیزهایی بیش از یک فیش حقوقی هستند! بله آنها هدف و تعامل می خواهند.

با توجه به این موضوع ما قصد داریم در این مطلب در مورد ۱۸ راهکار صحبت کنیم که فراتر از صرف هزینه و پول است تا در انگیزش کارکنان خود سهیم باشید.

مقدمه

اکنون که بیکاری در ایران غوغا می کند و بالاترین نرخ بیکاری تاریخ این کشور را شاهد هستیم، بزرگترین چالش کارفرمایان این است که استعدادهای برتر را استخدام و حفظ کنند. ما در یکی از مقالات قبلی ایران فاندر به ویژگی های کارمند خوب پرداخته ایم که قطعاً می تواند برای شما مفید باشد.

بسیاری از شرکت ها فکر می کنند می توانند با دادن پاداش های نقدی، حقوق تشویقی و… انگیزه بیشتری برای تلاش و وفاداری کارمندان خود بدهند. بر اساس تحقیقات جدید، معلوم شده که استفاده از پول نقد، همیشه بهترین راه حل برای ایجاد انگیزه در کارکنان نیست.

پول مهم است اما همه چیز زندگی نیست! چیزی که کارمندان حتی بیشتر از پول آرزو می کنند این است که احساس کنند مدیران از آنها قدردانی می کنند و از این کارشان واهمه ای ندارند. راه های دیگری همانند داشتن برنامه های منعطف برای انجام کار در خانه، کارت های هدیه برای انجام پروژه های چشمگیر یا حتی فقط گفتن متشکرم برای یک کاری که خوب انجام شده را می توان محرکی برای کارکنان دانست.

افزایش تعهد کاری و انگیزش کارمندان
افزایش تعهد کاری با انگیزش کارکنان

۱۸ راهکار ساده و مؤثر برای ایجاد انگیزه در کارکنان

۱- اطمینان حاصل کنید که همه کارمندان، در موقعیت شغلی درستی قرار دارند (Make sure everyone is in the right position)

داشتن فرد ضعیف در یک موقعیت کلیدی به همان اندازه فاجعه آمیز است که فردی با مهارت بالا را برای انجام کارهای بسیار ساده منصوب کنید. مثلاً اگر مشاهده کردید که شخصی ابتکار عمل و توانایی انجام کارهای مهم را دارد، لطفاً با درخواست از او برای جواب دادن به ایمیل ها یا هر کار ساده دیگری، او را خسته نکنید! مراقب باشید که همه افراد در موقعیت مناسب خود باشند. و این یعنی شایسته سالاری!

۲- کاری کنید که کارمندان احساس نیاز و قدردانی داشته باشند (Make employees feel needed and appreciated)

برخی از کارکنان تمام وقت مشغول هستند تا کاری که به عهده آنها گذاشته شده را به پایان برسانند، ولی وقتی گزارش تمام شدن کار یا پروژه ای را به رئیس خود می دهند، متأسفانه با بی توجهی مدیرشان رو به رو می شوند!

از هر فرصتی استفاده کنید و تا آنجا که ممکن است به کارمندان خود بگویید که موسسه یا شرکت شما، بدون کمک آنها نمی تواند موفق شود. وقتی این کار را می کنید، به آنها احساس ارزشمندی می دهید و نوعی انگیزه در کارکنان برای انجام کار بهتر ایجاد می کنید. همچنین در صورت امکان، آنها را در روندهای تصمیم گیری دخیل کنید تا نشان دهید که برای نظر و مشاوره آنها ارزش قائل هستید.

۳- به طرق خاص و عملی به کارمندان خود کمک کنید (Help employees in specific and actionable ways)

از به کار بردن عباراتی مانند «بیشتر کار کنید» و «شما باید این کار را بهتر انجام می دادید» خودداری کنید. بهتر است بدانید به کاربردن این عبارات، استرس کاری را بین کارمندان افزایش می دهد. در ارائه روش ها و راهکارهای عملی که تیم شما بتواند بیشتر و بهتر با همدیگر کار کند، خاص باشید. سعی کنید پیشنهاداتی بدهید که اجرای آنها آسان و عملی باشد. برای اینکه آنها را تشویق به کار کنید و خودتان هم در پیشرفت کارهایشان سهیم باشید، با آنان صمیمی و دوستانه برخورد کنید و در دسترس باشید.

این مقاله را حتما بخوانید:  25 ویژگی کارمند خوب که فقط مدیران عالی از آنها آگاهند!

