سئو ویدیو (Video SEO) چیست؟
سئو باعث افزایش کمیت و کیفیت ترافیک ارگانیک وبسایت شما از طریق نتایج موتورهای جستجو می شود. همه می دانند که برای رسیدن به نتایج برتر در موتورهای جستجو همانند Google، تولید محتوای الکترونیکی باکیفیت و همچنین بهینه سازی و سئوی محتوا از لحاظ استراتژیک بسیار مهم است.
عوامل خاصی مانند اشتراک گذاری در رسانه های اجتماعی، طول محتوا، خوانایی و کیفیت لینک ها تنها برخی از مواردی هستند که در رتبه بندی موتورهای جستجو تأثیرگذارند. هدف این است تا اطمینان حاصل شود که ربات های موتور جستجو می توانند محتوای شما را خزیده، آن را درک کرده و داده ها را ایندکس کنند. با این کار آنها می توانند محتوای شما را با جستجوهای کاربران مطابقت داده و در نتایج برتر خود نشان دهند.
در حالت ایده آل با یک استراتژی خوب سئو، محتوای شما در موتور جستجو رتبه بالایی کسب کرده و به کاربران اجازه می دهد که وبسایت شما را به راحتی پیدا کنند. در نتیجه ترافیک ورودی شما افزایش می یابد.
به مجموع کارهایی که برای بهینه سازی یک ویدئو جهت ایندکس شدن و رتبه گرفتن در صفحات نتایج موتورهای جستجو، انجام می شود، سئو ویدیو می گویند. نتیجه این می شود که وقتی کاربری کلمه ای را در گوگل سرچ میکند، این ویدئو در نتایج برتر ظاهر می شود.
شما با یادگیری سئو ویدئو می توانید با انواع استراتژی های بهینه سازی ویدیوها آشنا شوید تا فیلم های شما شانس بیشتری برای رتبه گرفتن داشته باشند. ما در این مطلب به برخی از این استراتژی ها اشاره کرده ایم.
دلیل اهمیت SEO ویدئو در چیست؟
در چند سال گذشته بازاریابی ویدئویی بیش از پیش در بین مشاغل محبوب شده است. هنگامی که بازاریابان در اواخر دهه ۲۰۰۰ شروع به استفاده از دوربین های DSLR کردند، تولید فیلم و پخش آنلاین آنها (به لطف یوتیوب) بدون داشتن مدرک فیلمبرداری آسان تر شد.
اکنون ما به جایی رسیدهایم که دیگر نمی توانیم یک صفحه اینترنتی را بدون دیدن یک فیلم اسکرول کنیم! همه ما تلفن های همراهی در جیب مان داریم که توانایی فیلمبرداری با کیفیت بالا در همه مکان ها دارند. پس می توان حدس زد که با انفجار تصاعدی محبوبیت ویدئو، رتبه بندی در نتایج جستجوی جهانی بسیار دشوارتر شده است.
از دلایل اهمیت استفاده از ویدئو در سایت ها و تأثیر سئو ویدیو بر سئوی سایت ها می توان به طور کلی به این موارد اشاره کرد:
- افزایش محبوبیت ویدیو نسبت به سایر فرمت های محتوایی
- توجه بیش از پیش گوگل به ویدئوها (مؤثر بودن سئوی ویدیو بر سئوی سایت ها)
- افزایش فروش
- افزایش نرخ تبدیل
- ویدیو محور بودن برخی از نتایج جستجو
- جذب بازدیدکننده بیشتر
- و…
همه وبسایت ها می توانند در تب ویدیوی موتورهای جستجو رتبه بندی شوند اما کسب رتبه بالاتر در تب همه (All🔍) یا همان جستجوی جهانی با یک ویدیو خیلی سخت تر و چالش برانگیزتر شده است. قرار گرفتن در تب All (لیست سفید) بسیار سخت تر از حدود ۳ سال پیش شده است اما ایندکس سازی ویدیوی شما در تب ویدیوی گوگل (Videos▶️) بسیار آسان تر است.