۴- ابزارهای لازم را برای انجام وظایف کارکنان، به آنها بدهید (Give them the necessary tools to fulfill their functions)

این ابزارها نه تنها شامل دادن رایانه های بهتر یا هر وسیله دیگر به آنها برای انجام کارشان است بلکه سرمایه گذاری روی آموزش آنها نیز هست. بسیاری از رهبران، اهمیت صرف وقت برای آموزش کارکنان و پاسخگویی به سوالات آنها را دست کم می گیرند. لطفاً تصور نکنید که آنها از قبل، همه چیز را می دانند! خواهشاً برای بررسی پروژه ها، تعیین اهداف، نوع ابزارهای مورد نیاز برای دستیابی به آن اهداف و… وقت بگذارید.

۵- به کارمندان خود روحیه دهید نه به سازمان (Inspire the employees, not the organization)

از کارمندان نخواهید که به سازمان کمک کنند. با گفتن داستان هایی در مورد افراد واقعی و چگونگی تأثیرگذاری و تغییر زندگی آنها از طریق کارشان، به کارمندان خود روحیه دهید. طبق یک نظرسنجی جدید، احساس هدف بهترین انگیزه در کارکنان است! بنابراین بعد از تعیین هدف شرکت خودتان و بیان آن به کارکنان‌تان، مرتباً بر آن تأکید داشته باشید.

۶- به آنها بگویید که چه انتظاری از آنها دارید (Tell them what you expect of them)

در زمان استخدام و پس از آن، گاهی اوقات با هر یک از اعضای تیم خود ملاقات کنید و به آنها بگویید که چه انتظاری از عملکرد آنها دارید و می خواهید چه نتایجی را ببینید. برای یک کارمند هیچ چیز نمی تواند بدتر از این باشد که هیچ تصور و ایده ای از نقش خودش در یک شرکت نداشته باشد.

۷- از راه های مختلف با کارکنان خود در ارتباط باشید (Stay connected and communicate on both channels)

امروزه تلفن همراه و رسانه های اجتماعی، ادامه ارتباط منظم با کارمندان را آسان تر ساخته است. شما می توانید از طریق این وسایل ارتباطی، نکات مهم، انواع آموزش ها، ابزارهای سازمانی و… را برای درگیر کردن کارمندان خود ارائه دهید. اما حتماً سعی کنید حضوری نیز با آنها دیدار داشته باشید چون هیچکس نمی خواهد فقط از طریق ایمیل، رسانه های اجتماعی و… مدیریت شود.

۸- آیا آنها کار خوبی انجام داده اند؟ به آنها بگویید (Have they done a good job? Make them know)

بله درست است که وظیفه آنهاست که کارشان را انجام دهند و به همین دلیل هم، آنها را استخدام کرده اید. اما اگر تا به حال این طرز فکر را داشته اید، شاید وقت آن رسیده است که درباره این نگرش، تجدید نظر کنید. همه ما هرازگاهی نیاز به یک پشتیبان داریم تا جرأت ادامه کار را پیدا کنیم. مطمئن باشید با گفتن کارتان عالی بود، در مقابل دیگران، ضعیف جلوه داده نمی شوید بلکه باعث ایجاد انگیزه در کارکنان خود می شوید تا بهترین عملکرد خودشان را در محیط کاری داشته باشند.

قدردانی و ایجاد انگیزه در کارمندان
تشکر و قدردانی از کارمندان

۹- با احترام با آنها رفتار کنید (Treat them with respect)

افرادی که از شغل خود راضی هستند، مدت طولانی تری در آن کار دوام می آورند و کاری بیشتر از آنچه که از آنها انتظار می رود را انجام می دهند. آیا کسی را می شناسید که دوست داشته باشد به او بی احترامی شود؟ مسلماً نه! مرتباً با کارمندان خود ملاقات کنید تا مطمئن شوید از کاری که انجام می دهند راضی هستند. همچنین یک سیاست «در باز» (open door) داشته باشید تا آنها احساس راحتی کنند و در مورد هر چیزی که آنها را آزار می دهد با شما صحبت کنند.

۱۰- به آنها استقلال بدهید (Give them autonomy)

آیا می خواهید بروکرات باشید؟ آیا تمایل دارید که همه چیز را خودتان در محیط کاری کنترل کنید؟ آیا از کارمندان خود می خواهید که در مورد هر کاری که در طول روز انجام می دهند به شما گزارش بدهند؟ به احتمال زیاد با این کار، انگیزه را در کارمندان خود می کُشید و احساس خفگی به آنها می دهید. مطمئن باشید آنها در اولین فرصت ممکن به دنبال فرار از دست شما خواهند بود. فقط به آنها بگویید که چه کاری انجام دهند و اجازه دهید خودشان به صورت مستقل آن کار را انجام دهند!

این مقاله را حتما بخوانید:  چرا و چگونه بهره وری کارکنان را افزایش دهیم؟ (توضیح قدم‌به‌قدم)

درخواست گزارش روزانه از کارمندان و یا برگزاری جلسات منظم با آنها باعث می شود که آنان احساس استقلال نداشته باشند. به کارکنان خود، آزادی عمل بدهید و با این کار، توانمند سازی را به مرحله عمل برسانید. در ضمن یادتان باشد که اگر آنها نیاز به کمک داشتند، تنهایشان نگذاشته و حتماً در کنار آنها بمانید و حمایت شان کنید.

۱۱- به آنها اجازه دهید ساعت های کاری انعطاف پذیری داشته باشند (Allow them to have flexible hours)

اگر به مهارت های سازمانی کارمندان خود اعتماد دارید، به آنها اجازه و فرصت دهید که خودشان برنامه کاری خود را مدیریت کنند. این امر و همچنین امکان و اجازه انجام دادن کار در خانه باعث می شود که کارمندان، کارآیی بیشتر و همچنین انگیزه بالایی داشته باشند.

۱۲- برای وقت آنها ارزش قائل شوید (Respect their time)

هیچ چیز نمی تواند ناامیدکننده تر از این باشد که کارمندان شما احساس کنند، وقت آنها برای شما ارزشمند نیست؛ البته که بهترین مدیرها از این موضوع آگاه هستند! آیا تاکنون فکر کرده اید که اگر دیر به جلسه بروید و چند بار زمان جلسه را تغییر دهید و یا از کارمندان‌تان بخواهید برای انجام یک کار، معطل شما بمانند، چه حسی به آنها دست می دهد؟ به برنامه های آنها احترام بگذارید، همانطور که انتظار دارید آنها به برنامه های شما احترام بگذارند.

۱۳- کار، همه چیز نیست! (That not everything is work)

بهره وری مهم است اما فقط فکر کردن به کار و تصور هر چیز دیگری به غیر از کار به عنوان حواس پرتی، باعث ایجاد یک محیط کاری متشنج و ناخوشایند می شود. هرازگاهی، فعالیت های تفریحی را سازماندهی کنید و به کارکنان خود اجازه دهید برای مدتی هرچند اندک، ذهن خود را از کار دور کرده و با هم‌تیمی های خود ارتباطات غیرکاری ایجاد کنند. در مورد برگزاری مسابقات، رفتن به گردش، رفتن به یک رستوران و… چه نظری دارید؟

تیم سازی و ایجاد یک حس تعلق خاطر به محیط کاری، به کارکنان کمک می کند تا ارتباط بیشتری با شما و با همدیگر داشته باشند و فقط به تجارت فکر نکنند. اگر برایتان مقدور است، می توانید یک گردش تفریحی ساده همانند بیرون رفتن برای خوردن بستنی را یکبار در هر ماه داشته باشید تا هم به خودتان و هم به تیم کاری تان این امکان را بدهد که در خارج از دفتر کار، روابط صمیمی تر و غیرکاری با یکدیگر داشته باشند.

گردش های گروهی برای ناهار، رویدادهای بعد از ساعت کاری، رفتن به پیک نیک و… کارکنان را ترغیب می کند که بیشتر حس یک خانواده را داشته باشند و این کار، نوعی انگیزه در کارکنان ایجاد می کند تا در کارشان، مؤثرتر و کارآمدتر باشند. لطفاً با کارمندان خود به عنوان یک انسان رفتار کنید و نه به عنوان یک عدد!

۱۴- محیط کاری شادی را برای آنها ایجاد کنید (Create a happy work environment for them) 

محیط کاری شاد، تأثیر مثبتی بر روحیه و اخلاق کاری کارکنان شما می گذارد و باعث می شود رابطه های بهتری بین کارکنان، مشتریان و خود شما برقرار شود. این امر نهایتاً منجر به رضایتمندی مشتری و افزایش فروش محصولات و خدمات می شود. بهتر است بدانید که شاد بودن هزینه دارد و باعث می شود که:

  • از حس قربانی بودن دست برداریم.
  • به انجام کارهای مثبت عادت کنیم.
  • برنامه ریزی کرده و به آن برنامه عمل کنیم.

محیط کاری شاد همچنین باعث می شود ایده های مبتکرانه و نو خلق شود و این امر باعث بهبود انعطاف پذیری، افزایش مسئولیت پذیری و رشد تفکر خلاق می شود. زمانی که افراد به محیط کاری خودشان عشق بورزند و از انجام کار در آن محیط لذت ببرند، نهایت تلاش خود را به کار می گیرند تا به جای غر زدن درباره مشکلات و موانع، آنها را حل کنند. افراد شاد، پر انرژی تر، خوش بین تر، با روحیه تر، مثبت اندیش تر، خلاق تر و… خواهند بود و همه اینها باعث افزایش بهره وری کارکنان و موفقیت و پیشرفت بیشتر در کار خواهد شد.