کسب رتبه ویدئوی شما در تب همه (All🔍) ارتباط زیادی با قدرت و اعتبار وب سایت شما و چگونگی بهینه سازی آن دارد. توصیه می کنیم که تأکید زیادی بر جستجوی جهانی نداشته باشید و سعی تان بر این باشد که در جستجوی تب ویدیوی موتورهای جستجو به رتبه های بالاتری دست پیدا کنید.
آموزش ادیت ویدیو و یادگیری نحوه استفاده از نرم افزارهای ویرایش ویدیو می تواند باعث اطمینان خاطر شما از این موضوع شود که با مخاطبان خودتان تعامل و ارتباط بیشتری برقرار کنید و علاقمندان به ویدیوهای حرفه ای را جذب نمایید.
راهکارهایی برای سئو ویدیو و بهینه سازی فیلم ها برای موتورهای جستجو
۱- بستر مناسب برای انتشار ویدئوی خود را انتخاب کنید. (Choose the right platform to publish your video)
هنگام انتخاب بستر مناسب برای انتشار ویدئوهای خود، باید هدف از انتشار را مشخص کنید. آیا ویدئوی خود را برای به دست آوردن ترافیک بیشتر سایت و جذب مشتریان جدید بهینه می کنید؟ یا هدفتان ایجاد بک لینک و برندسازی است؟
۲- ویدیوها را در هاستینگ خودتان آپلود نکنید. (Do not upload videos to your hosting)
با اینکه آپلود ویدئو در هاست خودتان، سئو صفحه را بهبود می بخشد اما باید بدانید که وجود ویدئوهای بلند باکیفیت های مختلف می توانند فضای سایت شما پر کرده و باعث افت سرعت سایت تان شوند. سعی کنید از سیستم های هاستینگ اشتراکی رایگان ویدئو مثل آپارات، تماشا، نماشا و… استفاده کنید. اگر هم نمی خواهید از این سیستم های رایگان استفاده کنید از سیستم های اختصاصی و پولی مثل ابرآروان و… که هاستینگ های ویدئویی جداگانه در اختیار شما قرار می دهند، استفاده نمایید.
تجربه نشان داده که تنها سرویس اشتراک گذاری ویدئو که حتماً باید بر روی آن سرمایه گذاری (انرژی و زمان) کنید، یوتیوب است. چرا؟ چون یوتیوب Libarary Base است. ویدئوهای خود را در یوتیوب آپلود کنید و به سایت تان لینک دهید با این کار هم به برندسازی و قدرت گرفتن سایت خود کمک می کنید و هم در آینده نه چندان دور، درآمد دلاری خواهید داشت.
۳- برای ویدیوهای خودتان کپشن و توضیحات مناسب بنویسید. (Write appropriate captions and descriptions for your videos)
وقتی در حال جستجو در فید یوتیوب هستید، احتمالاً چندین ویدیو با زیرنویس مشاهده می کنید. استفاده از زیرنویس های ویدئویی نه تنها باعث دسترسی بیشتر ویدئوهای شما به مخاطبان بیشتر می شوند، بلکه از آنجا که متن اضافی در صفحه وجود دارد، ویدئوهای شما توسط ربات های جستجو قابل درک تر می شوند.
شما با نوشتن یک متن حدوداً ۲۰۰ کاراکتری در قسمت کپشن و قرار دادن لینک مقاله مرتبط سایت خودتان در این قسمت، می توانید به موتورهای جستجو بفهمانید که ویدیوی شما درباره چیست. با این کار می توانید درک آنها را از موضوع ویدئوی خودتان عمیق تر سازید.
نوشتن کپشن و توضیحات مناسب ۲ راهکار دارد:
- کپشن های سئو شده را با همان اصول سئو که برای مقالات به کار می برید، بنویسید. ما در مقاله اصول مقاله نویسی برای سایت به برخی از آنها اشاره کرده ایم.
- یک بخش یا خلاصه ای از متنی که در ویدئو می گویید (یعنی بخشی از کلامی که در آن ویدئو وجود دارد) را در کپشن یا توضیحات بنویسید.
نکته: در کل باید در نظر داشته باشید که کپشن را جذاب و سئو شده بنویسید.
در صورت استفاده از سیستم های اشتراکی چه نکته هایی را باید رعایت کنید؟
فرض کنید که می خواهید در یوتیوب، آپارات، تماشا، نماشا و… یک کانال درست کنید، اولین کاری که برای آپلود کردن ویدیو انجام می دهید، این است که یک کانال رسمی درست می کنید و سپس داخل آن کانال، عکس پروفایل (عکس لوگوی شرکت یا عکس خودتان) قرار می دهید، معرفی کانال خود را می نویسید، آدرس وبسایت خودتان را درج می کنید تا اگر کسی به کانال شما رجوع کرد، بتواند وبسایت شما را ببیند و در صورت لزوم وارد آن شود.
در این شبکه ها بایستی برای خودتان دسته بندی ایجاد کنید. نباید در آپارات یا یوتیوب همین طور پشت سرهم ویدیوهای خودتان را منتشر کنید. زمانی که دسته بندی ایجاد می کنید و ویدئوها را در دسته بندی های مختلف تفکیک می نمایید، این امر می تواند در رتبه گرفتن شما تاثیر بگذارد. همچنین این کار باعث می شود ویدئوهای شما در این شبکه های اجتماعی بیشتر به چشم آمده، بیشتر دیده شده و ساجست شوند.
۴- اصول برچسب گذاری را رعایت کنید. (Follow the principles of tagging)
برچسب همان تگ (در سایت) یا هشتگ (در اینستاگرام یا توئیتر) است! تگی که در سایت خودتان استفاده می کنید را باید در ویدئوهای خودتان هم به کار ببرید. این تگ را باید در پایین ویدئوهای خودتان وارد کنید.
اصول برچسب گذاری چیست؟ بهترین نوع برچسب گذاری چگونه است؟
کلمه کلیدی ویدئوی خودتان را در هر سرویس اشتراک ویدئو که منتشر می کنید، سرچ کنید. بهترین و تاپ ترین ویدئوهای نشان داده شده حوزه خودتان را باز کنید و از همان تگ ها برای ویدئوهای خودتان استفاده نمایید. البته در یوتیوب قضیه کمی متفاوت است شما بایستی از برخی پیشنهادات که در قسمت سرچ بار برای شما نمایش داده می شوند، در تگ های خود استفاده کنید.
اتفاقی که می افتد این است که وقتی از تگ آنها استفاده می کنید، انگار دارید لینک بیلدینگ داخلی انجام می دهید. یعنی وقتی روی آن تگ، کلیک می کنید و وارد آن تگ می شوید، ویدئو شما به لیست ویدیوهای موجود در آن صفحه اضافه می شود! ویدئوی آنها در تگی که شما گذاشته اید، قبلاً رتبه گرفته است و شما با استفاده کردن از این تگ باعث تقویت و سئو ویدیوهای خود می شوید. این چیزی است که شاید کمتر جایی به شما گفته شود و شما می توانید نهایت استفاده را از آن بکنید.
۵- از ویدئوی دیگران استفاده کنید. (Use other people’s video)
اگر خودتان ویدئو ندارید و برای سایت خوتان هیچ ویدئویی تولید نکرده اید، یک راهکار جالب وجود دارد. کلمه کلیدی خودتان را در گوگل سرچ کنید، روی تب ویدئو بروید و ویدئوهایی که گوگل برای شما می آورد را مشاهده کنید.
آن ویدئوهایی که در آپارات، تماشا و نماشا هستند را پیدا کنید (یوتیوب متأسفانه در ایران فیلتر هست و نمی توانید در سایت خودتان از آن استفاده کنید)، آن ویدیوهایی که رتبه اول هستند و مربوط به حوزه کسب و کار شما می باشند را می توانید داخل مقاله یا صفحه مهم سایت خودتان بیاورید، از کدِ امبد آنها استفاده کنید و آنها را در صفحه خودتان پلی نمایید. از آنجایی که گوگل به آنها رتبه داده است و می فهمد موضوع آن ویدیوها درباره چیست، موضوع محتوای شما را خوب درک می کند.
پس شما با استفاده از ویدئوی دیگران می توانید صفحات سایت خودتان را سئو کنید. هیچ مشکلی هم پیش نمی آید و هیچ مشکل کپی رایتی هم وجود ندارد. از این نکته می توانید استفاده زیادی کنید!