این مقاله را حتما بخوانید:  10 خصوصیت بهترین مدیر ها که خیلی از مدیران ندارند!

عوامل محیطیِ قطعاً تأثیرگذار هستند و می توانند باعث ایجاد محیط کاری شاد و ایجاد انگیزه در کارکنان برای کارِ مفیدتر و کارآمدتر شوند. از جمله این عوامل می توان به طراحی و دکوراسیون فضای کاری، وسایل و نوع چیدمان آن ها، انتخاب رنگ های شاد و گرم برای پارتیشن ها و دیوار اتاق‌ها و… اشاره کرد.

۱۵- به آنها اعتماد به نفس بدهید (Give them confidence)

اگر کارکنان شما جمله من می توانم را سرلوحه کار خودشان قرار دهند و بدانند در صورت بروز اشتباه یا خطا، پشتیبانی شما و سایر مدیران و حتی کارمندان شرکت را خواهند داشت، با کمال میل به کارشان ادامه می دهند. هر شکست و خطایی را تنبیه و مجازات نکنید! داشتن انتظارات منطقی از آنها نسبت به توانایی هایشان، دادن آموزش های کافی، ایجاد فضای مناسب و امن، برخورد مناسب و منطقی در صورت بروز اشتباه از جانب کارمندان و… باعث می شود آنها اعتماد به نفس پیدا کنند.

۱۶- نشان دهید که کارمندان شما با دیگران متفاوت هستند (Show that your employees are different from others)

از رسانه های اجتماعی و سایر گزینه ها برای برجسته سازی موفقیت ها و رویدادهای ویژه کارمندان خود استفاده کنید. وقتی تیم شما کاری را به سرانجام می رساند، یا مشتریان راضی از نحوه برخورد و اخلاق کارمندان شما تقدیر و تشکر می کنند، آن را در معرض دید عموم قرار دهید. انگیزه ای قدرتمندتر از این نیست که علناً به یک کارمند اجازه دهیم تا بفهمد در محل کار خود تغییری ایجاد کرده است.

۱۷- در حرفه کارمندان خود سرمایه گذاری کنید و به آنها فرصت رشد بدهید (Invest in your employees’ career and Offer them growth opportunity)

فراتر از حقوق و انجام معاملات خوب، کارمندان به دنبال رشد حرفه ای هستند. به آنها فرصت دهید مهارت های خود را توسعه دهند و همچنین چیزهای جدیدی را یاد بگیرند! به آنها امکان تبدیل شدن به کارمندان با ارزش سازمان را بدهید و خودتان هم در این زمینه به آنها کمک کنید. این کار می تواند باعث افزایش انگیزه در کارکنان و همچنین افزایش بهره وری کارکنان شما شود.

فرستادن کارمندان به کنفرانس ها، همایش ها، کلاس های آموزشی و… نشان می دهد که شما برای آنها ارزش قائل هستید و می خواهید در حرفه و رشد حرفه ای آنها سرمایه گذاری کنید. حتی اگر بدانید که شاید کارمندی برای همیشه با شما نخواهد ماند، با این حال هنوز هم وظیفه دارید که آنها را تجهیز کنید و روی آموزش و توانمند سازی آنها برای آینده کار کنید.

۱۸- برای مراقبت های بهداشتی آنها هزینه کنید. (Pay attention to their health)

ارائه یک طرح بیمه درمانی و پرداخت هزینه های درمانی آنها باعث می شود که کارمندان شما فکر کنند به سلامت جسمی و روحی خود و خانواده های آنها توجه نشان می دهید. با این کار علاوه بر حفظ آنها در شرکت تان، باعث افزایش روحیه و آرامش ذهنی شان می شوید.

جمله پایانی

برای ایجاد انگیزه در کارکنان خود، این جمله را از ما به هدیه داشته باشید: رهبران بزرگ، سیستم ها، فرآیندها، تکنولوژی ها و وظایف را رهبری نمی کنند بلکه آنها انسان ها را رهبری می کنند. البته باید توصیه کنیم که هیچوقت در بیزینس خود، از روی احساس تصمیم نگیرید زیرا ضربه می خورید!

منابع معتبری که از آنها استفاده کردیم: amtec.us.com و entrepreneur.com
رای دهید

تیم تولید محتوا

این مطلب توسط تیم تولید محتوای ایران فاندر تهیه شده است. ما در تلاش برای توسعه وب فارسی هستیم تا بهترین مقالات در هر زمینه ای را برای وبسایت ها تهیه کنیم. کیفیت محتوای این صفحه توسط متخصصین و کارشناسان ما بررسی و تایید شده است.

سفارش تولید محتوا
اینستاگرام سایت ایران فاندر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
پریسا رحیمی
سلام، چطور می تونم کمکتون کنم؟