۶- از پلاگین های مخصوص ویدیو استفاده کنید. (Use video plugins)
اگر سایت وردپرسی دارید و افزونه یوآست سئو روی آن نصب است، هنگام نصب این افزونه ها روی سایت، آنها یکسری کد داخل سورس ویدئو قرار می دهند تا گوگل بتواند درک بهتری از محتوای شما پیدا کند و اتفاق بهتری در سایت شما رقم بخورد. افزونهی Yoast Video SEO باعث نمایش داده شدن ویدیوها در تب ویدئوی نتایج گوگل می شود.
۷- از تامنت یا کاور مناسب برای ویدئوی خودتان استفاده کنید. (Use the right Tomnet or cover for your video)
تام نت یا کاور ویدئو آن چیزی است که جستجوگر هنگام ایندکس شدن ویدیوی شما مشاهده می کند، بنابراین نقش مهمی در کلیک کردن افراد دارد. در سئو ویدیو کاور خیلی مهم است پس برای ویدئوهای خودتان حتماً یک کاور جذاب، زیبا، مرتیط و مناسب تولید کنید.
وقتی ویدئوی شما قبل از پلی شدن، یک کاور مناسب داشته باشد، کلیکخور تر شده و افراد اشتیاق بیشتری به دیدن آن دارند. اتفاقی که می افتد این است که این کاور باعث افزایش open rate (نرخ باز شدن) و باعث جذابیت ویدیوی شما می شود. اگر می خواهید ویدیوی شما در کانال هایی همانند تماشا، نماشا، اینستاگرام، آپارات و… دست به دست بچرخد، داشتن یک کاور جذاب و مناسب ضروری است.
۸- یک تیتر یا عنوان جذاب برای ویدئوی خودتان بنویسید. (Write a compelling headline for your video)
اگر بتوانید یک تیتر خوب و جذاب برای ویدئوی خودتان بنویسید، مخاطب ترغیب می شود در هر کجایی ویدیوی شما را باز کرده و نگاه کند. شما می توانید برای مخاطب ایجاد نیاز کرده و حسش را درگیر نمایید. باید بدانید که تمام اصول عنوان نویسی مقاله برای ویدئوها نیز کاربردی بوده و هیچ فرقی باهم ندارند.
۹- از جاوا اسکریپت ها دوری کنید. (Avoid JavaScript)
اگر سایت خودتان را با HTML ،CSS ،Bootstrap و WordPress بالا آورده اید، هیچ اشکالی ندارد ولی اگر از CMS های اختصاصی که بر پایه جاوااسکریپت بنا شده اند مثل اَنگولار (Angular) استفاده می کنید، با مشکل مواجه می شوید.
وقتی سایت شما بر پایه جاوا اسکریپت بنا شده باشد، ویدیوی شما زیر کوهی انبوه از جاوا اسکریپت دفن می شود. در نتیجه ربات های گوگل هنگام پیدا کردن ویدیوی شما در وبسایت با مشکل مواجه می شوند و ممکن است اصلاً نتوانند ویدئوی شما را ببیند و محتوای آن را تشخیص دهند.
پس سعی کنید از این سیستم مدیریت محتوا استفاده نکنید. اگر به هر دلیلی مجبور هستید از این سیستم ها استفاده کنید، راهکار آن این است که باید مدیریت سایت خودتان را به یک developer (توسعه دهنده) متخصص واگذار کنید. او این مشکل را برای شما حل می کند تا ربات های گوگل به درستی بتوانند ویدئوی شما را ببینند.
۱۰- ویدئوهای شما باید فرمت، حجم و کیفیت مناسبی داشته باشند. (Your videos should be in the right format, size and quality)
بهترین فرمت برای آپلود کردن ویدئو در اینترنت و در هر شبکه ای مثل یوتیوب، اینستاگرام، آپارات و… فرمت MP4 می باشد. MP4 بهترین حالت را برای بارگذاری دارد. در سئو ویدیو حتماً حواستان باشد که ویدئوهای تان حتیالمقدور حجم پایین و کیفیت بالایی داشته باشند.
۱۱- اطمینان حاصل کنید که بقیه صفحه شما به ویدیو مربوط است و برای SEO بهینه شده است. (Ensure the Rest of Your Page Is Relevant to the Video and Optimized for SEO)
برای رتبه گرفتن در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP ها) نمی توانید تنها به بهینه سازی ویدئوی خود متکی باشید. هنوز هم مهم است که صفحه خود را برای SEO بهینه کرده باشید تا موتورهای جستجو در کراول کردن آن صفحه، دچار دردسر نشوند و در وهله اول خودشان را خسته نکنند. شما با یادگیری مقدماتی سئو سایت به راحتی می توانید صفحه خودتان را برای موتورهای جستجو بهینه سازی کنید. یک صفحه کامل از نظر سئو، صفحه ای است که علاوه بر رعایت اصول سئو، دارای متن، صوت، تصویر و ویدئو باشد.
اگر ویدیوی شما رتبه بندی نمی شود، ممکن است به دلیل افتضاح بودن صفحه شما باشد! در حالی که گرفتن رتبه توسط وب سایت ها به صورت ارگانیک می تواند چالش برانگیز باشد، اما اگر به تولید محتوای باکیفیت ادامه دهید و همچنین از سئو تکنیکال سایت خود اطمینان حاصل کنید، می توانید به کسب رتبه بالاتر نیز فکر کنید.
نکته دیگر در سئو ویدیو این است که مطمئن شوید صفحه ای که ویدیوی تان را در آن قرار داده اید مرتبط با محتوای آن است. باید از خودتان بپرسید: آیا این صفحه همخوانی و مطابقتی با ویدیوی موردنظر من دارد یا خیر؟ اگر صفحه و ویدئوی شما هیچ تطابقی با همدیگر نداشته باشند، پس احتمال رتبه گرفتن شما در آن ویدئو کم است.
۱۲- ویدیویی را که می خواهید رتبه بگیرید در اول صفحه قرار دهید (Embed the Video You Want Ranked First on the Page)
طبق گفته کارشناسان سئو، گوگل معمولاً فقط یک ویدیو در هر صفحه را ایندکس می کند. اگر قرار است چندین ویدئو را در یک صفحه قرار دهید، آن ویدیویی را در اول صفحه قرار بدهید که می خواهید برای آن رتبه بگیرید.
خزنده های موتور جستجو معمولاً بعد از اولین ویدئو، خزش برای ویدیوها را متوقف می کنند. اگر قصد دارید به طور خاص یک ویدیو را سئو کنید، داشتن چندین ویدئو در یک صفحه اصلاً ایده خوبی نیست. شما با متمرکز نگه داشتن یک صفحه در اطراف ویدئوتان باعث می شوید که آن ویدئو، پتانسیل مورد نیاز خود را دریافت کند.
۱۳- ویدئو را به کانون توجه و تمرکز صفحه تبدیل کنید. (Make the Video the Focus of the Page)
بارها و بارها وبسایت هایی را مشاهده کرده ایم که ویدیو در آن مخفی شده یا در زیر پوشه قرار دارد، بنابراین کاربران مجبورند اسکرول و اسکرول و اسکرول کنند تا در نهایت به ویدیو برسند. این کار به طور طبیعی باعث می شود که کاربران یا ویدئوهای تان را پلی نکنند یا میزان پلی کردن ویدئوهای تان کاهش می یابد. بعید است که خزنده های موتور جستجو برای ایندکس کردن یک ویدئوی مخفی از هدف اصلی خود گمراه شوند.
طبق تحقیقات انجام شده اگر ویدئو پنهان شده یا زیر پوشه قرار گرفته باشد، احتمال رتبه بندی سریع آن کاهش می یابد. بهترین راه برای افزایش ضریب خزندگی ویدئوی شما این است که آن را در مرکز صفحه قرار دهید.
۱۴- یک ویدیوی مشابه را در چندین مکان قرار ندهید (Don’t Embed the Same Video in Multiple Places)
آیا تا به حال با خود تنیس بازی کرده اید؟ این کار عملاً امکان پذیر نیست زیرا در یک لحظه باید هم دریافت کننده توپ باشید و هم ضربه زننده! این اساساً همان کاری است که شما با جاسازی ویدیوی خود در چندین صفحه مختلف انجام می دهید. اگر صفحه و ویدئوی شما هر دو به یکدیگر مرتبط هستند و امیدوار هستید که صفحه و ویدئوی شما رتبه بگیرند، بنابراین جاسازی ویدئو در جاهای دیگر وبسایت شما معنا ندارد. بهتر است که از این امر اجتناب کنید زیرا رقابت با خودتان منطقی نیست!
۱۵- برای تبلیغ ویدئوی خود فقط به سئو متکی نباشید (Don’t Rely Solely on SEO to Promote Your Video)
در نهایت مهم است که به یاد داشته باشید که SEO قابل اعتماد و تضمینی نیست. گوگل دائماً الگوریتم های خود را تغییر می دهد! تکیه بر ربات های جستجو برای رتبه بندی و سئو ویدیوهای شما یک استراتژی ثابت برای تضمین تماشای فیلم های شما نیست.
کاز آنجایی که سئو به طوردائم در حال تغییر می باشد، کنترل آن واقعاً سخت است. بنابراین اگر واقعاً به دنبال این هستید که کلیک های بیشتری برای ویدئوهایتان بگیرید و فیلم های شما بیشتر در معرض تماشا قرار بگیرند، سرمایه گذاری در تبلیغات ویدئویی پولی یک راهبرد استراتژیک است. مکانهای زیادی وجود دارد که می توانید برای تبلیغ ویدیوی خود هزینه کنید مانند تبلیغ در آپارات، دادن تبلیغ به اینفلوئنسرهای اینستاگرامی و…
۱۶- ؟
دوست داریم شما نکته شانزدهم سئو ویدیو را برای ما بنویسید تا ما هم از شما یاد بگیریم. منتظر بیان نظرات ارزشمند شما هستیم.
من یک ویدیو برای معرفی محصولم در وبسایت شخصیم دارم.
که این ویدیو تقریبا هر یک ماه یکبار بروز میشه. در واقع یک ویدیو جدید میخوام بجای ویدیو قبلی بذارم.
میخواستم بدونم ویدیو جدید رو در آدرس ویدیوعه قبلی قرار بدم؟
یا یک آدرس جدید برای ویدیو جدید درست کنم ؟
خیلی ممنون از پاسختون
سلام سارای عزیز
اگر ویدیو ایندکس شده و در گوگل دیده می شود، چنانچه آن را حذف کنید، یک صفحه ۴۰۴ می سازید که به سئو صفحه و کل سایت شما آسیب می رساند. اگر امکان این را دارید که بر روی همان لینک، ویدیو جدید داشته باشید، مشکلی وجود ندارد. اما از نظر سئو کار آنچنان درستی نیست!
پیشنهاد ما این است:
حتما یک ویدیو ثابت معرفی محصول داشته باشید که محتوای همیشه سبز باشد و نیاز به آپدیت نداشته باشد. (برای همیشه در صفحه محصول باشد)
همچنین می توانید علاوه بر این ویدئو ثابت، در کنارش ویدیو های متغییر هم داشته باشید و در آپارات آپلود کنید و در صفحه محصول بگذارید. حال می توانید هر وقت ویدیو جدیدی داشتید، لینک قبلی آپارات را بردارید و لینک جدید را جایگزین قبلی کنید.
موفق باشید
سلام تعدادی از ویدیوهای سایت من وقتی از سرچ کنسول پیگیری میکنم ایندکس شده و تعداد خیر. اونایی که نشده رو وقتی از سرچ کنسول تست میگیرم میگه مشکلی نداره و درخواست ایندکس میدم اما باز درست نمیشه هرچی صبر میکنم و برمیگردم باز ایندکس نشدن. علتش رو میخواستم ؟
سلام پویا عزیز
ارسال درخواست ایندکسینگ از سرچ کنسول، دلیل بر ایندکس شدن حتمی محتوای شما نیست. شما فقط به گوگل درخواست می دهید تا کراولر ها بیایند صفحتون رو ببینید، بعد از کراول است که گوگل تصمیم می گیرید، url شما را ایندکس کند یا خیر. کافیست درباره نحوه ایندکس سریع مطالب در گوگل را سرچ و مطالعه کنید، قطعا به نتایج خوبی خواهید رسید.